Υπέρ του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών παρουσιάζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά μόλις πέφτει στο τραπέζι το θέμα της τεκνοθεσίας -το οποίο απορρέει από τον γάμο κι άρα de facto πάνε πακέτο γάμος και τεκνοθεσία- αρχίζει να... τα μασάει. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη, Μανώλη Αναγνωστάκη και Γιάννη Κολοκυθά, κληθείς να τοποθετηθεί εάν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι βρίσκεται στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, εδώ και πολλά χρόνια. Όταν όμως ερωτήθηκε για το θέμα της τεκνοθεσίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε ότι θα ψηφίσουν με απόλυτο σεβασμό και προτεραιότητα υπέρ των συμφερόντων του παιδιού και των δικαιωμάτων του.

Κληθείς να δώσει σαφέστερη απάντηση, ο κύριος Ανδρουλάκης συνέχισε να υπεκφεύγει και να μην ξεκαθαρίζει την θέση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας περιφραστικά να διατυπώσει την αντίρρησή του για την τεκνοθεσία, λέγοντας ότι στον γάμο λέει ναι, αλλά για τα υπόλοιπα θέματα θα τα δουν, με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν στο θέμα, λέγοντάς του ότι η κυβέρνηση υπολογίζει στην στήριξη του νομοσχεδίου, από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονται -προς ώρας- αρνητικοί, ο Νίκος Ανδρουλάκης αρκέστηκε να πει ότι «δεν θα μεταβιβάσει τα προβλήματά της η κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ», καθώς και ούτε πρόκειται να «δέσει τα κορδόνια της κυβέρνησης». Παράλληλα, δήλωσε ότι η γνώμη του είναι να μην επιβάλει σε θέματα όπως αυτό, την κομματική πειθαρχία.

Συνυπολογίζοντας τα «ήξεις, αφήξεις» του ΠΑΣΟΚ, με την κατάθεση (ακραίας) πρότασης νόμου για το εν λόγω θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, εύλογα φτάνει κανείς στο συμπέρασμα ότι έχει υπάρξει συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να βρεθούν προφάσεις για να μην υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθεί έκθετος ο Πρωθυπουργός. Εάν κάτι τέτοιο επαληθευτεί, θα πρόκειται για ξεδιάντροπη εργαλειοποίηση θέματος δικαιωμάτων, από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Τα fake news για την ΑΔΑΕ

Ερωτηθείς ο Νίκος Ανδρουλάκης για την χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με την αρχειοθέτηση της πειθαρχικής έρευνας για την Βασιλική Βλάχου, εκείνος απάντησε ότι κακώς μπήκε στο αρχείο και ότι έτσι την «ξεπλένει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως «ξέπλυνε» και τον Γρηγόρη Δημητριάδη, επειδή έκανε το έγκλημα να βγει με την οικογένειά του για φαγητό! Αφήνοντας στην άκρη την γελοιότητα, ότι μέλη της ίδιας οικογένειας θα πρέπει να ζητήσουν και να λάβουν την άδεια του Νίκου Ανδρουλάκη, προκειμένου να φάνε μαζί σε ένα γιορτινό τραπέζι, αυτό που κρατάει κανείς, είναι ότι η εμπιστοσύνη που έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Δικαιοσύνη, περιορίζεται μονάχα για τις περιπτώσεις που συμφωνεί με την κρίση της. Εξαιρετικόν, κύριε Ανδρουλάκη.

Όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς περιέγραψε ολόκληρη «πλεκτάνη», προκειμένου να μην προλάβει να κάνει η προηγούμενη ολομέλεια της ΑΔΑΕ, την σύγκριση μεταξύ των λιστών ΕΥΠ και "predator" -που διακινούσαν συγκεκριμένα έντυπα-, η οποία ήθελε την συνεννόηση Μητσοτάκη-Βελόπουλου, για να μην γίνει η συγκεκριμένη σύγκριση. Πράγμα το οποίο απέχει παρασάγγας από την αλήθεια. Η θητεία των μελών της ΑΔΑΕ είχε λήξει εδώ και 18 μήνες, προτού αυτά αντικατασταθούν. Την Πέμπτη 21/09/2023, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ανακοινώνει ότι εκκινούν οι διαδικασίες αντικατάστασης των μελών της ΑΔΑΕ, των οποίων η θητεία έχει λήξει εδώ και 18 μήνες. Την αμέσως επόμενη ημέρα, Παρασκευή 22/09/2023, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, ανακοινώνει τη σύγκλιση της Ολομέλειας για την επόμενη Τετάρτη 27/09/2023.

Ήδη προκύπτει, το ποιος ποιος έσπευσε να προλάβει προθεσμίες. Τελικώς αντικαταστάθηκαν με νέα μέλη με τις ψήφους Νέας Δημοκρατίας και Ελληνικής Λύσης, καθώς η ψηφοφορία απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία. Το ενδιαφέρον είναι ότι τότε το ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρόταν, καθώς αφενός είχε προκαταβάλλει την απόφαση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, υπό την προεδρία του Χρήστου Ράμμου, ενώ αφετέρου, ουδεμία ένσταση εξέφρασαν για τα μέλη που προτάθηκαν -και αντικατέστησαν- τα μέλη των οποίων η θητεία είχε λήξει. Μάλλον, έτσι αντιλαμβάνονται αντιλαμβάνονται τις Ανεξάρτητες Αρχές στο ΠΑΣΟΚ.

Το σκωπτικό σχόλιο του Georghy Zhukov για την εμπιστοσύνη του Ανδρουλάκη στη Δικαιοσύνη

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη

Παναγιώτης Στάθης: «Ομόφυλα ζευγάρια κύριε πρόεδρε, για να πάμε και λίγο στην επικαιρότητα».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ - και το λέω γιατί βλέπω και απασχολεί πολύ το τελευταίο διάστημα, ένα ζήτημα που ανοίγει σήμερα ο Πρωθυπουργός, αλλά θα το φέρει προς ψήφιση τέλη Φεβρουαρίου, δυο μήνες συζήτηση - εδώ για τα πανεπιστήμια, που είναι ένα κορυφαίο ζήτημα η τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα κάνουν ένα fast track συζήτηση 15 ημερών. Προφανέστατα κάποιοι δεν θέλουν να μιλάμε για τα μεγάλα προβλήματα, θέλουν να πάνε αλλού την κουβέντα. Εμάς οι θέσεις μας -είναι πολλά χρόνια στο πρόγραμμά μας- η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Και τελεία.»

Παναγιώτης Στάθης: «Με ό,τι παράγει ως νομικό αποτέλεσμα, έτσι; Τεκνοθεσία και τα λοιπά;»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Προσέξτε: ό,τι αφορά τεκνοθεσία και υιοθεσία, με απόλυτο σεβασμό και προτεραιότητα, στο συμφέρον του παιδιού και τα δικαιώματά του. Θα περιμένουμε να ακούσουμε και τις σημερινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και στη Βουλή θα κριθούμε όλοι μας».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Θα το ψηφίσετε κύριε πρόεδρε;»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Μα σας είπα. Θα περιμένουμε - μα σας είπα ότι οι θέσεις μας είναι τώρα και χρόνια (sic) στο πρόγραμμά μας, η θεσμοθέτηση. Για το θέμα των παιδιών, περιμένουμε να δούμε τι θα πει σήμερα ο Πρωθυπουργός, προτεραιότητά μας-»

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Άρα δεν θέλετε να μας απαντήσετε, αν θα το ψηφίσετε ή όχι».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Μα σας είπα, στο θέμα του πολιτικού γάμου, ναι».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Αυτό δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει. Ναι;»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Στο θέμα του πολιτικού γάμου, ναι. Τα υπόλοιπα ζητήματα θα τα δούμε, γιατί για εμάς προτεραιότητα είναι τα δικαιώματα του παιδιού».

