Ο Παύλος Πολάκης, ως μέντορας του Στέφανου Κασσελάκη και συντονιστής των επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, χαράσσει γραμμή. Εκ του αποτελέσματος έχει αποδειχτεί ότι καθορίζει και την τακτική που περιλαμβάνει την ακραία τοξικότητα. Έτσι και στο θέμα του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια δηλώνει αντίθετος – κατ' επέκταση και η Κουμουνδούρου. Μόνο που σε μια αποστροφή στρέφεται κατά όλων των Ελλήνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή σε αναγνωρισμένα κολέγια στο εσωτερικό. Μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο πρόεδρός του…

Πιο συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Αυγή που κυκλοφόρησε πριν από την αλλαγή του χρόνου, αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποχρέωση να αντισταθεί με κάθε τρόπο σ’ αυτό το νομοσχέδιο» προσθέτοντας όμως και κάτι ακόμη. Ότι πρέπει «να πείσει τον κόσμο ότι ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνει πτυχίο επί πληρωμή και πως ο νέος νόμος νομοτελειακά θα οδηγήσει στη σταδιακή υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων».

Ουσιαστικά για τον Παύλο Πολάκη όποιος Έλληνας έχει αποκτήσει πτυχίο από ιδιωτικά πανεπιστήμια το έχει κάνει επί πληρωμή. Και δεν αναφέρεται στο κόστος της φοίτησης, αλλά στο ότι έχει ένα πτυχίο ενδεχομένως που να μην αξίζει. Δεν το αποσαφηνίζει. Αλλά για ποιον άλλον λόγο να χαρακτηρίζει «επί πληρωμή» ένα τέτοιο πτυχίο...

«Επί πληρωμή» όμως σπούδασε και ο Στέφανος Κασσελάκης. Είτε με υποτροφία είτει όχι. Κάποιος πλήρωσε για να το πάρει. Επί της ουσίας πλήρωσε για να φοιτήσει. Αυτό όμως δεν το έχει, όπως αναφέραμε, αποσαφηνίσει ο Παύλος Πολάκης. Και δεν είναι μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης. Και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό, πάντα «επί πληρωμή».

Δεν είναι όμως μόνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και χιλιάδες, πολλές χιλιάδες, ακόμη Έλληνες που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό πληρώνοντας για τη φοίτησή τους. Όπως και σε σχολές στο εσωτερικό. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό; Για τον Παύλο Πολάκη, τον μέντορα του Στέφανου Κασσελάκη, σημαίνει πως έχουν αποκτήσει πτυχίο «επί πληρωμή».

Αν αυτή είναι η τακτική που θα ακολουθήσουν για να πουν «όχι» στην εμβληματική τομή που φέρνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του στην Παιδεία με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τότε μάλλον κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει τον λόγο που βρέθηκε στο 17,8% στις πρόσφατες εκλογές και στο 12% περίπου στις δημοσκοπήσεις που έχουν ακολουθήσει από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι σήμερα.

Όπως και να έχει το θέμα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως μέσα από τον φερετζέ της αυτοαναγόρευσης σε προοδευτικό κόμμα συνεχίζει να κρύβει τον ακραίο συντηρητισμό του. Και ο Παύλος Πολάκης τον εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.