Κάτι συμβαίνει στα Εξάρχεια τις τελευταίες ημέρες και από ό,τι φαίνεται είναι πολύ συγκεκριμένο: Αναβίωση των σκληροπυρηνικών επιθέσεων και των συγκρούσεων με ό,τι και αν φοράει στολή στην περιοχή, ενταγμένη προφανώς στην ανακατάληψή της από ομάδες και διάφορα συμφέροντα που τη θεωρούν ιδιοκτησία τους. Απολαμβάνοντας αυτό το πολυετές άσυλο - φέουδο στην καρδιά της πόλης, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου ομάδες κουκουλοφόρων έστησαν ένα πύρινο σκηνικό από τα παλιά –δηλαδή, όχι και τόσο παλιά– με πέτρες, μολότοφ και ό,τι άλλο μπορεί να γίνει εκτοξεύσιμο «όπλο» εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που φρουρούν μόνιμα την περιοχή-γκέτο.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, στις 12:30. Περίπου 30 άτομα, προετοιμασμένα για σύγκρουση με την Αστυνομία, όπως μαρτυρούσε η εμφάνισή τους, έφτασαν στην πλατεία Εξαρχείων και ξεκίνησαν να βάζουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Στη συνέχεια, επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Μεσολογγίου. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, όπως ήταν και το αναμενόμενο.

Ωστόσο, τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, όπου οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες σε κατάστημα με οπτικά είδη στη συμβολή με την οδό Διδότου, προκαλώντας ζημιές και διαλύοντας τη βιτρίνα της επιχείρησης. Οι κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές και σε άλλα καταστήματα, αλλά και σε σταθμευμένα ΙΧ που ανήκουν σε κατοίκους της περιοχής, η οποία αναστατώθηκε μία ακόμα φορά, όπως γίνεται πάντα σε αυτήν την ιδιότυπη και μονιμοποιημένη ρουτίνα.

Από την Αστυνομία δεν υπήρξαν προσαγωγές και έτσι έληξε το νέο αυτό επεισόδιο «επαναστατικής γυμναστικής» στην περιοχή. Κάτι που μαζί με διάφορα άλλα έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε αμιγώς ως «αστυνομικά προβλήματα», τα οποία βεβαίως και δεν είναι. Και αυτό είναι εμφανές μόνο και μόνο από τους πανηγυρισμούς που ξέσπασαν στην περιοχή από τη στιγμή που η νέα δημοτική αρχή της πόλης της Αθήνας ανακοίνωσε ότι σταματούν τα έργα ανάπλασης στον λόφο του Στρέφη.

Αθέατες πτυχές

Αυτό συνέβη στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου και ιδού πώς έγινε αποδεκτό από μία ιστοσελίδα... εναλλακτικής ενημέρωσης, που διαφημίζει ότι εκφράζει συλλογικότητες, μεταξύ αυτών και διάφορες πρωτοβουλίες κατοίκων της περιοχής που είχαν πολλά να χωρίσουν με τα σχέδια ανάπλασης των Εξαρχείων που είχε εκπονήσει και ξεκινήσει να υλοποιεί η προηγούμενη δημοτική αρχή: «Από το πρωί, ξεκίνησαν οι Αλκυονίδες στον λόφο... Ηρθε ο ήλιος, φεύγουν οι λαμαρίνες, σημειώνει σήμερα η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη, λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό ότι ακυρώνονται τα έργα ανάπλασης στην περιοχή. Μετά από προσφυγές κατοίκων των Εξαρχείων και σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εταιρεία αποχωρεί από τον λόφο του Στρέφη παίρνοντας μαζί και τις λαμαρίνες που είχαν τοποθετηθεί όλο αυτό το διάστημα».

Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να σταματήσει η ανάπλαση του λόφου του Στρέφη μέσω ιδιωτικής δωρεάς ενός εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλισθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, είχε προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύμβαση που είχε υπογραφεί έληξε στις 29 Φεβρουαρίου, ενώ η δημοτική αρχή θα συνεχίσει την ανάπλαση με νέο σχεδιασμό, σύμφωνα και με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε ένα μέρος του έργου.

Πάντως η διακοπή των εργασιών ανάπλασης, στην οποία κάτοικοι της περιοχής είχαν επενδύσει ώστε να επιτευχθεί συνολικότερη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή, είχε γίνει με την έγκριση των δημοτικών παρατάξεων «Ανοιχτή Πόλη» και «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» που συνέδραμαν τα μέγιστα τον νέο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. Και οι δύο επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, Κώστας Ζαχαριάδης και Κώστας Παπαδάκης αντίστοιχα, επικρότησαν την απόφαση και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουν τα έργα.

Αλλες πηγές, που είναι πολύ κοντά στο θέμα της ανάπλασης και διαφόρων αθέατων πτυχών που αυτή έχει, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η απόφαση για τη διακοπή ήταν ένα είδος παροχής ιδεολογικού ανταλλάγματος της νυν δημοτικής αρχής σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στις οποίες –επί της ουσίας– χρωστά την εκλογή της στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.