Ανυποχώρητος (...ή μήπως, αδιόρθωτος;) είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος επιμένει να βγάζει άπαντες τρελούς, λέγοντας χονδροειδή ψέματα για να καλύψει την κριτική που του ασκείται. Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κύριος Δούκας στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο, όπου του τέθηκαν ερωτήσεις για δυο συγκεκριμένες κριτικές που του έχουν ασκηθεί, προσπάθησε να πει ότι όλοι μας τρελαθήκαμε, ή εν πάση περιπτώσει, έχουμε προβλήματα ακοής ή και κατανόησης.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Δούκας αναφορικά με την ακύρωση της συναυλίας, η οποία ήταν υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Ισραήλ, υποστήριξε ότι έγινε επειδή κάποια μέλη της ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων έστειλαν γράμμα στον κύριο Δούκα (ούτε καν e-mail, ή δια ζώσης...) και του είπαν ότι δεν αισθάνονται ασφάλεια για να παίξουν στην συγκεκριμένη συναυλία. Για αυτό ο κύριος Δούκας αποφάσισε μόνος του -δίχως να έχει ζητήσει για παράδειγμα αυξημένη αστυνομική επιτήρηση- να ακυρώσει την συγκεκριμένη συναυλία, τεκμηριώνοντας το σκεπτικό του, λέγοντας ότι «είναι πολιτική ανευθυνότητα να παίζουμε με τα θέματα ασφάλειας και έχω χρέος -όπως είναι σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις- να προχωρώ σε τέτοιες δράσεις για να προστατέψω και την πόλη μου».

Δηλαδή, εάν μια μεγάλη ομάδα Ακροδεξιών απειλήσει να κάνει επεισόδιά στο «Athens Pride», ο κύριος Δούκας θα το ακυρώσει; Προφανώς όχι -και ορθώς-, δεν θα το ακυρώσει. Το επιχείρημα είναι εντελώς καταγέλαστο, ακόμη κι αν δεν είχαμε δει την συνομιλία του με τον δημοτικό σύμβουλο που πρόσκειται στο ΚΚΕ, Νίκο Σοφιανό, ο οποίος και έκανε την απειλή να φέρει «χιλιάδες διαδηλωτές» προκειμένου να ακυρωθεί, με τον κύριο Δούκα να απαντά «δεν μου ταιριάζει, δεν μου αρέσει, δεν ξέρω τι κυρώσεις υπάρχουν, θα έρθω σε επικοινωνία, αν μπορεί να ακυρωθεί. Δεν ευθύνομαι καθόλου για αυτό (...) όσοι ήταν εδώ στα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, μπορούν να απολογηθούν». Είναι ξεκάθαρο ότι την ακύρωσε επειδή διαφωνούσε ιδεολογικά.

Οι «συλλογικότητες» του Χάρη Δούκα

Το άλλο ψέμα του κυρίου Δούκα, ήταν αυτό που αφορούσε την απόδοση αναξιοποίητων κτηρίων του Δήμου Αθηναίων, σε «συλλογικότητες». Επιμένει ο κύριος Δούκας να προσπαθεί να ταυτίσει συλλόγους ατόμων με αναπηρία, με την έννοια συλλογικότητα. Είναι άλλο ο σύλλογος, άλλο η «συλλογικότητα», η οποία είναι η μετάφραση της λέξης «κολεκτίβα». Άλλωστε, ο ίδιος ο Χάρης Δούκας στην αρχική του δήλωση είχε διαχωρίσει συλλόγους και συλλογικότητες: «Υπάρχουν δυσκολίες μεγάλες, να βρεθεί χώρος για έκφραση, για πολιτισμό, για δραστηριότητες και εδώ πρέπει και εγώ να δώσω μια ευκαιρία - έχουμε αρκετά αναξιοποίητα κτήρια, να μπορέσουμε να δώσουμε μια ευκαιρία σε συλλόγους, σε συλλογικότητες να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν, να εκφραστούν». Δεν υπάρχει λοιπόν ταύτιση, ούτε στην αρχική του δήλωση.

Όπως σας προτρέψαμε λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, πριν από περίπου δυο μήνες, μάθετε να αναγνωρίζετε το λάθος σας και να κάνετε την αυτοκριτική σας. Μόνο σε καλό θα σας βγει. Διότι ο πολιτικός που είναι σε θέση να αναγνωρίσει το λάθος του και να το ανασκευάσει, αποδεικνύει ότι δεν διακατέχεται από ιδεοληψίες. Και εφόσον έχετε σκοπό να κατέβετε στην κεντρική πολιτική σκηνή -όπως λένε ήδη διάφορες «κακές γλώσσες»-, η ικανότητα της παραδοχής του λάθους και της αυτοκριτικής, θα σας είναι πολύτιμη, καθώς πολιτικοί που δεν κατάφεραν ποτέ να το κάνουν αυτό, βγήκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Κι αν δεν μας πιστεύετε, ρίξτε μια ματιά στον Αλέξη Τσίπρα.

