Από τις ΗΠΑ, όπου συνεχίζει τις διακοπές του και φυσικά σε ώρα… ΗΠΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του βουλευτή της ΝΔ και καθηγητή Άγγελου Συρίγου, ο οποίος αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, σημεία της οποίας χαρακτήρισε «παρωχημένα», επικεντρώνοντας τις αναφορές του σε αυτά που αφορούν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. 

Λειτουργώντας ως συριζοτρόλ –όπως έκανε και ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας– πήρε τη σκυτάλη από την υπόγα της Κουμουνδούρου για ν’ αναδείξει τα περί… πατριωτικής Αριστεράς που υποστηρίζει και να «κραυγάσει» ατάκες στο στιλ «η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». 

Κινούμενος στη λογική εκφραστών ακροδεξιών γραμμών, εκτίμησε από τις διακοπές του ότι βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Σχολίασε ο ίδιος –και όχι η εκπρόσωπος του κόμματός του– τις κατ’ εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ και των τρολ του δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου γράφοντας στο Facebook: 

«Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι ‘‘η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία’’! Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα ‘‘δεν εννοούσα αυτό’’ περιττεύουν. Αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ‘‘υποχωρήσεις’’. Μετά ακολούθησαν οι ‘‘υποκλίσεις’’ και τη 2η μόλις μέρα του 2024, περνάμε σε ‘‘Συνθήκη χωρίς αξία’’. Να γνωρίζουν ότι όσο και αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων, θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους. Και, βεβαίως, η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». 

Με απλά λόγια, ο Στέφανος Κασσελάκης μπήκε στη λογική της αντιπολίτευσης του Διαδικτύου αγνοώντας επί της ουσίας τι ακριβώς ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ. Εύκολος εντυπωσιασμός, λαϊκισμός και καταστροφολογία συνεχίζουν ν’ αποτελούν την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ παρά την αλλαγή ηγεσίας. Η προσπάθεια μάλιστα να θεωρηθεί και… πατριωτικό κόμμα τινάζει την μπάνκα στον αέρα. 

Παράλληλα όμως με τις κορόνες Κασσελάκη συνεχίζεται και το βέρτιγκο στο κόμμα τού «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», που αναζητεί ρόλο και τρόπο να εκφράσει μια αλλαγή που δεν ταιριάζει στη λογική της πλειοψηφίας των στελεχών του. 

Το κάνει βέβαια με λάθος τρόπο και για λάθος λόγο. Διότι ο Στέφανος Κασσελάκης, ανακαλύπτοντας τη… Συνθήκη της Λωζάνης, πέφτει στην παγίδα των fake news αφού ουσιαστικά ο Άγγελος Συρίγος είπε αυτό που αποτελεί και πάγια τακτική της χώρας ως προς τις αναφορές περί αποστρατιωτικοποίησης. 

Και όχι μόνο. Κάνει σέρβις στον Ταγίπ Ερντογάν που επικαλείται αυτές ακριβώς τις αναφορές της Συνθήκης της Λωζάνης ως προς τα περί αποστρατιωτικοποιημένων νησιών που ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτηρίζει παρωχημένες, δεδομένων των συνθηκών που επιβάλλουν την ύπαρξη δυνάμεων απέναντι στην παρουσία των τουρκικών.