Η πολιτική ηγεμονία και η διπλή νίκη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

461

Ο «Σαν έτοιμος από καιρό» Κ. Μητσοτάκης απέδειξε στην ΔΕΘ, ότι γνωρίζει πολύ καλά, πως προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης, είναι η εμπέδωση κλίματος πολιτικής αξιοπιστίας και σταθερότητας. Με τις απαντήσεις που έδωσε επί 2,5 ώρες στο Βελλίδειο, πέτυχε, να διευρύνει την ήδη μεγάλη-και καταγεγραμμένη σε 2 δημοσκοπήσεις- αποδοχή που έχει, αλλά και ταυτοχρόνως να μεγαλώσει την διαφορά «πολιτικού αναστήματος» που έχει με τον Α. Τσίπρα.

Γράφει ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ «διασκεδαστική» την συζήτηση που άνοιξε μόνος του ο Α. Τσίπρας, περί…πρόωρων εκλογών, που θα…αναγκαστεί να εξετάσει ο πρωθυπουργός, απευθύνθηκε στα διευρυνόμενα κοινωνικά στρώματα που κρίνουν πλέον με την λογική. «Μίλησε» όμως και στις αγορές, αλλά και στους υποψήφιους επενδυτές. Υπάρχει μπροστά ένας καθαρός ορίζοντας 4ετίας, ο οποίος μάλιστα «ανοίγει» κι άλλο από τις επόμενες κινήσεις πολιτικής σταθερότητας, που θα ξεδιπλώσει η κυβέρνηση, ήδη από τις επόμενες μέρες. Η Αναθεώρηση του Συντάγματος, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, σε συνδυασμό με την βέβαιη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Φεβρουάριο, στην χειρότερη περίπτωση με απλή πλειοψηφία 151, δημιουργούν στέρεα δεδομένα πολιτικής σταθερότητας. Τα οποία με την σειρά τους ενισχύουν και διευρύνουν την πολιτική υπεροχή του Κ. Μητσοτάκη έναντι του ακόμα αμήχανου και πολιτικά «τσαλακωμένου» Α. Τσίπρα. Ιδιαίτερα μάλιστα στο καθόλου απίθανο ενδεχόμενο, οι εκλογές του 2023 να μην γίνουν με απλή αναλογική.

«ΜΕ ΤΟ πόδι στο γκάζι συνεχώς», όπως είπε για την κούρσα της κυβέρνησης, ταυτοχρόνως, πάτησε φρένο στην κινδυνολογία-φόβο του ΣΥΡΙΖΑ για ρεβανσισμό. Χωρίς όμως να κλείσει καμία από τις υποθέσεις που εκκρεμούν στην Δικαιοσύνη ή ενδέχεται να πάρουν τον δρόμο προς την Βουλή. Το α’ εξάμηνο του 2015, η σκευωρία της Novartis, οι ευθύνες για την κατάρρευση της ΔΕΗ και το διαφαινόμενο πάρτι με το μεταναστευτικό, «δεν ξεχνιούνται». Αλλά δεν είναι και «εργαλείο» πολιτικής εξόντωσης των αντιπάλων. Η αντιμετώπιση τους είναι άκρως θεσμική. Ενίσχυσε έτσι την δύναμη του μηνύματος «ανάπτυξη για όλους». Απευθυνόμενος και στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, της έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, ότι απέναντι στο ιστορικό δίλημμα του Α. Τσίπρα «ή εμείς ή αυτοί», προτάσσει την «ανάπτυξη για όλους». Άλλο η πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλο οι πολίτες που έκαναν μια επιλογή. Πρόκειται για χαώδη διαφορά στην πολιτική αντίληψη, αλλά και στην νοοτροπία. Κάτι που αποτυπώθηκε και στις δυο πρόσφατες δημοσκοπήσεις της Opinion Poll και της Marc, οι οποίες δείχνουν, ότι σημαντικό ποσοστό όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ μόλις πριν από 2 μήνες, είτε έχουν εκπλαγεί θετικά από τις πρώτες 1000 ώρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είτε αποδέχονται το έργο της και τον τρόπο λειτουργίας της.

ΑΥΤΑ τα δεδομένα δημιουργούν τις προϋποθέσεις και της πολιτικής ηγεμονίας της αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ. Η οποία δείχνει να παίζει χωρίς αντίπαλο. Έχοντας απέναντι της έναν πρώην «άχαστο», ο οποίος δεν έχει καταλάβει ακόμα, όχι γιατί έχασε 4 φορές, αλλά και ότι έχει χάσει παταγωδώς. Αλλά κι ένα κόμμα, το οποίο πραγματικά έχει «χάσει τα αβγά και τα πασχάλια», αναμασώντας ξεπερασμένες θεωρίες, σε μια περίοδο που διψά για λύσεις και ξεθωριασμένα αριστερά τσιτάτα, που είναι σαν έρχονται από την εποχή των σπηλαίων.

ΜΕ ΤΗΝ συνολική εμφάνιση του στην ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης πέτυχε μια διπλή νίκη. Επιβεβαίωσε, ότι ηγείται μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης που παίζει στο Champions League και μπορεί να κοιτάει και τον πολίτη και τους εταίρους μας στα μάτια. Και κατέδειξε την τεράστια διαφορά, που υπάρχει, με «αυτό» το νεφέλωμα των «ζουρνάδων και των νταουλιών», που επί 4,5 χρόνια κράτησε την χώρα πίσω και επιδείνωσε τα πάντα. Από το χρέος της και την κοινωνική συνοχή της, μέχρι τις υποδομές της και την εικόνα της στο εξωτερικό.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr