Αν πιστεύει κανείς ότι ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ προς τις ευρωεκλογές είναι στρωμένος με.. ροδοπέταλα επειδή δημοσκοπικά εμφανίζεται δεύτερο κόμμα, μάλλον δεν διαβάζει σωστά τις εξελίξεις. Διότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε απόλυτη παρακμή κι έτσι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να παίρνει κεφάλι, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Και οι πρώτοι ψίθυροι άρχισαν ήδη να ακούγονται.


Στην Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί ικανοποίηση για την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν αυτή η άνοδος είναι μικρή, διότι σημειολογικά θέλουν να εμφανίζονται στη δεύτερη θέση ως τις ευρωεκλογές. Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη μάλιστα θεωρούν ότι όσο το ΠΑΣΟΚ μιλά για αυτόνομη πορεία μακριά από τον τοξικό ΣΥΡΙΖΑ του Πολάκη, τόσο θα κερδίζει πόντους ως αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας.


Αυτήν τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ κινείται δημοσκοπικά στο 14%-15%. Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε δημόσια τον πήχη για τις ευρωεκλογές στο «εύκολο» 16%. Και όχι τυχαία. Κάποιοι λένε ότι το έκανε διότι το ΠΑΣΟΚ θα το ξεπεράσει εύκολα κι έτσι θα πανηγυρίζουν για νίκη του κόμματος. Περίπου όπως στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και οι επικριτές του εντός και εκτός κόμματος γνωρίζουν ότι η δημοτικότητα και τα ποιοτικά στοιχεία του Νίκου Ανδρουλάκη είναι εξαιρετικά χαμηλά, πιο χαμηλά από όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας δομικό πρόβλημα στις προοπτικές ανόδου του κόμματος. Κοινώς όσο ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εμφανίζεται ως ένας ικανός ηγέτης για διακυβέρνηση, το ποσοστό ανόδου του κόμματος έχει χαμηλό ταβάνι.


Οι επικριτές και οι δελφίνοι


Αυτή ακριβώς είναι η κριτική που δέχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό του κόμματος. Μάλιστα πολλά στελέχη θεωρούν ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να πλησιάσει το 20% στις ευρωεκλογές ή έρθει πολύ κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα ανοίξει νομοτελειακά μια συζήτηση για συνεργασία με την Κουμουνδούρου, το οποίο θα δημιουργήσει κλίμα εσωστρέφειας. Άλλωστε ήδη έχουν πέσει τα ονόματα του Χάρη Δούκα και του Μανώλη Χριστοδουλάκη για την ηγεσία, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να γίνει ο βασικός πόλος στην κεντροαριστερή πολυκατοικία.


Τέλος πολλοί φοβούνται και μια επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα μετά τις ευρωεκλογές, η οποία ίσως ανακόψει την πορεία του ΠΑΣΟΚ και γι αυτό ζητούν αφενός να υπάρξουν συνεργασίες με άλλα πολιτικά σχήματα, όπως η Νέα Αριστερά, αφετέρου το κόμμα να αποκτήσει επιτέλους σαφή προγραμματικό λόγο για τα προβλήματα της κοινωνίας. Άλλωστε όσο ανεβαίνει ένα κόμμα, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις των πολιτών από αυτό και υπάρχει γενικά η αίσθηση ότι στην Χαριλάου Τρικούπη πρέπει να «τρέξουν» πολύ για να εμφανίσουν ότι κάνουν μία σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση.