Σκληρή κριτική εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε ο Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στο KONTRA CHANNEL. Ο κύριος Σπίρτζης σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, είπε ότι ο κύριος Κασσελάκης είναι ξένο σώμα όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τον προοδευτικό χώρο. Κληθείς να σχολιάσει περαιτέρω τη στάση του απέναντι στον Στέφανο Κασσελακη, εάν -εφόσον είναι ξένο σώμα για τον ΣΥΡΙΖΑ-, θα πρέπει να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «θεωρώ ότι δεν πρέπει να είναι υποψήφιος. Θεωρώ ότι αν είχε ψήγμα ευαισθησίας και αξιοπρέπειας, δε θα ήταν υποψήφιος (...) η στάση και αυτά που έχει πει από τις Ευρωεκλογές μέχρι σήμερα για τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το άρθρο που έγραψε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Documento, έχεις να βγάλεις μερικά συμπεράσματα (...) έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που από τη μια κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -τον Αλέξη Τσίπρα-, ότι είναι υπονομευτής, τον κατηγορεί για μαύρα ταμεία, τον κατηγορεί ότι ό,τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και όποια κριτική έχει υποστεί ο ίδιος, εκπορεύεται στο παρασκήνιο απ' τον Αλέξη Τσίπρα. Και το Σαββατοκύριακο τον είδαμε να υμνεί πάλι -τώρα που θέλει να είναι πάλι υποψήφιος- τον Αλέξη Τσίπρα».

Θα βρώ πολιτικές συνεργασίες για να μην είναι πρόεδρος

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του κυρίου Σπίρτζη, αναφορικά με την πρόθεσή του να βρει συγκλίσεις και συνεργασίες, προκειμένου να μη γίνει πρόεδρος ξανά, ο Στέφανος Κασσελάκης. Κληθείς να αποσαφηνίσει τη δήλωσή του, ότι «δεν πρέπει να είναι πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης», ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «αν καταθέσει υποψηφιότητα με 30 υπογραφές από μέλη της κεντρικής επιτροπής που τον προτείνουν και το πόθεν έσχες που έχει καταθέσει, βεβαίως μπορεί. Εγώ λέω δεν πρέπει, όχι δεν μπορεί».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν θα ψάξει να βρει κάποιον τρόπο προκειμένου να παρεμποδίσει την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, ο κύριος Σπίρτζης είπε πως «όχι, δεν έχω καμία τέτοια διάθεση. Θα ψάξω όμως να βρω πολιτικές συγκλίσεις και συνεργασίες, για να μην είναι πρόεδρος. Και θα τα καταφέρουμε. Γιατί έχουμε και μια εγνωσμένη αποτελεσματικότητα. Και όταν ήμασταν κυβέρνηση και στο κόμμα».

Μπορεί η συγκεκριμένη απειλή του κυρίου Σπίρτζη να ακούγεται κάπως κενή, όμως σε ανύποπτο χρόνο (κατά τις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, το 2023), ο ίδιος ο μαιτρ των μηχανορραφιών ο Νίκος Παππάς (ο 13-0, όχι ο καλαθοσφαιριστής), είχε παραδεχθεί τον Χρήστο Σπίρτζη για την παροχή τεχνογνωσίας διακυβέρνησης, όχι μόνο στο κυβερνητικό μέρος, αλλά και στο κομματικό. Επίσης, πριν από μερικούς μήνες (9/7/24) ερωτηθείς ο Χρήστος Σπίρτζης αν φοβάται το ενδεχόμενο μιας διαγραφής του από τον Στέφανο Κασσελάκη, είχε πει «εμένα δε με έβαλε σε καλούπι ο Σημίτης και το κομματικό σύστημα που υπήρχε τότε στο ΠΑΣΟΚ. Δε θα με βάλει κανένας τώρα». Και η ιστορία τον δικαίωσε, μιας και ξεπέρασε με άνεση την παραπομπή του στην επιτροπή δεοντολογίας. Φυλάξου Στέφανε, με άνθρωπο που δεν κατάφερε να «τον φάει» το κομματικό σύστημα του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, δεν τα βάζεις εύκολα. 

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Κώστας Πουλακίδας: «Θεωρείτε ότι δεν πρέπει να είναι (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης) υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Ναι. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να είναι υποψήφιος. Θεωρώ ότι αν είχε ψήγμα ευαισθησίας και αξιοπρέπειας, δε θα ήταν υποψήφιος. Και ξέρετε κύριε Πουλακίδα, πού φαίνεται αυτό; Η στάση και αυτά που έχει πει από τις Ευρωεκλογές μέχρι σήμερα για τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το άρθρο που έγραψε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Documento, έχεις να βγάλεις μερικά συμπεράσματα. Εγώ δε θα συνηγορήσω σε διάφορες ερμηνείες που κάνουν φίλοι του, ή υποστηρικτές του που είναι ψυχίατροι. Αλλά εδώ πέρα, έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που από τη μια κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -τον Αλέξη Τσίπρα-, ότι είναι υπονομευτής, τον κατηγορεί για μαύρα ταμεία, τον κατηγορεί ότι ό,τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και όποια κριτική έχει υποστεί ο ίδιος, εκπορεύεται στο παρασκήνιο απ' τον Αλέξη Τσίπρα. Και το Σαββατοκύριακο τον είδαμε να υμνεί πάλι -τώρα που θέλει να είναι πάλι υποψήφιος- τον Αλέξη Τσίπρα. Ό,τι έκανε δηλαδή και πριν ένα χρόνο, όταν ήταν να εκλεγεί».

Κώστας Πουλακίδας: «Αυτό το "δεν πρέπει να είναι υποψήφιος", θέλετε να μας εξηγήσετε τι εννοείτε;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Μπορεί να είναι. Αν καταθέσει υποψηφιότητα με 30 υπογραφές από μέλη της κεντρικής επιτροπής που τον προτείνουν και το πόθεν έσχες που έχει καταθέσει, βεβαίως μπορεί. Εγώ λέω δεν πρέπει, όχι δεν μπορεί. Δεν πρέπει ο ίδιος κατ' αρχάς. Διότι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πει -»

Κώστας Πουλακίδας: «Το ερώτημα δεν εννοεί ο ίδιος, γιατί αυτό αφορά τον ίδιο. Η ερώτηση αφορά εσάς. Όταν λέτε "δεν πρέπει", θα ψάξετε να βρείτε τρόπο να μην είναι;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι, δεν έχω καμία τέτοια διάθεση. Θα ψάξω όμως να βρω πολιτικές συγκλίσεις και συνεργασίες, για να μην είναι πρόεδρος. Και θα τα καταφέρουμε. Γιατί έχουμε και μια εγνωσμένη αποτελεσματικότητα. Και όταν ήμασταν κυβέρνηση και στο κόμμα».