Ο Χάρης Δούκας εξελέγη Δήμαρχος της Αθήνας με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διαφόρων συλλογικοτήτων που κινητοποιήθηκαν στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών εκμεταλλευόμενοι όλοι την μεγάλη αποχή που καταγράφηκε από την πλειοψηφία των δημοτών. Ένα μήνα μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, μάλλον δεν είναι λίγοι αυτοί που μετάνιωσαν για την επιλογή της αποχής, αφού όσα λέει και όσα πράττει δημιουργούν προβληματισμό.
Η συνέντευξη που έδωσε στο ΜEGA αποκαλυπτική. Όπως και η στάση του ως προς την περίπτωση της πλατείας των Εξαρχείων και της κατασκευής σταθμού μετρό, την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας, την ανάπλαση του λόφου του Στρέφη που ακύρωσε. Τα όσα είπε περί των καταλήψεων προκαλούν ερωτήματα. Κυρίως αναφορικά με το αν διαθέτει κάποιο σχέδιο για τον Δήμο και ποιο είναι αυτό. Αλλά και για το αν τελικά η πρωτεύουσα σχεεδιάζεται να μετατραπεί σε ένα είδος πειραματόζωου για την εφαρμογή διαφόρων ιδεών και θεωριών που προς το παρόν δείχνουν να κινούνται στο περιθώριο. Το ίδιο που κινείται και η άκρα αριστερά.
Η στήριξη στιςκαταλήψεις των πανεπιστημίων από τον –και καθηγητή πανεπιστημίου- δήμαρχο προβληματίζει. Αυτό που τρομάζει όμως είναι η αναφορά του, η θέση του θα έλεγε κανείς, να δοθούν «αναξιοποίητα κτίρια» σε συλλογικότητες για… πολιτιστικούς λόγους. Να δοθούν δηλαδή κτίρια του δημοσίου –μάλλον εκτός και αν εννοεί και αναξιοποίητα κτίρια ιδιωτών- σε κάποιους που κατά τη γνώμη του προσφέρουν στον πολιτισμό και στην… κοινωνία, άγνωστο με ποιον τρόπο.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τελευταία κάτι ΜΚΟ και κάτι συλλογικότητες με εθελοντές, ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για τη δράση και τη διαχείριση των πόρων που συλλέγουν, ο προβληματισμός μεγαλώνει.
Πέραν αυτών όμως το ζήτημα είναι πως ο Χάρης Δούκας δείχνει να μην έχει κάποιο σχέδιο, ένα πρόγραμμα για την πρωτεύουσα. Δείχνει επίσης να μη προτίθεται να λάβει μέτρα που να «ξεβολεύουν» όσους επενδύουν στην μπαχαλοποίηση, ανεξαρτήτως αν «ντύνει» τις θέσεις του με αναφορές όπως αυτή περί δυνατότητας «έκφρασης στον ελεύθερο χώρο».
Μάλιστα μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι «πρέπει εδώ να δώσουμε και μια δυνατότητα συνολικά στην πόλη, να αναπνεύσει. Άρα η πρόσβαση στον δημόσιο χώρο, η αύξηση του δημόσιου χώρου και η δυνατότητα οι χώροι να είναι χώροι υποδοχής πολιτιστικών, αθλητικών και λοιπών δραστηριοτήτων είναι για εμένα πάρα πολύ σημαντικό».
Η δε απάντησή του στην ερώτηση πως αυτό «συνδέεται με τις καταλήψεις; Δηλαδή, η ζωντάνια μιας περιοχής πώς συνδέεται με το να υπάρχει μια κατάληψη» ενδεικτική:
Χάρης Δούκας: «Το συνδύασα με το εξής: σε πάρα πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν δυσκολίες μεγάλες, να βρεθεί χώρος για έκφραση, για πολιτισμό, για δραστηριότητες και εδώ πρέπει και εγώ να δώσω μια ευκαιρία - έχουμε αρκετά αναξιοποίητα κτήρια, να μπορέσουμε να δώσουμε μια ευκαιρία σε συλλόγους, σε συλλογικότητες να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν, να εκφραστούν».