«Τη μόνη βεβαιότητα που μπορώ να εκφράσω είναι πως ο Παναθηναϊκός θα πάρει το πρωτάθλημα» δήλωνε το 2022 ο Αλέξης Τσίπρας  κάνοντας τον Μάνο Βουλαρίνο να ρίχνει «λευκή πετσέτα» και να αποδέχεται ότι η ομάδα του δεν θα είναι πρωταθλήτρια, όπως και έγινε.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πέσει μέσα σε καμία του πρόβλεψη. Καταστροφολόγησε ασύστολα, προεξόφλησε μέχρι και την αδυναμία κατασκευής εμβολίων για την πανδημία. Έπεσε έξω για την οικονομία, για την πορεία της χώρας, για τα πάντα. Οπότε όταν λέει για επικείμενη αποτυχία της μεγάλης μεταρρύθμισης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια μάλλον θα συμβεί το αντίθετο.

Ναι, ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε αίφνης την αριστερή πλευρά του εαυτού του. Και θέλησε να μιλήσει για την Παιδεία και τα πανεπιστήμια ο άνθρωπος που αποκεφάλισε έναν υπουργό Παιδείας -τον Νικο Φίλη- για τα μάτια του Πάνου Καμμένου, ενώ παράλληλα διέλυσε τα ΑΕΙ με όσα έπραξε ως πρωθυπουργός. Κρίθηκε και κρίθηκε αρνητικά για όσα έπραξε και όσα παρέλειψε. Και κρίθηκε και ως αξιωματική αντιπολίτευση για όσα έλεγε.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Από όσα έχει συμπεριλάβει στον πολιτικό του λόγο ούτε ένα δεν… ευδοκίμησε. Αλλά το να μιλά για εξυπηρέτηση συμφερόντων, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια έχει ένα ενδιαφέρον. Πολύ περισσότερο όταν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι εκτιμώντας πως με τα μη κρατικά πανεπιστήμια θίγονται συμφέροντά τους.

Το αφήγημα Τσίπρα, ταυτόσημο με αυτό του Νίκου Ανδρουλάκη, προκαλεί ερωτήματα ειδικά ως προς το σκέλος που εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός να μιλά για αντισυνταγματικότητα. Και αυτό διότι ειδικά με θέματα δικαιοσύνης και συνταγματικότητας η κυβέρνησή του είχε ένα θέμα. Παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με τον Σταύρο Κοντονή, υπουργό Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ένα παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης. Τότε που πρωθυπουργός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της προϊστορίας του Τσίπρα στις προβλέψεις, το εγχείρημα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού της έργου, δείχνει πως θα πετύχει.