Στο βαγόνι των αεροψεκασμών της ακροδεξιάς έκανε ρεσάλτο χθες βράδυ ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του στο Twitter/X, όπου προσχώρησε στο αφήγημα, ότι ο Άγγελος Συρίγος δήθεν είναι «λαγός» της επαναχάραξης συνόρων με την Τουρκία! Ο Άγγελος Συρίγος σχολιάζοντας ότι με τον τρόπο που έχει γραφεί η συνθήκη της Λωζάννης, είπε ότι είναι παρωχημένη και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εννοεί τη χάραξη των συνόρων, για τα οποία είπε ότι δεν αλλάζουν, αλλά την πρόβλεψη της συνθήκης περί της αποστρατιωτικοποίησης, φέρνοντας ως παράδειγμα, το τι έγινε στην Κύπρο το 1974. Χαρακτηριστικά δε είπε, ότι η συνθήκη της Λωζάννης, προβλέπει για τα ελληνικά νησιά ότι «ο οπλισμός δέον να αποτελήται μόνον εκ του περιστρόφου, της σπάθης, του όπλου και τεσσάρων οπλοπολυβόλων [«four Lewis guns» στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο] ανά εκατόν άνδρας». Δηλαδή και να θέλαμε, είναι περίπου αδύνατον να βρίσκαμε οπλοπολυβόλα τύπου «Lewis», καθώς μιλάμε για οπλισμό της εποχής του πρώτου παγκοσμίου πολέμου!

Φυσικά, η ακροδεξιά το μόνο που κράτησε, ήταν η ατάκα «η συνθήκη της Λωζάννης είναι παρωχημένη» και θεώρησε καλή ευκαιρία να βγάλει αφήγημα «δίνουμε το μισό Αιγαίο στην Τουρκία», αφού μόνο με κάτι τέτοια αεροψεκασμένα σενάρια συντηρείται ο εσμός αυτής. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ωστόσο, η προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ διά του Στέφανου Κασσελάκη στο ίδιο αφήγημα, αφού μέχρι να γίνουν εθνικές εκλογές το 2027, είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι βέβαιο ότι, μέσα στον πανικό τους να κρατήσουν τα ποσοστά τους σε διψήφιο αριθμό, θα πουν πολλές χοντράδες, όμως το να προσχωρήσουν στο αεροψεκασμένο αφήγημα της Ακροδεξιάς, πάει πολύ. Και μάλιστα έγινε με τέτοιο τρόπο, που θύμισε τις αλήστου μνήμης εποχές Αλέξη Τσίπρα - Πάνου Καμμένου, με τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα και τον ρόλο του Πάνου Καμμένου να έχει ο Παύλος Πολάκης. Εφόσον νομίζουν ότι θα τους βγει σε καλό, ας συνεχίσουν έτσι.

Δείτε την δήλωση και την ανάρτηση στο Facebook του Άγγελου Συρίγου

«Για τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο η ακροδεξιά με τα διάφορα προσωπεία της (από ιστοσελίδες μέχρι τρολ) παρερμηνεύει και διαστρεβλώνει ενσυνειδήτως δηλώσεις μου προκειμένου να απαξιώσει την εκφορά του λόγου μου για εθνικά θέματα.

Ανέφερα σε συνέντευξή μου ότι η συνθήκη της Λωζάννης σήμερα έχει σημασία μόνον ως προς τα σύνορα, τα οποία ούτε αναθεωρούνται, ούτε αλλάζουν. Αυτό συνιστά πάγια θέση του διεθνούς δικαίου. Αντιθέτως οι άλλες διατάξεις της, περιλαμβανομένων και αυτών περί αποστρατιωτικοποιήσεως, είναι παρωχημένες και δεν έχουν σημασία στο σήμερα.

Οι ακροδεξιοί (που διεκδικούν για τον εαυτό τους την αποκλειστικότητα εκφοράς λόγου για εθνικά ζητήματα) άρχισαν πάλι να λένε ότι «ο Συρίγος συμφωνεί με τον Ερντογάν για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης».

Θα μπορούσαν να είναι μόνον γραφικότητες εάν δεν σήκωναν όλον αυτόν τον κουρνιαχτό γύρω από το πρόσωπό μου με σκοπό την επίτευξη του γκεμπελικού αξιώματος «πες, πες, κάτι θα μείνει».

Προσωπικώς δεν προσφέρω άκριτο χάρισμα τον πατριωτισμό στην ακροδεξιά. Δεν εκφράζω μόνον μία επιστημονική άποψη, αλλά μία βαθιά πολιτική θέση. Οι διατάξεις περί αποστρατικοποιήσεως ανήκουν στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα οπλοπολυβόλα Lewis του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ή η σπάθη που η Συνθήκη της Λωζάννης ορίζουν ότι πρέπει να είναι εξοπλισμένος ο Ελληνικός Στρατός στα νησιά:

«ο οπλισμός δέον να αποτελήται μόνον εκ του περιστρόφου, της σπάθης, του όπλου και τεσσάρων οπλοπολυβόλων [«four Lewis guns» στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο] ανά εκατόν άνδρας».

[«The armament of such forces will be composed only of revolvers, swords, rifles and four Lewis guns per hundred men»].

Το 1974, πενήντα χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, εξοπλίσαμε πυρετωδώς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου διότι υπήρχε η απειλή πολέμου από την Τουρκία. Έναν αιώνα μετά τη συνθήκη της Λωζάννης δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική πως εάν στο μέλλον παύσει η τουρκική απειλή, θα αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά μας. Οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι παρωχημένες και είναι δικαίωμα της Ελλάδας να διατηρεί όποιες στρατιωτικές δυνάμεις επιθυμεί πάνω στα νησιά».

Δείτε την δήλωση και το tweet του Στέφανου Κασσελάκη

«Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία»!

Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα «δεν εννοούσα αυτό» περιττεύουν.

Αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «υποχωρήσεις». Μετά ακολούθησαν οι «υποκλίσεις» και τη 2η μόλις μέρα του 2024, περνάμε σε «Συνθήκη χωρίς αξία».

Να γνωρίζουν ότι όσο και αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων, θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους.

Και βεβαίως, η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Δείτε την δήλωση και το tweet του Παύλου Πολάκη

«Βημα Βημα η προετοιμασία για τις υποχωρήσεις στο Αιγαίο!

Σήμερα τη σκυτάλη ο ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ Συρίγος!

Μητσοτακη δεν θα το κάνεις αυτό!!!»