Οι κωλοτούμπες του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη ζαλίζουν. Εκτός αν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος άδειασε τον πρόεδρό του. Επειδή αυτό όμως είναι δύσκολο να συμβεί, ουσιαστικά ακύρωσε τα περί συναίνεσης στη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 για την Παιδεία.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Μάντζος εμφανίσθηκε στη Βουλή να δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν προτίθεται να συναινέσει στη συνταγματική αναθεώρηση εάν δεν υπάρξει συναίνεση στο περιεχόμενο της διάταξης με την οποία θα επιχειρηθεί.

«Η συναίνεσή μας στη συνταγματική αναθεώρηση θα παρασχεθεί μετά από συζήτηση και συναίνεση στο περιεχόμενο της διάταξης όχι στο αν θα αναθεωρήσουμε, αλλά στο πώς θα την αναθεωρήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωνε πως δεν θα σταθεί εμπόδιο στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Για 6η κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο λόγος; Αυτή η Βουλή είναι προτείνουσα. Δηλαδή προτείνει τα αρθρα που θα αναθεωρηθούν και για να περάσουν χρειάζονται το λιγότερο 180 ψήφους. Με απλά λόγια, χρειάζεται η συναίνεση και άλλων κομμάτων ώστε η κυβέρνηση να περάσει τα προς αναθεώρηση άρθρα. Η επόμενη Βουλή που θα κληθεί να εγκρίνει το περιεχόμενο των άρθρων δύναται να τα περάσει με 151 ψήφους. Δηλαδή με απλή πλειοψηφία.

Τώρα το ΠΑΣΟΚ λέει πως δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση και ζητεί δεσμεύσεις αναφορικά με το περιεχόμενο. Δηλαδή επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες ομηρίας. Να περάσει η προς αναθεώρηση διάταξη του συντάγματος με 151 και να αλλάξει στην επόμενη Βουλή με 180. Το ερώτημα είναι κατά πόσο εμπιστεύεται κάποιος το ΠΑΣΟΚ ότι θα το πράξει. Και ποιος γνωρίζει ποιος θα ειναι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Βουλή και αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του σημερινού αρχηγού;

Πάντως αξιοσημείωτο είναι το πώς εξελίχθηκε η… διευκρινιστική δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη στο Mega την Πέμπτη, ενώ όπως όλα δείχνουν ο κ. Μαντζος εμφανίσθηκε στο βήμα της Βουλής για να εξηγήσει τι είπε ο πρόεδρός του.