Ποδαρικό με «κωλοτούμπα» κάνει το ΠΑΣΟΚ, καθώς σύμφωνα με τον βουλευτή Επικρατείας, Παναγιώτη Δουδωνή, δεν πρόκειται για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά για μέτρα «εμβαλωματικού χαρακτήρα», τα οποία ενώ πρώτα διέρρευσαν ότι είναι θετικοί και ότι θα τα ψηφίσουν, τώρα αλλάζουν γνώμη. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε πάνελ του OPEN, με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο Κώστας Τσιάρας από τη Νέα Δημοκρατία και ο Συμεών Κεδίκογλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς να κάνουμε αξιολογική κρίση, σύμφωνα με τον ορισμό της μεταρρύθμισης που χρησιμοποίησε ο κύριος Δουδωνής, δηλαδή «μεταρρύθμιση, είναι να αλλάξεις τους όρους με τους οποίους λειτουργεί ένα σύστημα, προς όφελος των πολλών», ο γάμος των ομοφύλων δεν είναι μεταρρύθμιση, επειδή αντικειμενικά αφορά λίγους, ως προς το πληθυσμιακό ποσοστό. Η επιστολική ψήφος που αφορά όλους τους ψηφοφόρους ανεξαιρέτως, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, δεν είναι μεταρρύθμιση; Τα μη-κρατικά, μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, που αφορά σχεδόν τους μισούς νέους Έλληνες (και συγκεκριμένα το 45% που είναι ο πανελλαδικός μέσος όρος των νέων ηλικίας 25-34, που έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τη Eurostat), δεν είναι μεταρρύθμιση;

Όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη κατρακυλά στον λαϊκισμό, ακριβώς επειδή δεν έχει απολύτως τίποτα χρήσιμο να εισφέρει στην πολιτική ζωή της χώρας. Πρόκειται για ένα κόμμα δίχως λόγο ύπαρξης, αφού υιοθετεί την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς με έναν πιο πονηρό τρόπο: πρώτα δείχνει συναίνεση στα θέματα που αφορούν όλους τους πολίτες -όπως έκανε υπό την αρχηγία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά- μόνο και μόνο για να την πάρει πίσω μερικές μέρες αργότερα. Tο δεύτερο σκέλος, αυτό της υπαναχώρησης, είναι η «μεθοδολογία Ανδρουλάκη». Δηλαδή, ξεκινάει η συζήτηση γύρω από κάποιες πραγματικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες δείχνουν σύμφωνοι, προκειμένου να παριστάνουν την «υπεύθυνη αντιπολίτευση» και κατόπιν υπαναχωρούν, προκειμένου να έχουν κάτι να αντιπολιτεύονται, καθώς η μόνιμη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, είναι ότι στην πραγματικότητα δεν έχει πολιτικό στίγμα. Όποιος πατά σε δυο βάρκες ταυτόχρονα, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πέσει μέσα στη θάλασσα.

Η δήλωση του Παναγιώτη Δουδωνή

Παναγιώτης Στάθης: «Κύριε Δουδωνή, ποιούς θα ξεβολέψει, θεωρείτε εσείς, το μεταρρυθμιστικό κύμα της κυβέρνησης;»

Παναγιώτης Δουδωνής: «Συγγνώμη, ένα λεπτό. Καταρχάς, τι πάει να πει μεταρρύθμιση; Μεταρρύθμιση, είναι να αλλάξεις τους όρους με τους οποίους λειτουργεί ένα σύστημα, προς όφελος των πολλών. Η μεταρρύθμιση είναι μια λέξη, η οποία είναι βαριά, δεν είναι να τη λέμε έτσι. Ποια από όλα αυτά που περιγράψαμε τώρα, συνιστά πραγματικές μεταρρυθμίσεις; Η επιστολική ψήφος, που θα ψηφίζει όποιος δεν θέλει να ψηφίζει -να προσέλθει στην κάλπη-, θα ψηφίζει με επιστολική; Τα μη-κρατικά, μη-κερδοσκοπικά (σ.σ. πανεπιστήμια) που πρόκειται για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, χωρίς αντίστοιχα - αυτό που είπε ο κύριος Κεδίκογλου, δεν ισχύει. Δεν μπορεί ένας ελληνικός μη-κερδοσκοπικός φορέας, να ιδρύσει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, υπάρχει και δυσμενής διάκριση εις βάρος ελληνικών τέτοιων φορέων. Άρα, κάτι το τελείως εμβαλωματικό, χωρίς την ευρύτερη συζήτηση, που είναι η αναθεώρηση του Άρθρου 16;»

Παναγιώτης Στάθης: «Άρα, είναι αρνητικά αυτά;»

Παναγιώτης Δουδωνής: «Τι είναι; Η ψήφος (sic) των ομοφύλων, όπου ερωτώμεθα εμείς, για την άποψή μας;»

Παναγιώτης Στάθης: «Μα θα τα ψηφίσετε αυτά. Αυτά που έχετε πει, επί της αρχής θα τα ψηφίσετε».

Παναγιώτης Δουδωνής: «Ερωτώμεθα εμείς για την άποψή μας, ενώ η μισή κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, είναι εναντίον; Δηλαδή, εδώ πέρα έχουμε φαινόμενα, τα οποία είναι φαινόμενα πλήρους αλλοίωσης του χαρακτήρα της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση ψάχνει για συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Δεν θα το βρει αυτό, θέλω να σας ενημερώσω. Δεν θα το βρει αυτό. Γιατί εδώ πέρα, δεν έχουμε να κάνουμε με πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Είναι μέτρα εμβαλωματικού χαρακτήρα, που αν τα δείτε και στη λεπτομέρειά τους -»

Παναγιώτης Στάθης: «Μα θα τα ψηφίσετε, κύριε Δουδωνή αυτά».

Παναγιώτης Δουδωνής: «Δεν σας είπα εγώ, ότι θα τα ψηφίσουμε».