Σε μία ισορροπία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και άκρας Αριστεράς -στην οποία «χρωστάει πολιτικά γραμμάτια» για την εκλογή του- κινήθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA και στη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. Εμφανίστηκε να κάνει στροφή σε διάφορα θέματα που είχε ως σημαία κατά την προεκλογική περίοδο, όπου η μείωση των 5 βαθμών Κελσίου στην Αθήνα μετετράπη σε «μείωση 5 βαθμών αισθητής θερμοκρασίας», καθώς και το αφήγημα των «βουλωμένων φρεατίων», μετετράπη σε «τα φρεάτια είναι καθαρά, αλλά αυτό δεν φτάνει», καθώς «η Αθήνα είναι ανοχύρωτη». Προκαταλαμβάνει δηλαδή από τώρα την αποποίηση της ευθύνης του, ως δημάρχου, για την περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων, προκειμένου να μπορεί να ανατρέξει στις «πρώτες δηλώσεις» αφότου ανέλαβε τη δημαρχία. Για πρωτάρης πολιτικός, μια χαρά πολιτικάντης είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων.

Το ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξής του, όμως, δεν είναι το στρογγύλεμα των προεκλογικών εξαγγελιών του, αλλά το «κλείσιμο του ματιού» που κάνει στην άκρα Αριστερά, από την οποία στηρίχθηκε προκειμένου να εκλεγεί δήμαρχος στον δεύτερο γύρο. Συγκεκριμένα, για τις κάμερες είναι ευθύς εξαρχής αρνητικός, λέγοντας στη δημοσιογράφο ότι εάν του δώσει «μια μελέτη που δείχνει ότι αν βάλουμε παντού κάμερες και μας παρακολουθούνε, θα λυθεί η ασφάλεια, τότε θα πω κι εγώ ότι τις θέλω τις κάμερες». Ευλόγως συνάγεται το συμπέρασμα ότι είναι αρνητικός, καθώς κάνει λόγο για μελέτες που να αποδεικνύουν ότι οι κάμερες που «μας παρακολουθούνε» -για να μην ξεχνάμε και τα ακροαριστερά αφηγήματα- μειώνουν την εγκληματικότητα, τότε θα πει και εκείνος ότι τις θέλει τις κάμερες. Ακόμη και στο μετέπειτα στρογγύλεμα της θέσης του «ας βάλει η αστυνομία όπου κρίνει απαραίτητο», συνοδεύεται με αστερίσκο την «προστασία των προσωπικών δεδομένων». Ίσως ο κύριος Δούκας θεωρεί ότι μαζί με τη δημαρχία της Αθήνα, πήρε και το χαρτοφυλάκιο της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ποιος ξέρει;

Παραχώρηση δημοσίων κτηρίων σε αναρχικές κολεκτίβες;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η άποψή του για τις καταλήψεις κτηρίων -και όχι των φοιτητικών καταλήψεων- από αναρχικούς και λοιπούς «αναρχοτουρίστες», στους οποίους επίσης κλείνει το μάτι. Κληθείς να τοποθετηθεί επί του θέματος, δηλώνει ότι θα πρέπει να τηρηθεί ο νόμος, καθώς και «όπου δεν πρέπει να υπάρχουν καταλήψεις, να σταματήσουν να υπάρχουν καταλήψεις», λες και κάπου «πρέπει» να υπάρχουν καταλήψεις. Σε αυτήν την περίεργη διατύπωση στάθηκε η δημοσιογράφος, κι όταν τον ρώτησε να εξηγήσει το σκεπτικό του, άρχισε να πλατειάζει κι άλλο, κάνοντας λόγο για τη δυνατότητα έκφρασης στον δημόσιο χώρο, για πολιτιστικές, αθλητικές και λοιπές δραστηριότητες και το συνέδεσε με τη βούλησή του να παραχωρήσει αναξιοποίητα κτήρια «για να μπορέσουμε να δώσουμε μια ευκαιρία σε συλλόγους, σε συλλογικότητες να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν, να εκφραστούν».

Η λέξη-κλειδί στη συγκεκριμένη φράση είναι οι «συλλογικότητες», τις οποίες προσθέτει μετά τους συλλόγους. Οι σύλλογοι μπορεί να είναι πολιτιστικοί, εξωραϊστικοί και ούτω καθ' εξής. Οι «συλλογικότητες», όμως, σημαίνουν κάτι πολύ συγκεκριμένο: αυτή η λέξη περιγράφει κατ' αποκλειστικότητα τις αναρχικές «κολεκτίβες». Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτό πρόκειται για γλωσσική παραδρομή από έναν καθηγητή πανεπιστημίου. Και συνδέοντας όλη τη θέση του για την αντίθεσή του μόνο στις «παράνομες καταλήψεις», εύλογα συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων θέλει να νομιμοποιήσει καταλήψεις διά της παραχωρήσεως «αναξιοποίητων ακινήτων» σε αναρχικές κολεκτίβες.

