Σε ασκήσεις μικροπολιτικής πάνω στα εθνικά θέματα επιδόθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάνης, με τον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη, να ξεχνά ότι είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να ανοίγει θέμα, δίνοντας τροφή στην άλλη πλευρά, σε μια περίοδο μάλιστα που έχει παγιωθεί ένα καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, με αφορμή δηλώσεις, με τη μορφή περισσότερο επιστημονικής ανάλυσης, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελου Συρίγου, ότι «το 97% της Συνθήκης της Λωζάνης είναι παρωχημένο» -δηλώσεις που όπως εξήγησε ο ίδιος σήμερα διαστρεβλώθηκαν- ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει λόγο για «δώρο στον Ερντογάν». Και επιλέγει να δημιουργήσει εντυπώσεις παρά τις επισημάνσεις του Άγγελου Συρίγου ότι οι διατάξεις της Συνθήκης για τα σύνορα είναι ιερές και πως δεν τίθεται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

«Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι "η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία"! Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα "δεν εννοούσα αυτό" περιττεύουν. Αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για "υποχωρήσεις". Μετά ακολούθησαν οι "υποκλίσεις" και τη 2η μόλις μέρα του 2024, περνάμε σε Συνθήκη χωρίς αξία», σημειώνει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Λειτουργώντας περισσότερο ως σχολιαστής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει στην ανάρτησή του: «Να γνωρίζουν ότι όσο και αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων, θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους. Και βεβαίως, η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του Παύλου Μαρινάκη στον ΣΚΑΪ πως η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε διαστάσεις για το καλό της χώρας μας. «Ο κ. Συρίγος δεν μίλησε για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και έκανε ανάλυση για επιμέρους όρους που από το 1974 έως το 2023 έχουν αλλάξει κατά τον ίδιο. Ήταν μια επιστημονική ανάλυση» σημείωσε.

Της ανάρτησης του Στέφανου Κασσελάκη ακολούθησε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση για τις δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Παιδείας. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος χαρακτηρίζει "παρωχημένη" τη Συνθήκη της Λωζάννης "σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών" επιβεβαιώνει τις σοβαρές ανησυχίες που έχει εκφράσει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στάση της Κυβέρνησης στο εξαιρετικά κρίσιμο αυτό θέμα. Ο κ. Συρίγος αντιβαίνει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας και αφήνει περιθώρια για εκμετάλλευση της δήλωσής του από την Τουρκία στο πλαίσιο της απαράδεκτης θέσης της περί αναθεώρησης της Συνθήκης. Επιπλέον αποπροσανατολίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο από τον στόχο της προσφυγής στην Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, ανοίγοντας από τηλεοπτική εκπομπή, ένα θέμα που δεν είναι και δεν πρέπει να είναι στην ατζέντα».

Συρίγος: Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου

«Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου», διευκρίνισε ο Άγγελος Συρίγος σήμερα στον ΑΝΤ1, εξηγώντας πως αφενός οι διατάξεις της Συνθήκης είναι «παρωχημένες» στην πλειονότητά τους, όπως αυτές που κάνουν λόγο για εγγυήτριες δυνάμεις και ανταλλαγές πληθυσμών, αφετέρου ότι «οι Τούρκοι επικαλούνται και δεν θέλουν να αλλάξουν τη συνθήκη».

«Η ακροδεξιά πήρε ως φεϊγβολάν», είπε, «δείχνοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των διατάξεων της Συνθήκης για τα σύνορα, χαρακτηρίζοντάς τες «ιερές» και τόνισε ότι, είναι «το μόνο που επικαλούμαστε εμείς και δεν πειράζουμε».

«Οι Τούρκοι δεν θεωρούν παρωχημένες τις διατάξεις περί στρατικοποιήσεως των νησιών», συμπλήρωσε και διερωτήθηκε, «αν αύριο το πρωί η Τουρκία πει ότι, αποσύρει τα όπλα, εμείς θα σπεύσουμε να αποστρατικοποιησουμε τα νησιά;», για να απαντήσει αρνητικά, ενώ επανέλαβε πως, «η συνθήκη μιλά για ένα σωρό πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με το σήμερα. Το 97% είναι νεκρό, παρωχημένο».

Ξεκαθάρισε πως, «δεν ανέφερα ποτέ τη λέξη να ξανασυζητήσουμε» και είπε ότι, «η Τουρκία επιδιώκει να συζητήσει για τις μειονότητες και το λέει όταν εξόντωσε τη μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Δεν συζητά για παρωχημένο, αλλά για αλλαγή».

Σχολιάζοντας το σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη για τη δήλωσή του είπε πως, «το μόνο θετικό που βρίσκω στη δήλωση Κασσελάκη είναι ότι είναι ένα κόμμα της πατριωτικής Αριστεράς».

Ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αποστρατικοποιήσης των νησιών, λέγοντας πως «και να πάψει να απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται» και ότι, πρόκειται για εθνική θέση από το 1995». «Από όλο το σύμπλεγμα της Συνθήκης της Λωζάνης το μόνο που έχει η αξία είναι τα σύνορα και οι μειονότητες. Δεν τα συζητάμε», κατέληξε.

Ξεκίνησε από την ακροδεξιά, το πήρε ο Κασσελάκης

Με έτερες δηλώσεις του στην ΕΡΤ είπε για τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη: «Είναι κάτι που ξεκίνησε από την ακροδεξιά και με έκπληξη βλέπω ότι το παίρνει ο κ. Κασσελάκης. Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση, αλλά για το θέμα των παρωχημένων διατάξεων».

«Είπα ότι είναι παρωχημένη, διότι το μόνο που μας ενδιαφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάνης, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, είναι οι διατάξεις περιορισμού συνόρων. Το θέμα των παρωχημένων διατάξεων είναι κάτι αυτονόητο. Είναι ένα κείμενο 101 ετών. Καταρχάς έχει διατάξεις για το πως θα πληρώσουμε το οθωμανικό χρέος. Παίζει ρόλο πώς θα πληρώσουμε το οθωμανικό χρέος στο σήμερα; Έχει διατάξεις για το πώς θα γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων, τι θα γίνει με τα  συμμαχικά νεκροταφεία, τι θα γίνει με τις εταιρείες οι οποίες είχαν συμβόλαια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όλα αυτά είναι νεκρά, είναι περασμένα», τόνισε.