Η δήλωση του Χάρη Δούκα

Χρήστος Κούτρας: «Το άλλο θέμα που μπήκε στην επικαιρότητα, είναι μια κουβέντα που ο είπε ο κύριος Σοφιανός, για μια συναυλία που θα γινόταν στην Αθήνα, προγραμματισμένη από τον προηγούμενο Δήμαρχο, που είναι υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Ισραήλ. Γιατί την ακυρώσατε;»

Χάρης Δούκας: «Γιατί υπήρχαν γράμματα από τις ορχήστρες μας, ότι επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση, φοβούνται να παίξουν στον συγκεκριμένο χώρο. Και επίσης, πάρα πολλοί είπαν ότι θα κάνουν απ' έξω διαδηλώσεις. Και επειδή η ασφάλεια είναι πάνω απ' όλα -και αυτή είναι η δικιά μου υποχρέωση, να διασφαλίσω την ασφάλεια και εγώ να το κάνω, όχι όπως σε άλλες περιπτώσεις- για λόγους ασφαλείας -το τόνισα- αναβάλλεται και εδώ θέλω να πω και κάτι άλλο -»

Χρήστος Κούτρας: «Συνεννοηθήκατε με την Αστυνομία για αυτή την - δηλαδή, είπατε ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας, ενημερώσατε τους αστυνομικούς και σας είπαν "κύριε Δήμαρχε, χίλιες φορές να το ακυρώσετε";»

Χάρης Δούκας: «Σωστά. Δηλαδή σας στέλνει κάποιος και σας λέει ότι "εγώ που είναι να παίξω σε μια συναυλία, φοβάμαι να παίξω και δεν θέλω να παίξω και ότι εγώ δεν αισθάνομαι ασφαλής" και εγώ θα τους υποχρεώσω να παίξουν; Και ταυτόχρονα απ' έξω, την ώρα που θα παίζουνε το Πάσχα, θα υπάρχει απ' έξω διαδήλωση; Και ποιοι θα είναι εκείνοι που θα παρακολουθούν εκείνη την ώρα; Είναι πολιτική ανευθυνότητα να παίζουμε με τα θέματα ασφάλειας και έχω χρέος -όπως είναι σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις- να προχωρώ σε τέτοιες δράσεις για να προστατέψω και την πόλη μου».

Γιάννης Ντσουνος: «Σε συνεννόηση με την Αστυνομία, ή μόνος του ο Δήμος; Ή ο Δήμαρχος, κύριε Δούκα. Αυτό ρωτάμε».

Χάρης Δούκας: «Ο Δήμαρχος έχει την ευθύνη να παίρνει αποφάσεις, για να μην δημιουργούμε εντάσεις και συγκρούσεις στην πόλη και αυτό έκανα για λόγους ασφάλειας».

Χρήστος Κούτρας: «Έχετε κατηγορηθεί επίσης, για μια αποστροφή που κάνατε σε μια συνέντευξη με την Νίκη Λυμπεράκη, νομίζω -»

Χάρης Δούκας: «Για ποια; Δεν θυμάμαι τώρα, για τι έχω πρώτο-κατηγορηθεί».

Χρήστος Κούτρας: «Για τις καταλήψεις».

Χάρης Δούκας: «Είπα ότι είμαι υπέρ του αγώνα για δημόσιο, δωρεάν πανεπιστήμιο και δημόσια δωρεάν παιδεία και σε αυτό στηρίζω απόλυτα τους φοιτητές. Μα θα μπορούσα εγώ, που υπηρετώ στο δημόσιο πολυτεχνείο να πω κάτι διαφορετικό;»

Χρήστος Κούτρας: «Όχι, δεν μιλάω για αυτές τις καταλήψεις εγώ».

Γιάννης Ντσουνος: «Είπατε ότι η κατάληψη είναι ένα μέσο αγώνα».

Χάρης Δούκας: «Για τους φοιτητές λέμε τώρα; Είπα ότι υπάρχουν γενικές συνελεύσεις και μάλιστα στη σχολή μας έχουν σταματήσει τώρα, γίνονται πολύ μεγάλες γενικές συνελεύσεις και αποφασίζουν κάτι -και οι καθηγητές, η κοινότητα δηλαδή του πολυτεχνείου, το σέβεται. Τι άλλο θα μπορούσα να πω, αλήθεια;»

Χρήστος Κούτρας: «Δεν μιλάω για αυτές τις καταλήψεις. Εγώ μιλάω για τις καταλήψεις, που είπατε για τις "συλλογικότητες"».

Χάρης Δούκας: «Δεν είπα - προσέξτε να δείτε, οι συλλογικότητες -»

Χρήστος Κούτρας: «Για αυτό σας λέω, να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα».

Χάρης Δούκας: «Έχετε δίκιο. Οι συλλογικότητες είναι για παράδειγμα, μια ένωση ανθρώπων με αυτισμό, που είχαμε την ημέρα αυτισμού πριν δυο ημέρες και έκανα μια συνάντηση και μου ζήτησαν οι άνθρωποι έναν χώρο, για να μπορέσουν να κάνουν μια σειρά από εκδηλώσεις. Αυτή είναι μια συλλογικότητα. Δεν πρέπει να τους δώσω μια πρόσβαση στον χώρο αυτό; Υπάρχει μια συλλογικότητα, για τα άλλα άτομα με αναπηρία και παλεύω και σε αυτούς, να τους βρω έναν χώρο για να κάνουν μια σειρά από δράσεις, βάζω και ράμπες - αυτές τις συλλογικότητες εννοούσα. Γιατί πρέπει κάθε λέξη, να την τοξικοποιούμε και να δημιουργούμε μια σύγκρουση; Εγώ θέλω να ενώσω, αυτή είναι η αλήθεια. Και θέλω να προσπαθήσω να τρέξω τα έργα, να αγκαλιάσω τις έγνοιες όλων των πολιτών. Δεν θέλω να τις βαφτίσω -θετικά ή αρνητικά-, ούτε να δημιουργήσω εντάσεις, ούτε αχρείαστες συγκρούσεις. Να συνεργαστώ θέλω».