συλλαλητήριο (το) 1. θρησκευτικοπολιτική τελετή που συνήθως λαμβάνει χώρα στο κέντρο πόλης, «σήμερα θα φορέσω τα επαναστατικά μου γιατί έχει συλλαλητήριο στο κέντρο και είμαι υποχρεωμένος να πάω», 2. προσπάθεια που δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, χαμένος χρόνος και κόπος, «Νίκο, καλύτερα να σταματήσεις να προσπαθείς να γοητεύσεις τον Σωτήρη... είναι συλλαλητήριο», 3. ενοχλητική, αντικοινωνική συνήθεια, «πότε θα καταλάβεις ότι το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους είναι συλλαλητήριο;».

Δεν πείθουν

Οφείλω να ομολογήσω ότι βρίσκω συγκινητική την προσπάθεια του ΚΚΕ και άλλων αντιδημοκρατικών δυνάμεων να πείσουν για τη μη αναγκαιότητα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων οργανώνοντας συλλαλητήρια και καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Η θέα των ανθρώπων που παρελαύνουν κρατώντας τα κοντάρια με το κόκκινο σημαιάκι στην άκρη και χτυπώντας με δύναμη τις αρβύλες τους στο οδόστρωμα, το άκουσμα των συνθημάτων που με τη ζωντάνια ζόμπι επαναλαμβάνουν συλλαβιστά, το μίσος και η υστερία που κυριαρχούν στο βλέμμα τους αρκούν για να πείσουν ακόμα και τον πιο δύσπιστο ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα κομμάτι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το οποίο να λειτουργεί ως καταφύγιο για όσους μαθητές θέλουν να γλιτώσουν από τις σχολές στις οποίες δρουν ανεξέλεγκτα (και συχνά κάνουν κουμάντο) αυτοί οι τύποι, που έχουν τόση σχέση με την Παιδεία όση έχουν οι χουλιγκάνοι των ομάδων με τον αθλητισμό.

Ελευθερίες

Οι χθεσινές τελετές των οπισθοδρομικών ιδεοληπτικών μειοψηφιών δυστυχώς επιβεβαίωσαν ότι, ενώ το δικαίωμα των λίγων στην ελεύθερη διαμαρτυρία έχει πλήρως εμπεδωθεί και κατοχυρωθεί, η Πολιτεία επιμένει να μην αναγνωρίζει (και άρα να μην υπερασπίζεται ούτε στο ελάχιστο) το δικαίωμα των πολλών στην ελεύθερη μετακίνηση.

Οι κάμερες ως βοήθημα δικαιοσύνης

Εχει γίνει ρουτίνα, αλλά νομίζω πως πρέπει κάθε φορά να επισημαίνεται: Μιλάω για τις κάμερες και τη βοήθεια που προσφέρουν και στην υπόθεση της γυναικοκτονίας της Γεωργίας, με φερόμενους δράστες το αγόρι της και έναν φίλο του, για τις κινήσεις των οποίων υπάρχει αποκαλυπτικό υλικό από ιδιωτικές κάμερες της περιοχής. Για να μην ξεχνάμε ούτε στιγμή ποιους υπερασπίζονται όσοι δεν θέλουν κάμερες στους δημόσιους χώρους.

Συνένοχοι

Οπως δεν πρέπει να ξεχνάμε όσους έκαναν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης ένα σουρωτήρι, το οποίοι επιτρέπει σε πολλαπλώς καταδικασμένους για βίαια αδικήματα συμπολίτες να κυκλοφορούν ελεύθεροι μέχρι να σκοτώσουν. Αυτούς τους κατά φαντασίαν ανθρωπιστές, οι οποίοι, ενώ ποτέ δεν θα κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, είναι συνένοχοι σε τόσους φόνους.