Με 159 «ναι» ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, μετά τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Καταψήφισαν129 βουλευτές της αντιπολίτευσης - Παρών 11 - Όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης - Ξεκινά μια μεγάλη ιστορική αλλαγή ανέφερε ο Πιερρακάκης
Η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κορυφώθηκε την Παρασκευή (08/03), με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, βουλευτών αλλά και τις παρεμβάσεις του αρμόδιου Υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι εντάσεις, με αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση τόσο για τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου και την προοπτική αλλαγής του Άρθρου 16 του Συντάγματος, όσο και τοποθετήσεις από το βήμα της Βουλής που προκάλεσαν «θύελλα» αντιδράσεων για το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων».
Κορυφώθηκε την Παρασκευή η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονΣωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Ανδρουλάκη ανέβασαν το θερμόμετρο στα ύψη, με τον πρωθυπουργό να καταγγέλλει την αντιπολίτευση για υποκριτική στάση και αναχρονιστική αντίληψη, και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν λόγο για «πανεπιστήμια του ενός ορόφου» και για «ανωτατοποίηση κολεγίων».
Η αντιπολίτευση επί της αρχήςκαταψήφισε το νομοσχέδιο, ανάμεσά τους και οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρά τις αντίθετες φωνές της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου μετά την κομματική πειθαρχία που επέβαλε ο Νίκος Πρόεδρος.
Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία επί των άρθρων, ΚΚΕ και Νίκη θα καταψηφίσουν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας Νέα Αριστερά θα υπερψηφίσουν κάποια άρθρα που θεωρούν ότι αναβαθμίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Κατατέθηκε, εν μέσω αντεγκλήσεων με την αντιπολίτευση, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα, η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για ονομαστική ψηφοφορία στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
Όπως είπε ο κ, Τσιάρας, «σύμφωνα με το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ καταθέτει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που συζητάμε».
«Αυτό που προτείνετε για τα ΑΕΙ δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, είναι σκανδιναβικό σταυρόλεξο»
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο μετά τις ομιλίες του Σωκράτη Φάμελλου και του Νίκου Ανδρουλάκη για να απαντήσει αρχικά στις προσωπικές επιθέσεις, που όπως, είπε δέχτηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε με τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις και τις πιρουέτες σας. Αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, είναι σκανδιναβικό σταυρόλεξο».
Επίσης, πρόσθεσε: «Με το να υψώνετε τον τόνο της φωνής σας και να είστε τόσο θυμωμένος, περνάτε το μήνυμα ότι τα επιχειρήματά σας δεν είναι τόσο στέρεα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Κινούμαστε στα όρια του Συντάγματος διότι το Σύνταγμα είναι ένα ζωντανό κείμενο που προσαρμόζεται και στα κείμενα της ευρωπαίκής νομοθεσίας, και γιαυτό δεν μιλάμε για σύσταση πανεπιστημίου, μιλάμε μόνο για εγκατάσταση στην Ελλάδα παραρτημάτων πανεπιστημίων που υπάρχουν στο εξωτερικο».
Πρόσθεσε ότι πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε στην αλλαγή του άρθρου 16 και συμπλήρωσε: «Δεσμευέστε ότι θα αναθεωρήσετε το άρθρο 16; Μην έρθετε πάλι να μας πείτε δε μου αρέσει η διατύπωση, κάτι μου ξινίζει...»