Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι είναι βαθύς γνώστης των θεμάτων που αφορούν τα εθνικά θέματα και τη διπλωματία. Αυτοδιαφημίστηκε ως γκουρού των οικονομικών, αλλά για την εξωτερική πολιτική δεν είπε κουβέντα. Ηταν μια μάλλον σοφή κίνηση, καθώς την πρώτη φορά που υποχρεώθηκε να μιλήσει υπέπεσε σε μια διπλωματική γκάφα τεραστίων διαστάσεων όταν αποκάλεσε «κρατίδιο, τέλος πάντων» το ψευδοκράτος στην Κύπρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έτρεξε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα –ποιος δεν θυμάται τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη να λέει ότι ο πρόεδρος θα μάθει, άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε φροντιστήριο–, αλλά η πραγματικότητα δεν μπορούσε να κρυφτεί και την εξήγησε γλαφυρά η Εφη Αχτσιόγλου: «Πρόκειται για ένα σοβαρότατο σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Πέρα από τα συνθήματα, η πολιτική απαιτεί σοβαρότητα, επάρκεια και γνώση. Και αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για την εξωτερική μας πολιτική».

Νέα άβολη συνθήκη

Εχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης αναζητεί ακόμα τη σοβαρότητα, την επάρκεια και τη γνώση για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από τον τρόπο με τον οποίο σχολίασε όσα είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αγγελος Συρίγος για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Με μια ανάρτηση που έγινε στο όνομα της «πατριωτικής Αριστεράς», αλλά είχε δυσάρεστη οσμή από τη «σκληρή Δεξιά», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «δώρα στον Ερντογάν» και χρησιμοποίησε τη ρητορική που θα περίμενε κάποιος από πολιτευτές της Νίκης ή της Ελληνικής Λύσης.

Ακόμα και σε ένα τόσο κυνικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν δίστασε να κάνει τα στραβά μάτια στις ακροδεξιές παρεκτροπές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για να πάρει στα χέρια του την εξουσία, οι θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη κάνουν ακόμα και αυτούς που έμειναν πίσω μετά τη μαζική έξοδο του φθινοπώρου να αισθάνονται άβολα.

Οπως έχει γίνει σαφές και από τις θέσεις του για τα εθνικά θέματα –και τον τρόπο που τις εκφράζει–, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε επιθυμεί ούτε έχει το γνωστικό υπόβαθρο να υπηρετήσει μια συνεπή αριστερή πολιτική. Εκφράζει τις πιο λαϊκίστικες θέσεις για να ικανοποιήσει τα ταπεινότερα «πατριωτικά» ένστικτα μιας ομάδας του πληθυσμού που ξεφεύγει από το κεντροαριστερό ή αριστερό ακροατήριο και χαϊδεύει τα αυτιά της άκρας Δεξιάς.

Χωρίς πολιτικό τακτ

Η ρητορική του για τη Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Πριν από λίγο καιρό έκανε... σαματά για την περίφημη «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών» που υπάρχει μόνο στη φαντασία του και σε αναρτήσεις διαφόρων «μαύρων» λογαριασμών στα social media, τους οποίους φαίνεται ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή. Ακολούθησε, επίσης, χωρίς ίχνος πολιτικού τακτ τον διαδικτυακό οχετό που ξεχύθηκε εις βάρος του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη για την κίνησή του να σκύψει ελαφρά το κεφάλι την ώρα που η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έμπαιναν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να τραβήξει τον ΣΥΡΙΖΑ δεξιότερα, σκεπτόμενος ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τον ξεκολλήσει από τα χαμηλά διψήφια ποσοστά και τη νομοτελειακή πολιτική ανυπαρξία. Αλλά είναι άλλο πράγμα η επιθυμία να κινηθεί το κόμμα προς το Κέντρο και άλλο πράγμα να εκτοξεύεται χωρίς φρένα στην ακριβώς αντίθετη πλευρά του πολιτικού φάσματος.

Ολα τα παραπάνω είναι τόσο εξόφθαλμα που έκαναν ακόμη και τον Αδωνι Γεωργιάδη να χαμογελάσει πονηρά. «Παίρνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον στρέφει δεξιότερα. Δεν μας φοβίζει, μας αρέσει αυτό, το ότι οι ιδέες μας επικρατούν και στην Αριστερά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση από αυτό», είπε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Με τον Βελόπουλο»

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είδε τις δεξιές αποχρώσεις στις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη. «Δημιουργεί απορία η στάση του κ. Κασσελάκη. Κάτι συνέβη πρωί και βγήκε μεταμεσονύκτια ανακοίνωση σε ώρες Αμερικής», είπε και σχολίασε τα περί πατριωτικής Αριστεράς, λέγοντας ότι «ο κ. Κασελάκης έχει λησμονήσει τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με ένα κόμμα που δεν ανήκε στην Αριστερά. Και ίσως ο κ. Κασσελάκης προσβλέπει σε συνεργασία με τον κ. Βελόπουλο».

Η υιοθέτηση της ακροδεξιάς συνωμοσιολογίας στα εθνικά θέματα είναι ίσως αποτέλεσμα της τεκμηριωμένης άγνοιας του Στέφανου Κασσελάκη. Μπορεί όμως να είναι και μια στοχευμένη κίνηση για να τραβήξει στον ΣΥΡΙΖΑ το ακροδεξιό ακροατήριο ή ένας συνδυασμός των δύο. Σε κάθε περίπτωση, είναι το χαρτί που παίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το κρύβει επιμελώς πίσω από τον φερετζέ της «πατριωτικής Αριστεράς».