Σάλο έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες αποφάσεις και τοποθετήσεις του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ο οποίος αφενός χαϊδεύει ανοικτά τις «συλλογικότητες» και αφετέρου εμφανίζεται θιασώτης του ακτιβισμού και της ανομίας. Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κώστα Ζαχαριάδη δήμαρχος ακύρωσε το έργο της ανάπλασης του λόφου του Στρέφη, ενδίδοντας προφανώς στην πίεση(;) των «συλλογικοτήτων» που αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή στην προσπάθεια διαμόρφωσης του λόφου, ο οποίος τώρα είναι κυριολεκτικά ένα ξέφραγο αμπέλι. Ο Χάρης Δούκας, όμως, έδειξε τις προθέσεις του και κυρίως τις πεποιθήσεις του, αλλά και το πώς οραματίζεται την Αθήνα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Mega Channel.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, άφησε να εννοηθεί ότι δεν τον... ενοχλούν οι καταλήψεις δημόσιων κτιρίων της Αθήνας! «Πρέπει εδώ να δώσουμε μια δυνατότητα συνολικά στην πόλη να αναπνεύσει. Αρα η πρόσβαση στον δημόσιο χώρο, η αύξηση του δημόσιου χώρου και η δυνατότητα να υπάρχουν χώροι υποδοχής πολιτιστικών, αθλητικών και λοιπών δραστηριοτήτων είναι για μένα πάρα πολύ σημαντικά θέματα. Εχουμε αρκετά αναξιοποίητα κτίρια, να μπορέσουμε να δώσουμε μια ευκαιρία σε συλλόγους, σε συλλογικότητες, να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν, να εκφραστούν», είπε χαρακτηριστικά.

Είχε προειδοποιήσει...

Το «φλερτ» του Χάρη Δούκα με αυτές τις δήθεν συλλογικότητες, μπαχαλάκηδες κατά ορισμένους, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Προεκλογικά ο εκλεκτός του Νίκου Ανδρουλάκη είχε ουσιαστικά προειδοποιήσει, όταν με αφορμή την κατασκευή του σταθμού του μετρό στα Εξάρχεια είχε πάρει θέση υπέρ των διαφωνούντων! «Το μεγάλο άγχος μου είναι όταν έργα περιβαλλοντικά, όπως το μετρό, συνδέονται με καταστροφή πρασίνου. Αυτό είναι μια εικόνα πολύ κακή», είχε υπογραμμίσει, ενώ βρέθηκε και στην πλατεία των Εξαρχείων στο πλάι όλων όσοι διαμαρτύρονταν.

Το δεύτερο, προεκλογικό, «χτύπημα» ήταν με αφορμή την τοποθέτηση των καμερών στην Αθήνα, θέση που επανέλαβε και πριν από λίγες ημέρες. «Πρέπει να δημοσιευθεί αυτό το περίφημο σχέδιο με τα σημεία που θα μπουν οι 750 κάμερες, για να το γνωρίζουμε όλοι. Και βεβαίως να δούμε και αυτά τα σημεία, ποια είναι η εγκληματικότητα και πόσο πολύ θα βοηθήσουν οι κάμερες. Εκεί που θεωρεί η Αστυνομία ότι είναι σημαντικό να μπούνε, ας μπούνε. Αλλά να μας το πει και να τηρούνται όλοι οι κανόνες για τα προσωπικά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που στο debate με τον Κώστα Μπακογιάννη είχε κάνει σαφές ότι οι κάμερες ασφαλείας δεν αποτελούν προτεραιότητά του.

Προεκλογική πομφόλυγα

Το τρίτο «χτύπημα» έγινε με αφορμή τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, όπου εμφανίστηκε θιασώτης των κλειστών πανεπιστημίων. «Εχουν δίκιο. Σπούδασα στο ΑΠΘ, είμαι καθηγητής στο ΕΜΠ και η χρηματοδότηση είναι πολύ λίγη. Οι υποδομές έχουν σοβαρά προβλήματα. Οι καθηγητές κάνουν αγώνα μεγάλο και νομίζω ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινάει από το πώς θα ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια. Γίνονται γενικές συνελεύσεις και αποφασίζεται να γίνει ένας αγώνας διεκδίκησης των φοιτητών για το μέλλον τους. Εχουν δίκιο, ξαναλέω, και το στηρίζω, διότι θεωρώ ότι θα έπρεπε αυτή η συζήτηση, για να ξεκινήσει, να ενισχυθεί πρώτα το δημόσιο πανεπιστήμιο», είπε.

Είναι σαφές ότι για τον Χάρη Δούκα οι συλλογικότητες, πολλές εκ των οποίων λυμαίνονται δημόσιο χώρο, αποτελούν προτεραιότητα. Η θέση του περί δημάρχου όλων των Αθηναίων αποτέλεσε μια προεκλογική πομφόλυγα και ο νέος δήμαρχος λειτουργεί ως εκπρόσωπος μιας μειοψηφίας που θέλει την Αθήνα έρμαιο των λίγων, απέναντι στους πολλούς. Αλλωστε, πολλοί θυμίζουν ότι πήρε το «πράσινο» φως από μόλις 64.055 Αθηναίους, όταν, μάλιστα, στον πρώτο γύρο είχε 19.482 ψήφους.

Για την ιστορία, ο Χάρης Δούκας έλαβε τις λιγότερες και με... διαφορά ψήφους σε σχέση με τους υπόλοιπους δημάρχους από το 2006 και μετά. Και συνεπώς, ως φαίνεται, κλείνει το μάτι προς την εκλογική πελατεία του, ενώ επιχειρεί να εμφανιστεί συνολικά ως το πρόσωπο της Κεντροαριστεράς, τη στιγμή που βλέπει τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην κερδίζει τίποτα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και ο ίδιος σίγουρα σκέφτεται και το επόμενο βήμα...