Ο νέος Δήμαρχος της Αθήνας έρχεται να επιβεβαιώσει πολύ γρήγορα τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις όσων εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη νέα εποχή του δήμου. Στις πρώτες αποφάσεις του νέου δημάρχου είναι η οριστική ακύρωση της προγραμματισμένης ανάπλασης του πάρκου Στρέφη στα Εξάρχεια, για την οποία μάλιστα ο Κώστας Μπακογιάννης είχε εξασφαλίσει ιδιωτική δωρεά ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ. 

Η ιστορία της ανάπλασης ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, όταν αποφασίστηκε να προχωρήσει η ολική ανάπλαση του λόφου, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», και της δωρεάς ύψους 1.150.000,00 ευρώ της PRODEA Investments. Στόχος ήταν να αποκατασταθούν οι υποδομές με έργα αντιπλημμυρικά, φωτισμού και πρασίνου, να επιστρέψει η γειτονιά πάλι στους πραγματικούς της κατοίκους και να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς και τόπος περιπάτου, άθλησης και ψυχαγωγίας. 

Στο σχέδιο αντέδρασαν στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι «γνωστοί-άγνωστοι», οι οποίοι σε καθημερινή βάση είχαν βαλθεί να μπλοκάρουν τη βελτίωση των συνθηκών στο λόφο, απειλώντας τους εργαζομένους του δήμου αλλά και της εταιρείας, σε βαθμό που χρειάστηκε αρκετές φορές να επέμβει η Αστυνομία για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ωστόσο, τα σχέδια ανάπλασης οδεύουν πλέον μια και καλή στον κάλαθο των αχρήστων, με απόφαση του Χάρη Δούκα

Αντιδρά η αντιπολίτευση 

«Χωρίς καμία δικαιολογία, ο κ. Δούκας αποφάσισε να πετάξει στο καλάθι των απορριμμάτων τη χορηγία, ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή για τη διαμόρφωση του εμβληματικού λόφου του Στρέφη σ’ έναν σύγχρονο και ασφαλή χώρο πρασίνου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Ψηλά». Μάλιστα στελέχη της αντιπολίτευσης στο ΔΣ εκτιμούν πως το θέμα δεν είναι ιδεολογικό, αλλά έχει να κάνει με την πολιτική επιβίωση του νέου δημάρχου. «Είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει σε πληθώρα θεμάτων ώστε να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους της αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. 

Ανησυχία κατοίκων 

Επιπλέον, οργανωμένες ομάδες πολιτών από την περιοχή του Στρέφη δεν κρύβουν στα κοινωνικά δίκτυα την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη, που θα τους κρατήσει και πάλι στο σκοτάδι, αλλά και για το κατά πόσον, με το μοντέλο διοίκησης Δούκα, η Αθήνα θα χάσει τον τεχνοκρατικό βηματισμό που είχε τα προηγούμενα χρόνια, καταγράφοντας σημαντικές επιτυχίες. 

Παράλληλα, εύλογα διερωτώνται πώς είναι δυνατόν ένας δήμος να έχει την πολυτέλεια, σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο, να πετά στα σκουπίδια μια χορηγία ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. «Η δημοτική αρχή επιλέγει να γκρεμίσει χωρίς να έχει το παραμικρό σχέδιο για το από εδώ και πέρα. Θα εξασφαλίσει άραγε τους πόρους που χάνει, ώστε να ολοκληρώσει το συγκεκριμένο έργο αφενός χωρίς… εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεμβάσεων στο λόφο και χωρίς επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις για τους δημότες;», αναρωτιούνται σαστισμένοι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Δήμο Αθηναίων, ενώ, ταυτόχρονα, παρουσιάζονται επιφυλακτικοί για το πώς ο δήμος θα μπορέσει να συνεργαστεί με τους ιδιώτες. «Μετά από αυτή την απόφαση, δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο μεταξύ δήμου και ιδιωτών. Γιατί κάποια εταιρεία να δείξει εμπιστοσύνη στον δήμο;», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Πολιτικά γραμμάτια 

Πηγές της πλατείας Κοτζιά αναφέρουν πως ο Χάρης Δούκας ξεπληρώνει πολιτικά γραμμάτια προς την αριστερή αντιπολίτευση, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο. Μάλιστα το «Μ» είχε αναφέρει πρώτο πως η συμπόρευση του Δούκα με τις δυνάμεις της Ακροαριστεράς θα είναι είτε με μορφή συνδιοίκησης είτε με μορφή ανοχής. 

Στόχος λοιπόν του Χάρη Δούκα είναι η διοίκηση του δήμου να συνεχιστεί χωρίς αντιπολίτευση από τα αριστερά, αφού με εκείνους πιστεύει ότι μπορεί να συνεννοηθεί καλύτερα, μιας και ήδη πριν τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, είχαν συνταχθεί στο κοινό μέτωπο κατά του Κώστα Μπακογιάννη. Με λίγα λόγια, ο κ. Δούκας με το καλημέρα ξεκαθαρίζει προς τους Αθηναίους ότι η πολιτική του επιβίωση και τα πολιτικά του παιχνίδια έχουν πολύ περισσότερη σημασία από την πρωτεύουσα της Ελλάδας και το μέλλον της. 

Αναλαμβάνουν Μελιγγώνης και Κουκλουμπέρης στον «9.84» 

Στο μεταξύ, μόνο τα τυπικά έχουν απομείνει για την επισημοποίηση του Γιώργου Μελιγγώνη στη διεύθυνση του «Αθήνα 9.84», όπως είχε αναφέρει πρώτο το «Μ» με αποκλειστικές πληροφορίες, ενώ αναμένεται να επισημοποιηθεί στη θέση του συμβούλου επικοινωνίας, όπως επίσης είχε αποκαλύψει το «Μ», ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης, συνεργάτης του νυν δημάρχου στην προεκλογική περίοδο και πρώην αρθρογράφος του «Documento». Παράλληλα, διευθυντής ειδήσεων αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κουκλουμπέρης, που επί χρόνια καλύπτει το ρεπορτάζ από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.