Ο Χάρης Δούκας αποφάσισε να ακυρώσει την ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη, η οποία είχε εξασφαλιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων, αυτήν του Κώστα Μπακογιάννη, μέσω ιδιωτικής δωρεάς που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Την ίδια στιγμή δηλώνει πως η ανάπλαση θα γίνει με… διαβούλευση, ουδείς όμως γνωρίζει πώς θα χρηματοδοτηθεί και κυρίως γιατί ακυρώνεται.

Μάλλον το σωστό είναι πως το γιατί ακυρώνεται δεν είναι και τόσο άγνωστο. Την ανάπλαση δεν την ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτοί που στήριξαν δηλαδή τον Χάρη Δούκα στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Αυτόν που οι Αθηναίοι επέλεξαν στην πλειοψηφία τους να απέχουν αντιμετωπίζοντας τώρα τη… λογική της δημοτικής αρχής που εκλέχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χάρης Δούκας δείχνει να κάνει τα… χατίρια των δημοτικών εταίρων του. Η στάση που τήρησε και τηρεί ως προς την κατασκευή του σταθμού μετρό στα Εξάρχεια αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα αφού εμφανίστηκε να ενστερνίζεται την άποψη ότι καταστρέφονται δέντρα εκατοντάδων… ετών αλλά και η ίδια η πλατεία Εξαρχείων. Θέση που, αν μη τι άλλο, έχει προκαλέσει ειρωνικές αντιδράσεις και σχόλια αναφορικά με το… δάσος των Εξαρχείων.

Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση κάνει το χατίρι μιας μειοψηφικής ομάδας που κινείται στο πλαίσιο μιας κινηματικής λογικής, η οποία στο βάθος έχει και άλλα χαρακτηριστικά άμεσα συνδεμένα με τις προσπάθειες να παραμείνουν τα Εξάρχεια ένα «κράτος εν κράτει».

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα της ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη. Θέμα που ξεκίνησε επί Κώστα Μπακογιάννη όταν και αποφασίστηκε να προχωρήσει η ολική ανάπλαση του λόφου, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», και της δωρεάς ύψους 1.150.000,00 ευρώ της PRODEA Investments.

Και τι προέβλεπε αυτή η ανάπλαση; Την αποκατάσταση των υποδομών με αντιπλημμυρικά έργα, την υλοποίηση έργων φωτισμού και πρασίνου και επί της ουσίας την αναστροφή του κλίματος της ανομίας που επικρατούσε προκειμένου να επιστρέψει η γειτονιά πάλι στους πραγματικούς κατοίκους της.

Σε αυτό είχαν αντιδράσει στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και άλλοι που δεν ήθελαν να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Παρεμβάσεις και απειλές ακόμη και στους εργαζόμενους, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της πλατείας Εξαρχείων. Μόνο που στην περίπτωση του Λόφου του Στρέφη μάλλον βγαίνουν νικητές. Όπως και όσοι αντιδρούν στις προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών έχοντας και τη στήριξη του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που συνδέουν αυτήν την εξέλιξη με την κατάσταση στον δήμο και συγκεκριμένα με την ανάγκη να στηριχθεί ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο από πρόσωπα που ανήκουν σε παρατάξεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση του Χάρη Δούκα δεν διαφωτίζει περισσότερο. Αντιθέτως, οι αναφορές σε υποβάθμιση του χώρου και τα περί μετατροπής  του σε πεδίο εντάσεων και συγκρούσεων επιβεβαιώνουν πως ουσιαστικά γίνεται το χατίρι αυτών που δεν ήθελαν την αναβάθμιση. Δεν διαφωτίζει ούτε για τα… μελλοντικά σχέδια της δημοτικής αρχής, αφού τονίζεται ότι «εμείς αναλαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια των κατοίκων και να αποχωρήσει η εταιρεία» καθώς και ότι «η παρούσα Δημοτική Αρχή προχωρά όλα τα έργα αναπλάσεων με σχεδιασμό, διαβούλευση, μαζί με τους κατοίκους».

Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.