Το ερώτημα γίνεται όλο και πιο έντονο όσο πληθαίνουν οι φήμες για προσπάθεια ακύρωσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά κήρυξε έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη μέσα από το προγραμματισμένο στη 1 έως 3 Νοεμβρίου Συνέδριο του κόμματος. Θα φτάσει στις εσωκομματικές κάλπες;

Το ενδεχόμενο να διαλυθούν πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών –ο πρώτος γύρος των οποίων θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου– είναι ορατό. Όπως και το να μετατραπεί ο χώρος που θα γίνει το Συνέδριο σε αρένα προσφέροντας άπλετο θέαμα στο κοινό. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι δηλώσεις… εκπροσώπων των πλευρών που έχουν δημιουργηθεί στην Κουμουνδούρου.

«Πιστεύετε εσείς –ή πιστεύει κάποιος άλλος–.ότι θα πάμε στο συνέδριο και δε θα συζητηθεί το άγος της ανατροπής;» ήταν το σχόλιο της Θεοδώρας Τζάκρη που βρίσκεται δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη από την πρώτη στιγμή που διεκδίκησε την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα πρόσθεσε –για να μην υπάρχουν… αμφιβολίες για το τι θα επιδιώξει η πλευρά του έκπτωτου προέδρου– ότι «εγώ θα σας κάνω μια πρόβλεψη: το συνέδριο μονοθεματικά θα συζητήσει για το πρόβλημα αυτό. Είναι σαφές ότι όταν προκαλείται ένα έκτακτο συνέδριο του κόμματος, λόγω της πρότασης μομφής εναντίον του προέδρου, το μοναδικό επίδικο θα είναι ακριβώς αυτό: εάν θα επικυρωθεί και από το συνέδριο –το οποίο είναι το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ–, η απόφαση της κεντρικής επιτροπής να καθαιρεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης».

Μια τέτοια προσπάθεια αποτελεί κόκκινο πανί για τους 87 αλλά και για τον Παύλο Πολάκη που έχει καταθέσει ήδη την υποψηφιότητά του. Ίσως και για τον Νικόλα Φαραντούρη που ανακοίνωσε τη δική του. Σίγουρα όμως για την πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, στο Συνέδριο θα κριθούν πολλά, ανάλογα με τη στάση των συνέδρων. Ίσως και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να χρειαστούν εσωκομματικές εκλογές.

Υπάρχει και κάτι ακόμη. Στις 19 και 20 Οκτωβρίου θα γίνουν και οι εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων όπου θα φανεί και η όποια δυναμική του συνεδρίου. Αν και πολλοί λένε ότι και σε αυτήν τη διαδικασία δύσκολα θα αποφευχθούν τα… παρατράγουδα.