Πριν, τα πράγματα ήταν εύκολα. Πέταγαν ένα «δεν έχει σύνορα η θάλασσα», ζητούσαν να φύγει το τείχος από τον Έβρο και έστηναν χορούς και πανηγύρια για να υποδεχθούν τους μετανάστες που έστελνε η Τουρκία. Τώρα με τα περί «πατριωτικού» ΣΥΡΙΖΑ, που πρεσβεύει ο Στέφανος Κασσελάκης, στην Κουμουνδούρου τα έχουν χάσει. 

Πρώτα απ’ όλα δεν γνωρίζουν τη θέση που έχει πλέον το κόμμα στα εθνικά θέματα. Ακόμη χειρότερα, πρέπει να διαβάσουν, να μάθουν τι λένε οι Συνθήκες. Και, όπως όλα δείχνουν, δεν τα καταφέρνουν ιδιαιτέρως καλά. Άλλα διαβάζουν –αν διαβάζουν–, άλλα καταλαβαίνουν και άλλα γράφουν. Το «άλλα θέλω κι άλλα κάνω» του Σωκράτη Μάλαμα παίρνει σάρκα και οστά… 

Δείτε για παράδειγμα την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου που ακολούθησε την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ και καθηγητή Άγγελου Συρίγου, ο οποίος ναι μεν δημιούργησε θέμα δεδομένης της ασάφειας ως προς το τι εννοούσε με την αναφορά του στη Συνθήκη της Λωζάνης και τα περί «παρωχημένων» διατάξεων, εν τούτοις ξεκαθάρισε –έχοντας προκαλέσει και μια σχετική δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου– ότι αφορούσε το θέμα των νησιών και τα περί αποστρατιωτικοποίησής τους. 

Διότι τη Συνθήκη της Λωζάνης επικαλούνται οι Τούρκοι και ο Ταγίπ Ερντογάν όταν υποστηρίζουν πως τα νησιά είναι αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες, παρά τις όποιες ρυθμίσεις ακολούθησαν με Συνθήκες όπως αυτή του Μοντρέ. 

Επανερχόμενοι όμως στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα περιπλέκεται. Ουδείς καταλαβαίνει τι ακριβώς θέλουν να πουν. Τι και ποιον… καταγγέλλουν και κυρίως τι υποστηρίζουν. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρουν: 

«Η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος χαρακτηρίζει ‘‘παρωχημένη’’ τη Συνθήκη της Λωζάνης ‘‘σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών’’ επιβεβαιώνει τις σοβαρές ανησυχίες που έχει εκφράσει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στάση της κυβέρνησης στο εξαιρετικά κρίσιμο αυτό θέμα. 

Ο κ. Συρίγος αντιβαίνει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας και αφήνει περιθώρια για εκμετάλλευση της δήλωσής του από την Τουρκία στο πλαίσιο της απαράδεκτης θέσης της περί αναθεώρησης της Συνθήκης. Επιπλέον, αποπροσανατολίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο από τον στόχο της προσφυγής στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, ανοίγοντας, από τηλεοπτική εκπομπή, ένα θέμα που δεν είναι και δεν πρέπει να είναι στην ατζέντα. Πρέπει η κυβέρνηση να αποσαφηνίσει άμεσα εάν υιοθετεί την επικίνδυνη αυτή δήλωση». 

Δηλαδή; Όταν ο Άγγελος Συρίγος δηλώνει πως είναι παρωχημένη η αναφορά σε μη στρατιωτικοποιημένες ζώνες για τα νησιά, πού ακριβώς αντιβαίνει στις ελληνικές θέσεις; Υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει τα νησιά να είναι αποστρατιωτικοποιημένα; Συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τουρκικές θέσεις; 

Η δήλωση του Άγγελου Συρίγου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άστοχη ως προς το γενικότερο πλαίσιο, δηλαδή το γεγονός πως ανοίγει μια συζήτηση άνευ λόγου και αιτίας. Καθώς και ότι επιτρέπει συζητήσεις που κινούνται στη βάση αιτιάσεων που αφορούν την αναθεώρηση μιας συνθήκης όπως αυτή της Λωζάνης. Αυτό όμως δεν επιτρέπει για μικροκομματικούς λόγους να ανοίγουν συζητήσεις και να γίνονται τοποθετήσεις όπως αυτή της Κουμουνδούρου και κυρίως όπως αυτή του Στέφανου Κασσελάκη.