Κάλεσμα προς όλες τις «προοδευτικές δυνάμεις» -στο πρότυπο του αντίστοιχου για τη δημαρχία της Αθήνας- απέναντι στη ΝΔ αναμένεται να απευθύνει το ΠΑΣΟΚ εφόσον αποτελέσει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις ευρωκλογές, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης, στο Open.

Το κάλεσμα θα στοχεύει κατευθείαν στη ΝΔ και θα έχει τη μορφή «τιμωρού», αφού σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη θα πρέπει να πετύχει να πληρώσει το κυβερνών κόμμα «το κόστος των στρεβλώσεων που έχει δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία». Στο πλαίσιο αυτής της βούλησης το ΠΑΣΟΚ θα απευθύνει το κάλεσμά του μετά τις ευρωεκλογές με το βλέμα στις επόμενες εθνικές. «Είναι μονόδρομος για να έχει αντίπαλο η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ να είναι αξιωματική αντιπολίτευση στις ευρωκλογές», συνέχισε, προσπερνώντας ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθούν να αποτελούν μονόδρομο για την ελληνική κοινωνία - όπως καταγράφουν οι πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις και οι δημοσκοπήσεις- ενώ ο ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να «κερδίσει» από τον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι διαφωνεί «με τη συγκόλληση κομμάτων», εξηγώντας ότι δεν συμφωνεί με το ενδεχόμενο «γάμου» του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα. Αντιθέτως, όπως είπε, το μοντέλο Χάρη Δούκα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στις ίδιες δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό, ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιχείρησε να αποδυναμώσει τη σημασία των διαφόρων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ανάμεσα σε αυτές και των pass, λέγοντας ότι «παίρνει από τη μια τσέπη χρήματα και τα επιστρέφει στην άλλη με πελατειακούς όρους». Ο ίδιος, από τη μία τάχθηκε υπέρ της ανάγκης, όπως είπε, παρέμβασης και κανόνων στην αγορά όποτε χρειάζεται, ενώ την ίδια στιγμή κατέστησε υπεύθυνους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας τους ίδιους τους καταναλωτές, στη βάση μιας κινηματικής λογικής που θα αντιμετωπίζει με καμπάνιες τις πολυεθνικές που κερδοσκοπούν. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για Ενιαία Αρχή Καταναλωτών.