Ξανά μανά τα ίδια. Δεν έβαλε κανείς μυαλό από τις εξελίξεις και το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Ιουνίου. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης μιλούν και πάλι για μια απροσδιόριστη… προοδευτική παράταξη και εμφανίζονται ως μνηστήρες της θέσης του επικεφαλής της που θα προκύψει από μια μελλοντική ένωσή της. Από κοντά όμως και ο Αλέξης Τσίπρας που εμμέσως πλην σαφώς δηλώνει παρών στις, μετά τις ευρωεκλογές, εξελίξεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν σαφής στη συνέντευξή του στο Open. Μετά τις ευρωεκλογές και εφόσον έχει ισχυρό ποσοστό (κάτι θυμίζει αυτό) θα ηγηθεί της προσπάθειας για συμπόρευση των… προοδευτικών δυνάμεων – αυτών που έτσι αυτοπροσδιορίζονται ανεξαρτήτως θέσεων και προτάσεων διαθέτοντας κάποιο κληρονομικό χάρισμα- με τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ να αποτελούν το… αντίπαλο δέος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ποιο είναι το ισχυρό ποσοστό; Δεν το προσδιόρισε. Όπως δεν το είχε προσδιορίσει πριν τις εθνικές εκλογές με αποτέλεσμα να πανηγυρίζει διότι το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε το… 11% και να συνεχίζει τους πανηγυρισμούς διότι δημοσκοπικά κινείται στο 14% την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει.

Πάντως είναι έτοιμος να… ηγηθεί του μετώπου που θα ρίξει την Νέα Δημοκρατία και θα κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Του μετώπου στο οποίο έτοιμος να ηγηθεί είναι και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ήδη για μια στροφή προς την κεντροαριστερά. Δεν εξηγούν βέβαια πως αυτό θα γίνει με τον Παύλο Πολάκη ή με τον Διονύση Τεμπονέρα που εμφανίζεται να τραβά το… αριστερό μανίκι του Στέφανου Κασσελάκη. Διότι ναι μεν έφυγαν τα… βαρίδια, όπως αποκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ τους «συντρόφους» που σχημάτισαν τη Νέα Αριστερά εν τούτοις το «αριστερόμετρο» συνεχίζει να λειτουργεί στην Κουμουνδούρου.

Βέβαια ο Στέφανος Κασσελάκης τους έχει τρελάνει όλους. Οι δηλώσεις του κινούνται μεταξύ ακροδεξιάς και ακροαριστεράς. Η λογική με όλους και με όλα σε συνδυασμό με τον λαϊκισμό ενός δήθεν σκληρού ρόκ δεν επιτρέπει καταγραφές ιδεολογικών πρόσημων. Όμως και ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έτοιμος να ηγηθεί της … προοδευτικής παράταξης. Το έχει δηλώσει και συνεχίζει να το δηλώνει.

Από τα λόγια μέχρι τα έργα πάντα παρατηρείται ένα χάσμα. Στην περίπτωση της Κουμουνδούρου ουδείς δύναται να εξηγήσει πως θα καταστεί εφικτός ο ηγετικός ρόλος στην κεντροαριστερά και πως θα ηγηθεί ο πρόεδρος του κόμματος της προοδευτικής παράταξη όταν δέχεται ακόμη, εκ των έσω, πυρά.

Αυτά… βλέπει και ο Αλέξης Τσίπρας και εμφανίζεται έτοιμος να… ενώσει την προοδευτική παράταξη. Αυτά τουλάχιστον λένε –και γράφουν- συνομιλητές του. Πρόσωπα που φέρονται να εκφράζουν ή να μεταφέρουν τις θέσεις του. Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας αφηγούνται μια ιστορία επανάκαμψης του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές.

Ξεκαθαρίζουν πάντως ότι η… επανάκαμψη δεν θα αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Ποιών, αυτών που ως τέτοιες αυτοπροσδιορίζονται όπως αναφέρουμε και παραπάνω. Αυτών –αν μιλάμε για ψηφοφόρους- που γύρισαν την πλάτη στον Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ και –αυτών- που επίπεδο κορυφής δεν μιλούν ο ένας στον άλλο.

Σε κάθε περίπτωση οι… προοδευτικές δυνάμεις έχουν βρει τον… μπελά τους. Διότι οι πολλοί μνηστήρες οδηγούν στην άλλη άκρη. Στο φαινόμενο του ηγεμονισμού, όπως το περιγράφει ο Διονύσης Τεμπονέρας στην πολιτική του πλατφόρμα. Αυτή που καταθέτει ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι πάντως παραπέμπουν στις ευρωεκλογές και το αποτέλεσμα αυτών προκειμένου να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις του. Το ποσοστό που θα λάβει κάθε κόμμα παίζει σημαντικό ρόλο. Στην περίπτωση Τσίπρα ρόλο παίζουν τα ποσοστά που θα λάβουν τα αυτοαποκαλούμενα προοδευτικά κόμματα