Μετά τη ζημιά που προξένησε ο Χάρης Δούκας στον Νίκο Ανδρουλάκη με τις δηλώσεις του, αναφορικά με την παραχώρηση των κλειστών ακινήτων του Δήμου Αθηναίων σε «συλλογικότητες» -φράση την οποία χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του, νωρίτερα στη Βουλή και σε απάντηση της ερώτησης του Νίκου Ανδρουλάκη για το στεγαστικό-, ο Χάρης Δούκας αντί να πάρει το μάθημά του και να μετράει πιο καλά τα λόγια του από τούδε και στο εξής, βγήκε να ζητήσει και τα ρέστα από πάνω! Κατά το ετυμολογικό λεξικό του Χάρη Δούκα -το οποίο αναμένεται, μάλλον, να εκδοθεί-, η λέξη «συλλογικότητες» αφορά τους «άστεγους, τα άτομα με αναπηρία, τους φοιτητές, τους καλλιτέχνες και την κοινωνία των πολιτών». Σε όλα τα υπόλοιπα λεξικά, πάντως, η λέξη συλλογικότητα αφορά τη μετάφραση της λέξης «κολεκτίβα». Προφανώς, καμία από τις παραπάνω κοινωνικές ομάδες δεν σημαίνει ότι είναι συλλογικότητες-κολεκτίβες, ενώ σε κάθε περίπτωση, όλες οι αναρχικές δράκες αυτοπροσδιορίζονται ως συλλογικότητες.

Ενδεχομένως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί έξω που θεωρούν ότι αδικούμε τον κύριο Δούκα και ότι απλώς πήραμε την άστοχη επιλογή μιας λέξης εκτός πλαισίου, προκειμένου να τον χτυπήσουμε. Για αυτό και παραθέτουμε τη δήλωσή του ξανά: «Υπάρχουν δυσκολίες μεγάλες, να βρεθεί χώρος για έκφραση, για πολιτισμό, για δραστηριότητες και εδώ πρέπει και εγώ να δώσω μια ευκαιρία - έχουμε αρκετά αναξιοποίητα κτήρια, να μπορέσουμε να δώσουμε μια ευκαιρία σε συλλόγους, σε συλλογικότητες να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν, να εκφραστούν». Αυτά είχε πει ο κύριος Δούκας στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη. Μίλησε για χώρους έκφρασης, πολιτισμού και δραστηριοτήτων, όχι για στέγαση. Όχι απλά για στέγαση αστέγων, αναπήρων, φοιτητών και καλλιτεχνών, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στη στέγαση γενικότερα. Είναι άγνωστο αν θεωρεί νικηφόρο τακτική το να προσπαθεί να ζητήσει και τα ρέστα -ενώ έχει υποπέσει σε βαρύ ατόπημα-, βγάζοντας άπαντες τρελούς στην προσπάθειά του. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος -και γρήγορος- δρόμος προκειμένου να καταστεί οριζοντίως απεχθής.

Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους, κύριε Δούκα. Ο εύκολος δρόμος είναι να το παραδεχτείτε, να κάνετε την αυτοκριτική σας και να προχωρήσετε παρακάτω. Εδώ το έκανε και το πιο βαρύ όνομα της παράταξής σας, ο Ανδρέας Παπανδρέου, με το περίφημο «mea culpa». Ο δύσκολος δρόμος είναι αυτός που ακολουθείτε αυτήν τη στιγμή εσείς. Διότι, κύριε Δούκα, στην προκειμένη περίπτωση δεν σας βλέπει με «μισό μάτι» μόνο ο κανονικός κόσμος, αλλά και ο κόσμος των «συλλογικοτήτων», που δεν βγήκατε μπροστά να τους στηρίξετε ευθαρσώς και το γυρίσατε στο «τσάμικο». Θα έχετε ακούσει προφανώς τι παθαίνει όποιος πατάει σε δυο βάρκες ταυτόχρονα. Διότι αν δεν το έχετε καταλάβει, έχετε δυσαρεστήσει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μια φορά δέησε να κάνει μια ερώτηση της προκοπής στη Βουλή για ένα πολύ σοβαρό και μείζον θέμα, κι αντί να πάρει πόντους ο Νίκος Ανδρουλάκης, βρέθηκε στριμωγμένος από τις δηλώσεις σας.

Η δήλωση του Χάρη Δούκα

«Οι άστεγοι, τα άτομα με αναπηρία, οι φοιτητές, οι καλλιτέχνες, η κοινωνία των πολιτών. Αυτές είναι οι συλλογικότητες τις οποίες υπερασπίζομαι και λυπάμαι, πραγματικά, για την ειρωνική αντιμετώπισή τους από τον πρωθυπουργό στη Βουλή.

Όσον αφορά τα κλειστά ακίνητα, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει την προσπάθεια που κάνω, τις σχετικές συζητήσεις που είχα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Ζαχαράκη, αλλά και τη δημόσια τοποθέτησή μου στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Αντί, λοιπόν, να εκτοξεύει αβάσιμες κατηγορίες τον καλώ να στηρίξει εμπράκτως τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών».

Δείτε την ανάρτηση του Χάρη Δούκα στο Twitter