Γιαννης Κολοκυθάς: «Η κυβέρνηση από εσάς περιμένει, να ξέρετε. Και απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα ψηφίσουν οι μισοί βουλευτές».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Επειδή καταλαβαίνουμε -να ξέρετε ότι έχουμε πολιτική εμπειρία-, δεν θα μεταβιβάσει ο κύριος Μητσοτάκης τα εσωκομματικά του προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Είναι δικά του τα προβλήματα».

Παναγιώτης Στάθης: «Κομματική πειθαρχία θα βάλετε εσείς; Θα στους βουλευτές σας;»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική μας ομάδα και θα πάρουμε αποφάσεις. Αν θέλετε την άποψή μου, σε αυτά τα θέματα δεν χρειάζεται. Η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση, νομοθετεί. Η κυβέρνηση έχει τα θέματά της, πρέπει να τα αντιμετωπίσει μόνη της. Εμείς δεν πρόκειται να δέσουμε τα κορδόνια της Νέας Δημοκρατίας, αν ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματος αυτού, όπως φάνηκε και στο θέμα -για να διεγείρουμε και τη μνήμη μας- του συμφώνου συμβίωσης, δεν στήριξε. Αυτά είναι προς αξιολόγηση. Διότι δεν μπορείς να μιλάς για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν εμείς έχουμε κριθεί διαχρονικά -φτιάξαμε ανεξάρτητες αρχές, είμαστε αυτοί που φέραμε τον πολιτικό γάμο στην χώρα, είμαστε αυτοί που έχουν κάνει μια σειρά τομών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που πλειοψηφικά και σε αυτά τα θέματα, του δικαιωματισμού, αλλά και σε θέματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως στις υποκλοπές, έχει κάνει μόνο συγκάλυψη και τίποτε άλλο».

Παναγιώτης Στάθης: «Διάβασα μια ανακοίνωση χθες του κόμματός σας, δριμεία μάλιστα, για το θέμα της αρχειοθέτησης της πειθαρχικής έρευνας που γινόταν στον Άρειο Πάγο, για την πρώην εισαγγελέα της ΕΥΠ, της κυρίας Βλάχου. Η κυρία Βλάχου υπέγραψε την εντολή παρακολούθησής σας».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Και έχει πει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυρία Σακελλαροπούλου».

Παναγιώτης Στάθης: «Λέτε ότι κακώς η Δικαιοσύνη, το έβαλε στο αρχείο;»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Αυτό το πρόσωπο σήμερα ξεπλύνει (sic) ο κύριος Μητσοτάκης. Όπως ξέπλυνε πριν μερικές βδομάδες και τον ανιψιό του. Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να κλείσει με συγκάλυψη. Εγώ καταλαβαίνω ποιες είναι οι αγωνίες του Πρωθυπουργού».

Παναγιώτης Στάθης: «Υπάρχει μια δικαστική απόφαση στον Άρειο Πάγο δηλαδή».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η σημερινή εισαγγελέας της ΕΥΠ, δικαιώνει την προηγούμενη εισαγγελέα της ΕΥΠ, για ένα θέμα που αφορά την παρακολούθηση εμένα και της μισής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και δεν ανοίγει μύτη. Και ένα-ενάμιση μήνα πριν, τα βρίσκει ο Μητσοτάκης με τον Βελόπουλο και λίγες ώρες πριν συνεδριάσει η ΑΔΑΕ για να κάνει σύγκριση της λίστας predator και ΕΥΠ, αλλάζουν τη σύνθεση της ΑΔΑΕ, για να μπλοκάρει τη σύγκλιση (sic) της λίστας, για να φανεί ποιος είναι το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων της χώρας και των λογισμικών και της ΕΥΠ. Λοιπόν, σας παρακαλώ».