Η πτωτική δημοσκοπική τάση που συνεχίζει να καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ανησυχία στα στελέχη που ανοίγουν συζητήσεις για συνένωση με το ΠΑΣΟΚ και ζητούν «στροφή» προς την κεντροαριστερά θέτοντας θέμα υπαρξιακού κινδύνου για το κόμμα. Την ίδια στιγμή στην ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη η «αγωνία» για τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα και την πορεία του κόμματος στις ευρωεκλογές χτυπά… κόκκινο.

Οι κεντροαριστερές… αναζητήσεις των Ραγκούση, Θεοχαρόπουλου, Ζαχαριάδη, αλλά και άλλων στελεχών, δεν είναι τυχαίες. Συνδέονται με τα… υπαρξιακά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Το μέλλον δηλαδή του κόμματος στο πολιτικό σκηνικό, ίσως και το δικό τους πολιτικό μέλλον. Η συζήτηση που άνοιξε στο δρόμο για το συνέδριο δεν έχει να κάνει μόνο με… ιδεολογικά πρόσημα. Αφορά κυρίως την επιβίωση στελεχών και λοιπών παρατρεχάμενων.

Το γεγονός όμως ότι υπάρχουν ήδη εκ των αριστερών αντιδράσεις δείχνει πως η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει τεταμένη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και η… εκδρομή που διοργανώνει ο Στέφανος Κασσελάκης για τους βουλευτές του κόμματος στις Σπέτσες αποτέλεσε αντικείμενο εσωτερικών προστριβών και αντιδράσεων. Όπως και η συνέντευξη του Μανώλη Καπνισάκη, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την οποία έγινε αναφορά σε πρόταση προς τον Στέφανο Κασσελάκη να γίνει υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019.

Πέραν της κατηγορηματικής διάψευσης από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου στον ΣΥΡΙΖΑ προκλήθηκαν αντιδράσεις κυρίως αναφορικά με τους λόγους που ώθησαν τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου του κόμματος, να μιλήσει για το θέμα αυτό. Θέμα που δύσκολα γίνεται πιστευτό και από τους ίδιου αποτελώντας τον ορισμό των fake news στην πολιτική σκηνή.

Η αγωνία του Στέφανου

Την ίδια στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα του (βλ. Πολάκης και λοιποί) αντιμετωπίζουν με αγωνία τις εξελίξεις. Και ναι μέν ο πρόεδρος του κόμματος εμφανίζεται να μη δίνει βάρος στα όσα πράττουν και λένε οι βουλευτές και τα στελέχη του, εν τούτοις προβληματίζει και ανησυχεί για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα. Η αρθρογραφία προσώπων που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αποτελεί μήνυμα προς τη νέα ηγεσία του κόμματος.

Κυρίως ως προς το σκέλος που φέρει τον Αλέξη Τσίπρα διατεθειμένο να παρέμβει μετά τις ευρωεκλογές και αναλόγως του αποτελέσματα να προχωρήσει ακόμη και στην ίδρυση νέου φορέα που θα κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς ώστε να ηγηθεί των… προοδευτικών δυνάμεων (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη).

Αυτό προβληματίζει τον - κατά τους συριζαίους πάντα – μουσαφίρη αφού αν μη τι άλλο ο προκάτοχός του έχει την ικανότητα να στήνει αφηγήματα , να βάζει ιδεολογικά πρόσημα και να λανσάρει ως καινοφανές οτιδήποτε παλαιό υπάρχει στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Βέβαια τα μηνύματα των πολιτών στις τελευταίες εκλογές δεν ήταν και τα καλύτερα κάτι που οι συνομιλητές του προσπαθούν να αποδώσουν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον «τραβούσαν» προς τα αριστέρα.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο δρόμο προς το συνέδριο όσο και μετά από αυτό θα είναι διαρκείς. Πολύ περισσότερο μετά τις Ευρωεκλογές…