Η γκρίνια για την παρατεταμένη απουσία Κασσελάκη λόγω διακοπών εν μέσω καυτών πολιτικών εξελίξεων καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στο συνέδριο του κόμματος διαμορφώνουν ένα καθεστώς τριαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή τα μη κρατικά ΑΕΙ, Στέφανος Κασσελάκης, Αλέξης Τσίπρας και Σωκράτης Φάμελλος πραγματοποίησαν αρχηγικές τοποθετήσεις με το βλέμμα στο μέλλον.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε μεγάλη γκρίνια αυτές τις ημέρες καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης έλειπε για διακοπές στην Τρίπολη αρκετές ημέρες, ενώ στη βουλή δινόταν η μάχη για τη ψήφιση των μη κρατικών ΑΕΙ. Ενδεικτικό είναι ότι στη κλειστή σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αργά το βράδυ στο γραφείο του κ. Κασσελάκη στη Βουλή είχε προγραμματιστεί χωρίς να υπολογίζεται στη σύνθεσή της και ο πρόεδρος του κόμματος που βρισκόταν σε διακοπές. Μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν σκωπτικά ότι ενώ ο πρόεδρος τριγύριζε σε πολυτελή ξενοδοχεία στην Αρκαδία και έτρωγε σουβλάκια στα βουνά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την βουλή έδινε ρέστα εναντίον του, ουσιαστικά δίχως αντίλογο. Αυτό το κενό εκμεταλλευτηκε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος έκανε μια αρχηγική εμφάνιση στην Βουλή μιλώντας ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Η εμφάνιση του Σωκράτη Φάμελλου μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς η επικράτηση της ομάδας Παππά - Φάμελλου - Γ. Τσίπρα στο συνέδριο κόμματος δημιούργησε νέα δυναμική υπέρ του και εντός Βουλής, εντείνοντας τις πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες για πιθανή είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στο Κοινοβούλιο.

Πράγματι ο Στέφανος Κασσελάκης βλέποντας τις εξελίξεις στο κόμμα, οι οποίες διαμορφώνονται για ακόμη μια φορά χωρίς αυτόν, επέστρεψε άρον άρον από τις διακοπές του και ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok, σχεδόν ταυτόχρονα με την ομιλία Φάμελλου. Σε αυτό έκανε λόγο για «αντισυνταγματική μπίζνα της ΝΔ με πανεπιστήμια - σούπερ μάρκετ που δίνουν πτυχία franchise», παρόλο που ο ίδιος έχει σπουδάσει σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Το τελειωτικό χτύπημα για τον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο, ήρθε λίγα λεπτά μετά, όταν έκανε δήλωση και ο Αλέξης Τσίπρας.

Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα

με γραπτή δήλωσή του ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανέφερε για το προς ψήφιση νομοσχέδιο πως «πρόκειται για άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης των θεσμών, ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος, από μια κυβέρνηση που κάθε φορά που για αυτό εγκαλείται, απλώς απαντάει ότι εκλέχθηκε με 41%». «Καμιά μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση, οσοδήποτε αναγκαία, δεν μπορεί να γίνει χωρίς σοβαρό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους και την κοινωνία. Χωρίς τα υλικά μέσα για την εφαρμογή της. Χωρίς την αναγκαία κοινωνική συναίνεση», κατέληξε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι πλέον «ορατός» στη δημόσια σφαίρα και πολύ περισσότερο στην κομματική καθημερινότητα, έχοντας λάβει σαφείς αποστάσεις από πρόσωπα και πρακτικές της διακυβέρνησής του. Ο Αλέξης Τσίπρας πλέον διεκδικεί χώρο πέρα από τα στενά όρια του ΣΥΡΙΖΑ, με ρόλο σε ένα ευρύ κεντροαριστερό μέτωπο και κάνει ένα rebranding του ονόματος του με το βλέμμα στο μέλλον.

Η διαδοχική παρέμβαση των τριών ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε απαρατήρητη από βουλευτές και στελέχη, καθώς αρκετοί σχολίασαν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο συνέδριο ουσιαστικά επιδεινωνουν τη θέση Κασσελάκη στο κόμμα, αφού όλοι παίρνουν θέσεις μάχης για τις εξελίξεις που θα δημιουργήσει ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αυτή η αίσθηση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης τελεί πρόεδρος υπό προθεσμία, εντείνει και τις προσπάθειες του να εισέλθει στη βουλή, κάτι το οποίο προς το παρόν φαίνεται πολύ δύσκολο. Το κλίμα δε επιβάρυνε τόσο η απουσία του για διακοπές όσο και η επικείμενη 20ημερη απουσία του για στράτευση, με τις εσωτερικές φράξιες στον ΣΥΡΙΖΑ να ακονίζουν τα μαχαίρια τους.