Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε το στέλεχος της Νέας Αριστεράς, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη. Κληθείς να απαντήσει «γιατί κάποιος ψηφοφόρος να ψηφίσει την Νέα Αριστερά, από τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λένε ότι είναι προοδευτικά κόμματα;», ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «η ψήφος στην Νέα Αριστερά, είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία, διότι υπάρχει η ανάγκη μιας διακριτής παρουσίας, μιας Αριστεράς που αυτή τη στιγμή χάνεται. Μέσα από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ - τη μετάλλαξή του σε ένα Κεντροδεξιό λαϊκίστικο κόμμα, κινδυνεύει να μην έχει πολιτική έκφραση η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα». Μάλιστα, κληθείς να επαναλάβει τον χαρακτηρισμό του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον βάρυνε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «Κεντροδεξιό λαϊκίστικο μόρφωμα». Μια ωραία ατμόσφαιρα, εκεί στην Αριστερά, ενώ είναι βέβαιο ότι αυτή η προσβολή του Πάνου Σκουρλέτη, θα απαντηθεί.

Η συγκεκριμένη ερώτηση της δημοσιογράφου πάντως, αναδεικνύει την εγγενή αδυναμία της (κέντρο)Αριστεράς να καταφέρει να διαμορφώσει προοπτικές κυβερνησιμότητας: υπάρχουν πάρα πολλά κόμματα, για ένα αριθμητικώς πεπερασμένο ακροατήριο. Και ακόμη χειρότερα -για εκείνα τα κόμματα-, το συγκεκριμένο ακροατήριο δεν κάνει εύκολα παραχωρήσεις στις ιδεολογικές θέσεις των κομμάτων που στηρίζει. Ο χαρακτηρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως «Κεντροδεξιό κόμμα», δεν έχει ακουστεί μόνο στον Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και από πλείστους κομματικούς οπαδούς των λοιπών -κατά τα άλλα όμορων- κομμάτων, ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ. Την στιγμή που η (κέντρο)Αριστερά έχει συνήθεια να βγάζει το «προοδευτικόμετρο», είναι πολύ δύσκολο κάποιο κόμμα να προσπαθήσει να προσεγγίσει επιτυχώς το πολιτικό Κέντρο, καθώς όσο πιο πολύ το προσεγγίζει, τόσο περισσότερο χάνει από το Αριστερό του ακροατήριο. Ένας πολιτικός επιστήμονας, ενδεχομένως να έβρισκε ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ταγοί της «συμπεριληπτικότητας», είναι κάθετα αντίθετοι στην οποιαδήποτε παραχώρηση στα προστάγματα της Αριστεράς, από θέματα ιδεολογίας, μέχρι και μείγματος πολιτικής. Από τη στιγμή που οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της Αριστεράς αρνούνται να συμβιβαστούν και να μετακινηθούν σε πιο μετριοπαθείς θέσεις, προοπτική κυβερνησιμότητας για τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, πολύ απλά δεν υπάρχει. Κι ευτυχώς...

Η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη

Στέλλα Γκαντώνα: «Επειδή είδαμε την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Αριστεράς χθες. Μπορείτε να μας πείτε για ποιο λόγο κάποιος να ψηφίσει Νέα Αριστερά, από τη στιγμή που και το ΠΑΣΟΚ λέει ότι είναι προοδευτικό και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι προοδευτικός - γιατί ψήφο στη Νέα Αριστερά;»

Πάνος Σκουρλέτης: «Νομίζω ότι η ψήφος στην Νέα Αριστερά, είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία, διότι υπάρχει η ανάγκη μιας διακριτής παρουσίας, μιας Αριστεράς που αυτή τη στιγμή χάνεται. Μέσα από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ - τη μετάλλαξή του σε ένα Κεντροδεξιό λαϊκίστικο κόμμα, κινδυνεύει να μην έχει πολιτική έκφραση η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα».

Στέλλα Γκαντώνα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ λέτε κεντροδεξιό, λαϊκό κόμμα - πώς το είπατε;»

Πάνος Σκουρλέτης: «Κεντροδεξιό λαϊκίστικο μόρφωμα».

Στέλλα Γκαντώνα: «Α, βαρύ κύριε Σκουρλέτη».

Πάνος Σκουρλέτης: «Το έχω ξαναπεί, αλλά το πιστεύω. Και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε άμα μου δίνατε χρόνο, αλλά μου λέτε ότι δεν έχετε».

Στέλλα Γκαντώνα: «Ο πρόεδρός του λέει ότι είναι ο "νέος ΣΥΡΙΖΑ", ότι εκσυγχρονίζεται λέει απλώς, ανακαινίζεται. Τώρα εσείς λέτε ότι είναι "Κεντροδεξιό λαϊκίστικό μόρφωμα"».

Πάνος Σκουρλέτης: «Αλλά, από εκεί και έπειτα, νομίζω ότι η αξία του κάθε κόμματος -και πολύ περισσότερο της Νέας Αριστεράς- έχει να κάνει με τις προτάσεις που καταθέτει απέναντι στα μεγάλα προβλήματα. Εμείς υπερασπιζόμαστε τη δημόσια Υγεία. Δεν φλερτάρουμε όπως άλλοι χώροι, και με "ολίγον ιδιωτική". Μιλάμε για την κλιματική κρίση. Μιλάμε για την αλλαγή στην Ευρώπη, στη βάση της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Νομίζω ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα το επόμενο διάστημα, να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι σε όλα αυτά τα ζητήματα».