Σαφέστατη αιχμή προς τον Χάρη Δούκα άφησε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο. Κληθείσα να σχολιάσει τον διορισμό του γιου του Γιώργου Παπανδρέου από τον Χάρη Δούκα, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον Εθνικό Κήπο, η κυρία Ζαχαράκη κατέδειξε την υποκρισία του δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος διεκδίκησε τον δήμο καταφερόμενος πλείστες φορές κατά της οικογενειοκρατίας, μόνο και μόνο για να διορίσει τον γιο του πρώην πρωθυπουργού. 

Αυτή η αναντιστοιχία δηλώσεων και πράξεων είναι ξεκάθαρη απόδειξη δυο πραγμάτων: πρώτον, ότι οι δημότες της Αθήνας πίστεψαν σε έναν ακόμη λαϊκιστή της Αριστεράς και, δεύτερον, ότι ο Χάρης Δούκας, αν και φρέσκος στην πολιτική, χρησιμοποιεί τα πιο παλαιά πολιτικά τεχνάσματα, όχι για να έχει μια ομαλή θητεία, αλλά για να αποκτήσει έρεισμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου η σταδιοδρομία του να μη σταματήσει στον Δήμο της Αθήνας. Τέτοιου είδους εξυπηρετήσεις σε μια από τις παλαιότερες πολιτικές οικογένειες προφανώς κάπου αποσκοπούν. Και το «κάπου» είναι ξεκάθαρο: στη στήριξη που μπορεί να προσφέρει το συγκεκριμένο πολιτικό τζάκι, για όταν θελήσει να κατέβει στην κεντρική πολιτική σκηνή -και γιατί όχι-, για την περίπτωση που προκύψει ευκαιρία να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. 

Η δήλωση της Σοφίας Ζαχαράκη

«Η ιστορία η οικογενειακή δεν χαρακτηρίζει και τα παιδιά. Ο καθένας έχει ακαδημαϊκό προφίλ, έχει πεπραγμένα που τον χαρακτηρίζουν και τον τιμούν. Οι πολιτικοί, όμως, οι οποίοι έχουν κάνει δηλώσεις και δεν είναι συνεπείς προς τις δηλώσεις τους, νομίζω ότι μπορούν να κριθούν. Στη λογική δηλαδή, όταν κάποιος μπορεί να μη θέλει την οικογενειοκρατία -τουλάχιστον έτσι διατεινόταν στο παρελθόν- να τη συντηρήσει και κάνει ακριβώς το αντίθετο, νομίζω ότι αυτό αξιολογείται, ή κρίνεται. Αλλά σίγουρα δεν θα είμαι εγώ, αυτή που θα το κάνει».