«Εστι δίκης οφθαλμός, ος τα πάνθ’ ορά». Η φράση αποδίδεται στον Αισχύλο και σημαίνει: «Υπάρχει οφθαλμός της θείας Δικαιοσύνης, ο οποίος παρακολουθεί τα πάντα». Και ο νοών νοείτω.
Είδηση πρώτη: Απαλλάχθηκε από τον πειθαρχικό έλεγχο, που είχε ξεκινήσει εναντίον της, για την περιλάλητη υπόθεση των υποκλοπών, η μέχρι πριν από λίγους μήνες εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου.
Είδηση δεύτερη: Η έρευνα σε βάρος της Βασιλικής Βλάχου αρχειοθετήθηκε, με απόφαση της προέδρου της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου, αντιπροέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, Ελένης Φραγκάκη.
Είδηση τρίτη: Η Βασιλική Βλάχου, μετά τη λήξη της θητείας της στην ΕΥΠ, επιστρέφει στον Πειραιά ως προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών.
Κοντολογίς, το συμπέρασμα που βγαίνει, μετά την απαλλαγή της, είναι ότι η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου ορθώς και με βάση τους νόμους ενήργησε στην υπόθεση των νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ για διάφορα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και του Νίκου Ανδρουλάκη.
Τώρα έχει να πει κάτι;
Και μιας και αναφερθήκαμε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ, αλήθεια, έχει να πει κάτι τώρα, μετά την απαλλαγή της Βασιλικής Βλάχου; Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ανήκει στην κατηγορία εκείνων των πολιτικών της αντιπολίτευσης που έχουν επιτεθεί δημόσια με σφοδρότητα εναντίον της κυρίας Βλάχου. Κι όλα αυτά γιατί; Μήπως γιατί, αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την περαίωση του πειθαρχικού ελέγχου εναντίον της, έκανε καλά τη δουλειά της;
Για την ιστορία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε, πολλάκις, καλέσει την Βασιλική Βλάχου να δώσει «εξηγήσεις» για τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ. «Πρέπει επιτέλους η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, ο Παναγιώτης Κοντολέων, να απολογηθούν γιατί υπέγραψαν ότι η παρακολούθησή μου γίνεται για εθνικούς λόγους», έλεγε προεκλογικά σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Να μας πει η ελληνική Δικαιοσύνη γιατί η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, υπέγραψε ότι η παρακολούθησή μου έγινε για εθνικούς λόγους», έλεγε τον Μάιο του 2023.
Πάντως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις κάποιος άλλος θα πρέπει να δώσει «εξηγήσεις» και σίγουρα όχι η Βασιλική Βλάχου, για την οποία «εξηγήσεις» έδωσαν ανώτατοι δικαστές του Αρείου Πάγου. «Ουδέν μεμπτόν» για τη δουλειά της, αναφορικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις, είπαν...
Το θέμα, ωστόσο, για τον λαλίστατο, κατά τα άλλα, Νίκο Ανδρουλάκη μάλλον είναι... ολίγον σοβαρό. Η απαλλαγή της πρώην εισαγγελέως της ΕΥΠ, που υπέγραφε τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, μάλλον «υποχρεώνει» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επαναλάβει τη θέση του ότι σέβεται την ελληνική Δικαιοσύνη; Μήπως τώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να πει κάτι για την απαλλακτική απόφαση που αφορά στην Βασιλική Βλάχου, αλλά και συνάμα να «εξηγήσει» στους πολίτες αν καλώς ή κακώς η πρώην εισαγγελέας της ΕΥΠ είχε υπογράψει για τη νόμιμη παρακολούθησή του; Και με την «ευκαιρία», ας ενημερώσει τον ελληνικό λαό: Η ΕΥΠ μπορεί (νομίμως) να παρακολουθεί κάποιο πρόσωπο ή υπάρχουν πρόσωπα που εξαιρούνται και ποια είναι αυτά;
Λάσπη στον ανεμιστήρα
Παραμονές των εκλογών του 2023, ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και ανερμάτιστου πολιτικού λόγου στοχοποίησε –για ακόμη μια φορά– τη Βασιλική Βλάχου. «Για ποιο λόγο, εφόσον δεν υπήρξε εθνικός λόγος, η εισαγγελέας της ΕΥΠ, η κυρία Βλάχου, υπέγραφε παρανόμως τις διαταγές για να παρακολουθούνται πολίτες, το μισό πολιτικό σύστημα, πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, ακόμα και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων;», αναρωτιόταν σε συνέντευξη (με το γνωστό καταγγελτικό ύφος του) ο τέως, πλέον, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γιατί μια επικίνδυνη για τη δημοκρατία εισαγγελέας που κάνει κατ’ εξακολούθηση κατάχρηση εξουσίας βρίσκεται ακόμη στην κρίσιμη αυτή θέση και ενώ έχω επισήμως ζητήσει την απομάκρυνσή της;», τόνιζε χαρακτηριστικά. Φυσικά κανείς δεν περιμένει σήμερα από τον Αλέξη Τσίπρα να επανορθώσει, ούτε να ζητήσει συγγνώμη από την Βασιλική Βλάχου. Ετσι κι αλλιώς, συγγνώμη και Τσίπρας είναι, μάλλον, έννοιες ασύμβατες...
«ΚΑΤΗΓΟΡΟΣ» ΒΕΡΒΕΣΟΣ...
Τέλος, την πειθαρχική δίωξη της Βασιλικής Βλάχου είχε ζητήσει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος σε δήλωσή του είχε αναφέρει: «Επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα εάν η αρμόδια εισαγγελέας διερεύνησε την πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την άρση του απορρήτου ή απλώς περιέβαλε με το κύρος της δικαστικής αρχής τις εκτιμήσεις και τις ενέργειες της ΕΥΠ, εάν προέβη ή μη σε καταχρηστική και αυθαίρετη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, καθώς και εάν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ που συνέταξαν τη σχετική εισήγηση παρέβησαν το καθήκον τους, με αποτέλεσμα την πολλαπλή παραβίαση του ρυθμιστικού πλαισίου περί απορρήτου. Κάθε άλλη προσέγγιση θα συνιστά καταφανή παράβαση της αρχής της νομιμότητας, που οριοθετεί το καθήκον διερεύνησης και δίωξης των ποινικών αδικημάτων».