Τεράστια έκπληξη ένιωσα όταν διάβασα ότι ο σύντροφος Ανδρουλάκης αξιολογήθηκε το 2019 ως ο 588ος καλύτερος ευρωβουλευτής ανάμεσα στους 749. Ομολογώ ότι δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα υπήρχαν 161 ευρωβουλευτές με χειρότερες επιδόσεις από τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Μπράβο, Νικόλα! 

Παράλογη και λάθος απόφαση 

πρόστιμο (το) 1. χρηματική τιμωρία την οποία υφίσταται ο παραβάτης ενός νόμου, ενός κανόνα ή μιας διοικητικής απόφασης «το πρόστιμο για το παράνομο παρκάρισμα είναι τόσο μικρό και επιβάλλεται τόσο σπάνια που συμφέρει περισσότερο να παρκάρεις σε πεζοδρόμιο παρά σε πάρκινγκ» 2. απειλή που δεν πρέπει κανείς να παίρνει στα σοβαρά «μη δίνεις σημασία στις κυβερνητικές απειλές για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί… είναι όλες πρόστιμα» 

Δεν ξέρω αν η απόφαση για επιβολή προστίμου στους συμπολίτες που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν κατά της covid την περίοδο της πανδημίας ήταν καλή ιδέα, αλλά καταλαβαίνω πως κάπως έπρεπε να εμποδιστεί η στάση κάποιων που εκτός από το να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους (πράγμα που δεν με απασχολεί καθόλου) επιβάρυναν το σύστημα υγείας (πράγμα που με απασχολεί). Αντιθέτως, είμαι απολύτως σίγουρος ότι η απόφαση να τους χαριστούν τα πρόστιμα είναι απολύτως λανθασμένη. Η ελληνική πολιτεία είναι ήδη αρκετά αναξιόπιστη και μόνο κακό μπορεί να κάνει μια απόφαση που όχι μόνο επιβεβαιώνει την αναξιοπιστία της, αλλά στην ουσία μεταφράζεται σε «όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις της πολιτείας εσείς μπορείτε άνετα να τις αγνοήσετε». Το κακό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από τη στιγμή που δικαιωμένοι και αξιόπιστοι θα φανούν οι επικίνδυνοι ψεκασμένοι που καλούσαν τους πολίτες να μη φοβηθούν τα πρόστιμα και να μην εμβολιαστούν. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση θέλει να οδηγήσει όλους τους αφελείς συμπολίτες στο συμπέρασμα «τους έλεγαν ψεκασμένους, αλλά να που ήξεραν τι έλεγαν». 

Μόνη λύση η επιβολή του νόμου 

Παρότι ο όρος είναι όχι μόνο δόκιμος αλλά και ένας καλός μονολεκτικός τρόπος να περιγραφεί μια δολοφονία που έγινε στο πλαίσιο της ιδοκτησιακής αντίληψης και της αίσθησης ανωτερότητας που έχουν κάποιοι άντρες για τις γυναίκες, καλό θα είναι οι πολιτικοί για τους οποίους «η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία» να καταλάβουν ότι η απαίτηση για ξεχωριστή νομική αντιμετώπιση είναι μόνο αστεία και καθόλου δεν πρόκειται να περιορίσει τις γυναικοκτονίες. Αντιθέτως, η αυστηροποίηση των νόμων που δεν θα επέτρεπε σε βίαιους συμπολίτες να κυκλοφορούν ελεύθεροι μπορεί να το κάνει. Αλλά ξέχασα. Οι αυστηροποιήσεις δεν αρέσουν στους συμπολίτες που τάχα νοιάζονται για τις γυναικοκτονίες. 

Διαπίστωση 

«Η δημόσια παιδεία παρέχεται με άριστο τρόπο» είπε με καμάρι το μέλος της ΔΣ της ΟΛΜΕ Θόδωρος Τσούχλος, διαπίστωση η οποία μάλλον εξηγεί την άρνηση όλων των καθηγητοπατέρων και κάποιων εκπαιδευτικών να δεχτούν την αξιολόγηση είτε αυτή είναι ατομική είτε της σχολικής μονάδας. Τι νόημα έχει να αξιολογείς κάτι που ως άριστο δεν μπορεί να γίνει καλύτερο;