Οι δηλώσεις του Χάρη Δούκα για τις κάμερες

Νίκη Λυμπεράκη: «Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που βλέπουμε, οι πολίτες -όχι μόνο στην Αθήνα, πανελλαδικά- θεωρούν ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά τους είναι η ασφάλεια. Υπάρχει μια συζήτηση που καταλήγει πάντα στις κάμερες. Σας ομολογώ, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που έχω καταβάλει, διαβάζοντας τι έχετε πει πολλές φορές, βλέποντας βίντεο, δεν έχω καταλάβει. Τις θέλετε ή δεν τις θέλετε τις κάμερες;»

Χάρης Δούκας: «Αν εσείς μου δώσετε μια μελέτη που δείχνει ότι αν βάλουμε παντού κάμερες και μας παρακολουθούνε, θα λυθεί η ασφάλεια, τότε θα πω κι εγώ ότι τις θέλω τις κάμερες. Εγώ όμως γυρνώντας -ξαναλέω, βιωματικά, δεν το ξέρω το θέμα, δεν είμαι ειδικός σε θέματα ασφάλειας- γυρνώντας στις πλατείες και τους δρόμους τους δύσκολους, ο κόσμος εκεί μου έλεγε ότι το πρόβλημά μας -σαν υποψήφιος δήμαρχος- δεν είναι ότι δεν υπάρχει μια κάμερα να μας βλέπει, αλλά είναι ότι δεν βλέπουμε αστυνομικό, δεν βλέπουμε δημοτικό αστυνομικό, δεν υπάρχει φωτισμός, δεν είναι ζωντανές οι πλατείες. Αυτό λοιπόν κι εγώ έβαλα προτεραιότητα. Δεν είπα ότι είμαι αντίθετος με τις κάμερες γενικά. Όμως είπα ότι αν υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία, όπου η Αστυνομία, με όρους που σχετίζονται και με τα προσωπικά δεδομένα, γιατί έχει κανόνες και διαδικασίες-»

Νίκη Λυμπεράκη: «Αυτό όμως δεν είναι δουλειά του δήμου, αυτό φαντάζομαι είναι δουλειά της Ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία των Δεδομένων».

Χάρης Δούκας: «Σωστά, έχουμε φτάσει από το debate, πέρασε καιρός, πολύς καιρός, μήνες, ανέλαβα εγώ, φτάνουμε Φεβρουάριο, ποιο είναι τελικά αυτό το σχέδιο, αυτό το περίφημο; (...) εκεί που θεωρεί η Αστυνομία ότι είναι σημαντικό να μπούνε, ας μπούνε. Αλλά να μας το πει και να τηρούνται όλοι οι κανόνες για τα προσωπικά δεδομένα».

Οι δηλώσεις του Χάρη Δούκα για τις καταλήψεις

Νίκη Λυμπεράκη: «Ποια είναι η γνώμη σας για τις καταλήψεις στο κέντρο της Αθήνας;»

Χάρης Δούκας: «Να τηρηθεί ο νόμος».

Νίκη Λυμπεράκη: «Δηλαδή;»

Χάρης Δούκας: «Όπου δεν πρέπει να υπάρχουν καταλήψεις, να σταματήσουν να υπάρχουν καταλήψεις».

Νίκη Λυμπεράκη: «Τι θα πει "όπου δεν πρέπει"; Υπάρχουν μέρη στα οποία πρέπει να υπάρχουν καταλήψεις;»

Χάρης Δούκας: «Όχι, όπου είναι παράνομες, να μη γίνονται καταλήψεις, είναι ξεκάθαρο».

Νίκη Λυμπεράκη: «Υπάρχουν νόμιμες;»

Χάρης Δούκας: «Καταλήψεις; Όχι. Υπάρχει όμως μια δυνατότητα έκφρασης στον ελεύθερο χώρο και πρέπει εδώ να δώσουμε και μια δυνατότητα συνολικά στην πόλη, να αναπνεύσει. Άρα η πρόσβαση στον δημόσιο χώρο, η αύξηση του δημόσιου χώρου και η δυνατότητα οι χώροι να είναι χώροι υποδοχής πολιτιστικών, αθλητικών και λοιπών δραστηριοτήτων είναι για εμένα πάρα πολύ σημαντικό».

Νίκη Λυμπεράκη: «Αυτό πώς συνδέεται με τις καταλήψεις; Δηλαδή, η ζωντάνια μιας περιοχής πώς συνδέεται με το να υπάρχει μια κατάληψη;»

Χάρης Δούκας: «Το συνδύασα με το εξής: σε πάρα πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν δυσκολίες μεγάλες, να βρεθεί χώρος για έκφραση, για πολιτισμό, για δραστηριότητες και εδώ πρέπει και εγώ να δώσω μια ευκαιρία - έχουμε αρκετά αναξιοποίητα κτήρια, να μπορέσουμε να δώσουμε μια ευκαιρία σε συλλόγους, σε συλλογικότητες να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν, να εκφραστούν».