Αυτά που είπε ο Παναγιώτης Δουδωνής - βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εκ των στενότερων συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη- για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, αναδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη και τον φόβο του προέδρου του κόμματος για τις εξελίξεις με ορίζοντας τις ευρωεκλογές.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο Παναγιώτης Δουδωνής ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίσθηκε να υποστηρίζει πως η ψήφος του ΠΑΣΟΚ, έστω βουλευτών του κόμματος, σε θέματα όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια και ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι δεδομένο ότι θα είναι θετική.
Και ναι μεν αυτό είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος και του κάθε βουλευτή, ειδικά ως προς το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών που αφορά ξεκάθαρα θέματα ισότητας και ανθρώπινων δικαιωμάτων, εν τούτοις ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να αιτιολογήσει ενδεχόμενη αρνητική ψήφο προκαλεί ερωτήματα. Ειδικά ως προς τη διαρκή προσπάθεια –λεκτική μέχρι σήμερα- του Νίκου Ανδρουλάκη να πείσει πως αποτελεί τη… σοβαρή αντιπολίτευση στη χώρα.
Παράλληλα όμως αναδεικνύει –εφόσον αυτά που είπε εκπροσωπούν και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – το φόβο για τις εξελίξεις με χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές. Και αυτό διότι δείχνει πως υπάρχει αγωνία και ανησυχία για τα ποσοστά που θα λάβει το κόμμα με αποτέλεσμα να αναζητείται διαφυγή στον λαικισμό που αποσκοπεί στην προσέλκυσει ψήφων από τ αριστερά της Χαριλάου Τρικοπούπη. Κίνηση που προέρχεται και μέσα από τη διαπίστωση πως ο χώρος του κέντρου είναι χαμένος εξ αιτίας της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τι είπε όμως ο Παναγιώτης Δουδωνής; Τα εξής:
- «Η μεταρρύθμιση είναι μια λέξη, η οποία είναι βαριά, δεν είναι να τη λέμε έτσι. Ποια από όλα αυτά που περιγράψαμε τώρα, συνιστά πραγματικές μεταρρυθμίσεις; Η επιστολική ψήφος, που θα ψηφίζει όποιος δεν θέλει να ψηφίζει -να προσέλθει στην κάλπη-, θα ψηφίζει με επιστολική; Τα μη-κρατικά, μη-κερδοσκοπικά (σ.σ. πανεπιστήμια) που πρόκειται για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, χωρίς αντίστοιχα - αυτό που είπε ο κύριος Κεδίκογλου, δεν ισχύει. Δεν μπορεί ένας ελληνικός μη-κερδοσκοπικός φορέας, να ιδρύσει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, υπάρχει και δυσμενής διάκριση εις βάρος ελληνικών τέτοιων φορέων. Άρα, κάτι το τελείως εμβαλωματικό, χωρίς την ευρύτερη συζήτηση, που είναι η αναθεώρηση του Άρθρου 16;»
- «Ερωτώμεθα εμείς (σ.σ για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών) για την άποψή μας, ενώ η μισή κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, είναι εναντίον; Δηλαδή, εδώ πέρα έχουμε φαινόμενα, τα οποία είναι φαινόμενα πλήρους αλλοίωσης του χαρακτήρα της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση ψάχνει για συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Δεν θα το βρει αυτό, θέλω να σας ενημερώσω. Δεν θα το βρει αυτό. Γιατί εδώ πέρα, δεν έχουμε να κάνουμε με πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Είναι μέτρα εμβαλωματικού χαρακτήρα, που αν τα δείτε και στη λεπτομέρειά τους».
Με απλά λόγια υποστηρίζει ότι δεν είναι μεταρρυθμίσεις αυτά που προωθεί η κυβέρνηση ενώ για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών αφενός δεν αποσαφηνίζει τη θέση του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν δεν τίθεται ή δεν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, αφετέρου αφήνει να εννοηθεί ότι θα ληφθούν αποφάσεις με βάση μικροκομματικά και ακραία μικροπολιτικά κριτήρια.
Διότι τι άλλο μπορεί να σημαίνει η αναφορά στο ότι «Η κυβέρνηση ψάχνει για συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Δεν θα το βρει αυτό, θέλω να σας ενημερώσω. Δεν θα το βρει αυτό». Αναφορά που φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «σοβαρή» αντιπολιτευτική τακτική. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι στο ΠΑΣΟΚ προτιμούν να καταψηφίσουν μια μεταρρύθμιση ή μια νομοθετική παρέμβαση που υιοθετεί την ευρωπαική πρακτική (σ.σ ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν χρόνια ευρωβουλευτής αν το θυμούνται) όπως το θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών προκειμένου να δημιουργηθεί εσωτερικό ζήτημα στην κυβερνώσα παράταξη.
Σε κάθε περίπτωση αυτά που υποστήριξε ο Παναγιώτης Δουδωνής χρειάζονται διευκρινίσεις. Αν μη τι άλλο το ΠΑΣΟΚ, που όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί την κυβερνώσα παράταξη να αποσαφηνίσει τις θέσεις της οφείλει από την πλευρά του να πράξει το ίδιο.
Διότι μπορεί το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών να μην έχει λάβει νομική μορφή ως πρόταση νόμου, η επιστολική ψήφος έχει δοθεί ήδη προς διαβούλευση ενώ το σχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια έχει αναλυθεί τόσο από τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη όσο και από την κυβέρνηση συνολικά.