Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο Πανεπιστήμιο παρουσίασε μέσω βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, την ώρα που ο Σωκράτης Φάμελλος βρισκόταν στη Βουλή και τοποθετούνταν επί του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. 

Εύλογα αναρρωιτέται κανείς αν η εν λόγω επιλογή σχετίζεται με το ενδεχόμενο να μην τον εκφράζουν οι θέσεις που καταθέτει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δεν τον εξέφρασε και η θέση που διατύπωσε χθες ο Σωκράτης Φάμελλος ότι «δεν μπορούμε να χαρούμε τώρα εμείς Τσικνοπέμπτη γιατί έχουμε τη μεγάλη στεναχώρια με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, που είναι μια τραγική στιγμή για την Ελλάδα», καθώς μια χαρά το τσίκνησε στην Τρίπολη όπου διακοπεύει.

Άλλωστε, όπως εύλογα παρατήρησε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σήμερα στη Βουλή, στηλιτεύοντας την υποκρισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβερνητική μεταρρύθμιση, «έχετε ένα πρόεδρο που σπούδασε σε μη κρατικό πανεπιστήμιο και είχε τη δυνατότητα να του δώσει υποτροφία. Μα πόση υποκρισία πια. Καλά να τα λέει ο κ.Τσίπρας που σπούδασε στο ΕΜΠ, αλλά να τα λέει ο κ.Κασσελάκης». «Με το που βούτηξε στο μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, τι να κάνει ο άνθρωπος, προσαρμόστηκε», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Οι προτάσεις του Στέφανου Κασσελάκη για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, όπως τις παρουσίασε στο βίντεο, είναι οι εξής:

1.Διπλασιασμός του διδακτικού προσωπικού, προκειμένου να φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ στην αναλογία καθηγητών-φοιτητών.

2.Πρόγραμμα «Εστία παντού». Ανέγερση φοιτητικών εστιών με χρηματοδότηση από έσοδα του δημοσίου από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

3.Διπλασιασμός των κονδυλίων που δίνονται στα πανεπιστήμια για την έρευνα. Γιατί χωρίς την έρευνα δεν μπορεί να διασυνδεθεί το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας.

4.Έκπτωση ενοικίων για φοιτητική στέγη από το φορολογητέο εισόδημα.

-Για μισθώματα έως 500€.

-Για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000€.

-Ωφελούμενοι: 150.000 οικογένειες.

-Δημοσιονομικό κόστος: 225.000.000 €.

5. Δημιουργία αυτοδιοικούμενων πυλώνων ξένων πανεπιστημιακών προγραμμάτων εντός των ελληνικών πανεπιστημίων. Έτσι θα έρθουν πανεπιστήμια με κύρος στην Ελλάδα.