Το θέμα με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών βρίσκεται στην επικαιρότητα εξ αιτίας αντιδράσεων βουλευτών – ορισμένοι εκ των οποίων είναι και στην κυβέρνηση – της Νέας Δημοκρατίας που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση με μια ακραία μικροκομματική λογική. Η δήλωση Ανδρουλάκη ότι «δεν θα δέσουμε τα κορδόνια της κυβέρνησης» και η στάση Κασσελάκη, που θα αποσαφηνιστεί πιθανότατα το βράδυ της Πέμπτης σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει, είναι χαρακτηριστικές.

Τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και Νίκος Ανδρουλάκης δείχνουν διατεθειμένοι να εκμεταλλευτούν ενδεχόμενη αποχή μέρους των βουλευτών της ΝΔ για να «πλήξουν» επικοινωνιακά την κυβέρνηση. Και λέμε επικοινωνιακά διότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και τα περί τεκνοθεσίας αποτελούν ένα απλό νομοσχέδιο. Μάλιστα ένα νομοσχέδιο που αφορά δικαιώματα –κυρίως θα έλεγε κανείς – παιδιών και μια σύγκληση της χώρας με χώρες της Ευρώπης και του εξωτερικού γενικότερα.

Ακριβώς εδώ έρχεται να αναδειχθεί η «σοβαρή» αντιπολίτευση όπως τη βλέπουν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα θέμα που αφορά δικαιώματα τείνει να μετατραπεί σε μικροκομματικό παιχνίδι λαικισμού και τοξικότητας. Διότι με τη στάση που τηρούν, προς το παρόν, επενδύουν –για πολλοστή φορά- στο διχασμό της κοινωνίας και σε μια ενδεχόμενη διχογνωμία στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης.

Η δήλωση Ανδρουλάκη αναδεικνύει το μέγεθος της «σοβαρής» αντιπολίτευσης που το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι ασκεί. Η φράση «δεν θα δέσουμε τα κορδόνια στα παπούτσια της κυβέρνησης» επιβεβαιώνει ότι η σοβαρότητα αρχίζει και σταματά στις λεκτικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων ή ομιλιών. ΕΠι της ουσίας όμως φέρνει στο νου μνήμες παλαιοκομματικών λογικών, αυτών που τον περασμένο αιώνα κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή του τόπου.

Από την άλλη η περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη έρχεται να δείξει πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζουν ούτε ποιοι είναι ούτε που πάνε. Η εμμονή στην περίπτωση της παρένθετης μητέρας που δύναται να αποτελέσει και το άλλοθι της Κουμουνδούρου για καταψήφιση του νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση για την περίπτωση του γάμου ομοφύλων και την τεκνοθεσία επιβεβαιώνουν ότι όλα μπαίνουν στο βωμό μια αντιπολιτευτικής τακτικής ίδιας – ίσως και χειρότερης – από αυτή που ασκήθηκε επί Αλέξη Τσίπρα.

Η ίδια η λογική άλλωστε του Στέφανου Κασσελάκη προκαλεί αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πως επιθυμεί να αποκτήσει παιδί με παρένθετη μητέρα για να αποκτήσει την… προσωπικότητά του. Ο προοδευτικός επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτευσης βλέπει το παιδί, αυτό που θέλει να αποκτήσει, ως συνέχειά του. Και ως συνέχεια του συντρόφου – συζύγου του Τάιλερ Μπακμπέθ.

Δεν αποτελεί για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το παιδί μια αυτόνομη προσωπικότητα που αναπτύσσεται μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον (ανεξαρτητως φύλου των γονέων), αλλά μια συνέχεια. Πόσο πιο συντηρητική θέση να εκφράσει κάποιος που δηλώνει και αριστερός και προοδευτικός; Υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης το έχει τερματίσει αφού έχει πεί, επισήμως, ότι θέλει ν΄αποκτήσει δύο αγόρια, το ένα να έχει την προσωπικότητά του και το άλλο του Τάιλερ Μακμπέθ. Και έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί κορίτσια γιατί δεν ξέρει πως θα αντιμετωπίσει θέματα όπως η έμμηνος ρύση. Ουσιαστικά έχει πει πως επιθυμεί πέραν της προσωπικότητα να ελέγξει και το φύλο του παιδιού.

Το χειρότερο είναι πως ένα θέμα που αφορά δικαιώματα και μάλιστα παιδιών τείνει να μετατραπεί σε πολιτικό. Και ένα θέμα συνειδησιακό, που μπορεί κάποιοι να έχουν, αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης από αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται «προοδευτικοί» και δηλώνουν θιασώτες των μεγάλων τομών και αλλαγών.

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν όμως και το πως βλέπουν την… σοβαρότητα. Με τρόπο που να αναρωτιέται κανείς πόσο πιο πολύ σοβαρότητα ν΄αντέξει αυτή η χώρα.

Υγ. Τα παραδείγματα που έφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι λόγοι που ανέλυσε αναφορικά με την ανάγκη να προχωρήσει η νομοθέτηση για το γάμο ομοφύλων και την τεκνοθεσία –στο πλαίσιο πάντα των περιορισμών που περιέγραψε- καθιστούν κάθε αντίδραση τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας.