Στην ομιλία του στην βουλή στο σ/ν για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ο Σταύρος ΚαλαφάτηςΓενικός Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ν.Δ. και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης δήλωσε  ότι τα τα παιδιά πρέπει εδω να σπουδάζουν, εδώ να παράγουν Παιδεία, εδώ να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και συνέχισε λέγοντας: « Φάνηκε ξεκάθαρα τον τελευταίο καιρό πως κάποιοι δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το παρελθόν τους. Δεν θέλουν να απαλλαγεί η χώρα από αναχρονιστικά μοντέλα. Δεν αναζητούν θέσεις, αλλά προφάσεις για να επιμένουν στην αντίδραση και το όχι σε όλα. Είναι καλά γνωστή η ιστορία του καθενός. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία και το ΠΑΣΟΚ στην προτελευταία συνταγματική αναθεώρηση, μπλόκαραν την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, που επιδίωξε η Νέα Δημοκρατία και κράτησαν κλειστό τον δρόμο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ταυτίστηκαν στη συνέχεια με πρακτικές που υπονομεύουν το κύρος του δημόσιου Πανεπιστημίου. Κάποιοι συντάχθηκαν με τη βαριοπούλα, απέναντι στη βιβλιοθήκη. Κάποιοι σιγόνταραν τις καταλήψεις, την παρανομία, την ταλαιπωρία χιλιάδων φοιτητών, το τεράστιο κόστος για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Και συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα, οι αυτοαποκαλούμενοι προοδευτικοί -σταθεροί στις αγκυλώσεις του αναχρονισμού- συναντιώνται και πάλι σαν ομάδες αντίδρασης στην πρόοδο. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό αμερικανικό Πανεπιστήμιο, αντιτάσσεται στο ενδεχόμενο να έρθει ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο στη χώρα μας. Για τον ίδιο τα μη κρατικά Πανεπιστήμια μπορεί να λειτουργούν στην Αμερική, αλλά όχι στην Πατρίδα μας. Μπορεί να είναι καλά εκεί, αλλά πρέπει να απαγορεύονται εδώ.
Αλλοπρόσαλλη όμως είναι και η στάση που τηρεί ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος δήλωσε ρητά και ξεκάθαρα πως «δεν θα σταθούν εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων». Ο ίδιος δήλωσε και το ακριβώς αντίθετο: Ότι «δεν θα ψηφίσουν τον νόμο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια». ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ άλλα δείχνουν με το παράδειγμά τους και άλλα κάνουν. Άλλα λένε το πρωί και άλλα το βράδυ.
Κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζουμε αποφασιστικά την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα, ακόμη πιο γρήγορα, ακόμη πιο τολμηρά, τη μεταρρυθμιστική στρατηγική μας. Συγκρουόμαστε με τις παθογένειες του παρελθόντος που κρατούν την πατρίδα πίσω. Ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ανοίγουμε ταυτόχρονα τον δρόμο που θα φέρει και στη χώρα μας μεγάλα διεθνή πανεπιστήμια. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Να απελευθερώσουμε τη δύναμη της εκπαίδευσης και να ενισχύσουμε την κοινωνική κινητικότητα. Να κάνουμε την Πατρίδα μας κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού. Εδώ να σπουδάζουν τα παιδιά μας, εδώ να παράγουμε Παιδεία, εδώ να δημιουργούμε θέσεις εργασίας.Σημεία από την ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».