«Μαθαίνει γρήγορα» είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας για τον Στέφανο Κασσελάκη μετά την εκλογή του δεύτερου στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο ίδιος όμως έχει δηλώσει πως μαθαίνει γρήγορα. Το σχόλιο όμως που είχε κυριαρχήσει είναι πως το ζήτημα δεν είναι η ταχύτητα… εκμάθησης αλλά από ποιόν «εκπαιδεύεται». Σχόλιο που επανέρχεται μετά τις (και εθνικά) επικίνδυνες δηλώσεις του αναφορικά με τις τοποθετήσεις του Άγγελου Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάνης. 

Από τις ΗΠΑ όπου εξακολουθεί να βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να εγείρει θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, επιλέγοντας να επικρίνει τον βουλευτή της ΝΔ και καθηγητή Άγγελο Συρίγο, χωρίς όμως να γνωρίζει για τι ακριβώς μιλά. Ενδεχομένως οι σύμβουλοί του να υιοθέτησαν κάποιες ακροδεξιές αναρτήσεις από τρολ του διαδικτύου που αναζητούν ευκαιρία κατάθεσης πατριωτικών φρονημάτων χωρίς φυσικά να γνωρίζουν τι λένε και για ποιο λόγο το λένε. 

Ενδεχομένως να πίστεψαν και να πίστεψε και ο Στέφανος Κασσελάκης πως είναι μια μοναδική ευκαιρία να αυτοπροσδιοριστεί ως εκπρόσωπος μιας «πατριωτικής» Αριστεράς που κανείς όμως δεν γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο προσδιορισμός. Ειδικά όταν αφορά ένα κόμμα που έχει μετατρέψει τα εθνικά θέμα σε σημαία μικροκομματικής εκμετάλλευσης μέσα από ιδεοληπτικές παρεμβάσεις που έχουν φτάσει σε σημείο να αμφισβητούν ακόμη και τα σύνορα της χώρας. 

Το ζήτημα όμως είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει άγνοια. Άγνοια για τα εθνικά θέματα. Αγνοια για τις διεθνείς συνθήκες και τις διεθνείς σχέσεις. Άγνοια για την ελληνική γλώσσα που δύναται να μετατραπεί σε ένα εθνικά επικίνδυνο κοκτέιλ αφού την ώρα που ο Άγγελος Συρίγος μιλούσε για παρωχημένες διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης δίδοντας ως παράδειγμα τα περί αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για αναθεώρησή της. 

Μάλιστα για να δέσει το… γλυκό ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα για… επικοινωνιακούς λόγους. Για να καλυφθεί το θέμα με τις δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου. Αυτό του είπαν, αυτό είπε. Δεν πήγε καν το μυαλό του ότι η αντικατάσταση ενός υπουργού και η μετακίνηση ενός άλλου δεν είναι ανασχηματισμός και σίγουρα δεν δημιουργεί εντυπώσεις τέτοιες που δύναται να αλλάξουν την ατζέντα. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πλέον δείξει πως αδιαφορεί. Δεν επιθυμεί να μάθει. Επενδύει στην χωρίς κόπο αντιπολίτευση του λαικισμού και της τοξικότητας. Και αυτό καθίσταται επικίνδυνο όταν συμπεριλαμβάνει και τα εθνικά θέματα. Ουδείς άλλωστε δύναται να ξεχάσει τι είχε πεί για το ψευδοκράτος και την κατεχόμενη Κύπρο. Ήταν τότε που δήλωνε ότι θα διορθώσει τα… ελληνικά του. 

Με απλά λόγια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει «δύο στα δύο» για εθνικά θέματα και αυτό δεν είναι καλό. Τουλάχιστον όσο παραμένει αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση. Από εκεί και πέρα και ο ίδιος ίσως θα πρέπει να εξετάσει τους συμβούλους της… συμφοράς που διαθέτει. Διότι δεν ενοχλούν κανέναν όταν ασχολούνται με τα ιδεοληπτικά κολλήματά τους, δημιουργούν όμως προβλήματα όταν επιδιώκουν να εμπλακούν και σε θέματα εθνικά…