Ζούμε στη χώρα που κάνουν κουμάντο οι συλλογικότητες και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά, ειδικά στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Εχουμε σταματήσει πλέον να αναρωτιόμαστε για ποιους λόγους δεν προχωρούν έργα ζωτικής, για την Αθήνα, σημασίας και γνωρίζουμε και τους λόγους των αντιδράσεων. Η πολιτική και οι πολιτικοί σε μία δημοκρατική πολιτεία οφείλουν να λειτουργούν προς όφελος των πολλών, υπέρ του συνόλου της κοινωνίας, και όχι να εγκλωβίζονται σε αναχρονιστικές ιδεολογικές προσεγγίσεις για να μην «πληγωθούν» οι λίγοι και αρεστοί.

Γράφει ο Σπύρος Παπαδάκης

Ομως, πρέπει να μπει ένα τέλος για να μη χαθούν και τα τελευταία ψήγματα ηθικής στην πολιτική ζωή του τόπου. Κάπου εδώ έρχεται ο ορισμός ηθικής και πολιτικής και ακολουθεί το ερώτημα αν μπορούν να συνυπάρξουν αυτές οι δύο έννοιες στη χώρα μας. Αν μπορούν να συνυπάρξουν στην Ελλάδα τού σήμερα, διότι στην Ελλάδα τού χθες, στην αρχαία ελληνική κοινωνία, υπήρχε στενή σχέση μεταξύ ηθικής και πολιτικής. Σε όσες περιπτώσεις η συνύπαρξη αυτή κατέστη πραγματικότητα, το αποτέλεσμα για την ποιότητα της ζωής των πολιτών ήταν ιδανικό.

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Αθηναίων έχει μάλλον απολέσει την πυξίδα της, έχει ξεχάσει πως είναι διοίκηση για όλους τους Αθηναίους και είναι σαφές πως έχει χάσει πλήρως τον προσανατολισμό της. Ο δήμαρχος Χάρης Δούκας βρίσκεται εγκλωβισμένος στον λαβύρινθο της αριστερής ιδεολογίας και, παρότι ηγείται της πρωτεύουσας μόλις τρεις μήνες, έχει υποπέσει σε σωρεία λαθών.

Ο λόφος του Στρέφη

Στον λόφο του Στρέφη η ανάπλαση σταμάτησε ενώ το έργο είχε φτάσει στο 50%. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η προηγούμενη διοίκηση ψέγει τη νυν για την εγκατάλειψη του έργου και κατηγορεί τον δήμαρχο πως «αν τρεις μήνες μετά την εκλογή του δεν έχει ακόμη ενημερωθεί, είναι πρόβλημα. Αν έχει ενημερωθεί και ψεύδεται, είναι πάλι πρόβλημα. Και είναι δυσδιάκριτο τι από τα δύο είναι χειρότερο».

Στο διά ταύτα όμως, αυτοί που ζημιώνονται είναι οι ίδιοι οι πολίτες, καθώς οι υπολειπόμενες εργασίες αφορούν την ασφαλή προσβασιμότητα των επισκεπτών στον χώρο. Η κατάσταση που αγγίζει τα όρια του θεάτρου του παραλόγου έχει ως εξής: έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί οι ιστοί και τα φωτιστικά. Αρα ο λόφος δεν μπορεί να φωτιστεί. Παράλληλα, στα πρανή, όπως αναφέρει η προηγούμενη διοίκηση, εμφανίζονται φαινόμενα κατακρήμνισης βράχων και ακόμα δεν έχει προχωρήσει η τοποθέτηση πλεγμάτων και φρακτών ανάσχεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η σημερινή διοίκηση δεν έχει δώσει επαρκείς απαντήσεις για τους λόγους για τους οποίους δεν ήθελε να προχωρήσουν τα έργα, παρότι υπήρχε χορηγία ενός εκατομμυρίου ευρώ του εργολάβου. Ο Χάρης Δούκας «πάτησε» πάνω στην υπ’ αρ. 367/2023 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να σταματήσει τα έργα εξ ολοκλήρου, παρόλο που η συγκεκριμένη απόφαση αφορά την προσωρινή διακοπή των εργασιών του σημείου θέασης του λόφου, στο Belvedere. Κοντολογίς, ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων συμπράττει με τις συλλογικότητες, με τη μειοψηφία, με αυτούς που ενοχλούνται με οποιοδήποτε έργο αφορά την εξέλιξη της περιοχής και την «τάξη»...

Το μετρό στα Εξάρχεια

Μόνο στην Αθήνα η κατασκευή ενός σταθμού του μετρό ανάγεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Και τι δεν έχουμε ακούσει. «Θέλουν μετρό στα Εξάρχεια διότι δεν θέλουν την αντίθετη άποψη» και άλλα συναφή. Πραγματοποιούνται τα έργα με τη συμβολή των ΜΑΤ! Μόλις τελειώνουν οι εργάτες τη δουλειά τους και αποχωρούν, οι αστυνομικοί μένουν εκεί σκοπιά για να μην επιτεθούν και τα κάψουν όλα οι «γνωστοί-άγνωστοι». Επιστρέφοντας στον λόφο του Στρέφη, είδαμε τις ίδιες εικόνες.

Η σημερινή διοίκηση δείχνει όμηρος των αριστερών πεποιθήσεων... Ο Χάρης Δούκας αποφεύγει να υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΛ.ΑΣ. και με τους κατοίκους της περιοχής του Αγίου Παύλου. Εκεί, κάτω από την Ομόνοια, που η κατάσταση με τους χρήστες ναρκωτικών και τους αστέγους έχει ξεφύγει... Με την παλιά διοίκηση είχε αποφασιστεί ο περιορισμός ημεδαπών και αλλοδαπών άστεγων χρήστων πίσω από το κτήριο του ΟΣΕ. Σήμερα η κατάσταση φαίνεται πως αλλάζει προς το χειρότερο, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται διότι πλέον αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν μέχρι την εξώπορτα της πολυκατοικίας τους. Οπως αναφέρουν, ο Χάρης Δούκας δεν πρόκειται να το υπογράψει «διότι φοβάται πως θα τον κατηγορήσουν για δημιουργία γκέτο»... Λύσεις όμως δεν προτείνει και αρέσκεται στο να πετάει την μπάλα στην εξέδρα.