Απέναντι σε μια πανίσχυρη πολιτικά κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν μπει σ’ έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας, με πρωταγωνιστές κάποια πρόσωπα που κάθε άλλο παρά συνάδουν με την ιστορία των δύο κομμάτων, που ανέλαβαν κατά το παρελθόν τη διακυβέρνηση του τόπου.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Μέσα στις διαδικασίες εκλογής νέων αρχηγών συναντά κανείς άκρατους λαϊκιστές, υπέρμαχους της τοξικότητας, υπερασπιστές μιας φθηνής πολιτικής που θυμίζει Μαυρογιαλούρους της Ελλάδας του 1960 και, το κυριότερο, πρόσωπα που κάθε άλλο παρά υιοθετούν μια πολιτική αντιπαράθεση με στοιχεία συντροφικότητας και τα οποία, την επόμενη μέρα, δύσκολα θα συνυπάρξουν στην ίδια κομματική στέγη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η ημέρα που να ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες φαντάζει εξαιρετικά μακρινή, με δεδομένο ότι μεσολαβούν περίπου τρεις μήνες, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο ενδιάμεσο, αρχής γενομένης από το επικείμενο συνέδριο, στις 1-3 Νοεμβρίου.

Πάντως η Θεοδώρα Τζάκρη τοποθέτησε για την Παρασκευή την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κασσελάκη, μετά τη συνέντευξη που θα δώσει σε τηλεοπτική εκπομπή, προσθέτοντας ότι ο έκπτωτος πρόεδρος «έχει γυρίσει και το σχετικό βίντεο». Μάλιστα, προέβλεψε ότι ο Στ. Κασσελάκης «θα πάρει υψηλότερο ποσοστό από τις προηγούμενες εκλογές», χωρίς να αποκλείει εκλογή «από τον πρώτο γύρο».

Δια της πλαγίας

Πολλοί από τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, επικαλούμενοι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνουν έντονους υπαινιγμούς περί επιστροφής του στο αξίωμα του προέδρου μέσω του συνεδρίου.

«Καταστατικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αρθρο 20-1. Το τακτικό συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Αρθρο 21-1. Ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια του κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού», ανέφερε, για παράδειγμα, ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου μίλησε ο επικεφαλής της, Νίκος Παππάς.

Σε μια τέτοια προοπτική, το συνέδριο, ως ανώτατο όργανο και παρά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, δεν αποκλείεται να κληθεί να αποφανθεί αναφορικά με τη μομφή και την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, ενδεχόμενο που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή Χρήστου Γιαννούλη, ο οποίος σχολίασε πως «εάν το συνέδριο ακυρώσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και δημιουργηθούν τέτοιοι συσχετισμοί, πιστεύω ότι κατεβαίνει ο διακόπτης (σ.σ.: της διάσπασης)».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, απάντησε στον κ. Γιαννούλη πως «θεωρώ απαράδεκτη αυτήν τη δήλωση, δυναμιτίζει τα πράγματα. Το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή πήρε μια απόφαση, αλλά η Κεντρική Επιτροπή είναι ανώτερο όργανο, δεν είναι ανώτατο. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχει ένα πολιτικό αποτέλεσμα που δεν μπορεί να ερμηνευθεί κατά το δοκούν. Το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει ό,τι θέλει».

Χουντο-τσακωμοί

Την ίδια ώρα, η σύγκρουση μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά δίκτυα είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση του Κώστα Ζαχαριάδη να ζητήσει την παραπομπή του Ευάγγελου Αντώναρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

«Ως εδώ! Το όριο ξεπεράστηκε! Η αναφορά του Βαγγέλη Αντώναρου σε "χουντικές αντιλήψεις" για τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι συμβατή με την ιδιότητα του μέλους του κόμματος», τονίζει σε ανάρτησή του ο κ. Ζαχαριάδης, σημειώνοντας πως «η παράταξή μας έχει βασανισμένους και δολοφονημένους από τη χούντα».

Μάλιστα, ο κ. Ζαχαριάδης κάλεσε και τους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ –συμπεριλαμβάνοντας και τον Στέφανο Κασσελάκη σε αυτούς– να πάρουν θέση για τις δηλώσεις Αντώναρου.

«Σιγά τα ωά! Ως τι με παραπέμπει ο Κώστας Ζαχαριάδης στο Συμβούλιο Δεοντολογίας; Ως μετακλητός σε γραφείο βουλευτή; Οσο για τον επιθετικό χαρακτηρισμό “χουντικός” μάλλον δεν ξέρει τι σημαίνει – έχει το ελαφρυντικό της ηλικίας. Σημαίνει την αυταρχική επιβολή από πάνω τι θα δημοσιεύουν οι τοπικές οργανώσεις. Μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις του "κόμματος" και τίποτε άλλο. Αν αυτές δεν είναι πρακτικές Παττακού, τότε τι είναι; Και για την περίπτωση που δεν το ξέρει: Ο Παττακός ήταν το νούμερο 2 της χούντας του Παπαδόπουλου», απάντησε ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Τέλος, μέσα σε αυτό το κλίμα, επιμένουν οι φήμες για παρέμβαση ιστορικών προσώπων του χώρου, ώστε να πέσουν οι τόνοι μέχρι το συνέδριο και να αποφευχθεί με τον τρόπο αυτό μια νέα διάσπαση.

Διαφωνία και για τις κάλπες

Στο μεταξύ, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σάββατο, τα αντίπαλα στρατόπεδα αναμένεται να βρεθούν στα «χαρακώματα», με κύριο λόγο το ενδεχόμενο στις 24 Νοεμβρίου να στηθούν ταυτοχρόνως δύο κάλπες: μία για εκλογή προέδρου και μία για εκλογή μελών Κεντρικής Επιτροπής, θέση την οποία στηρίζει η πλευρά Κασσελάκη. Ωστόσο, η πλευρά των «87» υποστηρίζει ότι δεν απαιτείται ταυτόχρονη εκλογή νέας ΚΕ και προετοιμάζεται για επανακατάθεση σχετικής τροπολογίας. Επιδιώκει, δε, να διατηρηθεί η σύνθεση της υφιστάμενης Κεντρικής Επιτροπής.