Χθες στο άρθρο μας στο «Μανιφέστο» είχα επισημάνει ότι κάποιες φορές χρειάζεται να αναζητήσουμε πληροφορίες από δημοσκόπους για να πάρουμε μια γεύση από τις μετρήσεις που κάνουν οι ίδιοι και δεν δημοσιεύονται, κάποιες άλλες φορές οι ίδιοι οι δημοσκόποι δημοσιοποιούν τις εκτιμήσεις τους. Είχα επισημάνει επίσης αυτό που τονίζουν οι δημοσκόποι, εκτιμώντας ότι για τη Νέα Δημοκρατία είναι εφικτός ο στόχος του 33% στις ευρωεκλογές.

Δεν πέρασαν μερικές ώρες από το σχόλιό μου και ήρθε μια ακόμα δημοσκόπηση που επιβεβαιώνει τη χαοτική διαφορά της κυβερνητικής παράταξης από τις άλλες παρατάξεις και κυρίως από τα δύο ισχυρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Στην εκτίμηση ψήφου της Opinion Poll για το Action 24 η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 33,2% και δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,1%.

Ομως, για πρώτη φορά έχουμε και την πρώτη πραγματική δημοσκοπική εικόνα από τη μάχη του σταυρού ανάμεσα στους υποψηφίους ευρωβουλευτές. Η τηλεφωνική μέτρηση σε δείγμα 1.006 νοικοκυριών αποτυπώνει την πραγματική εικόνα που υπάρχει αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος.

Αλλά ας μη μείνουμε μόνο σε αυτά που φαίνονται, ας δούμε και αυτά που δεν φαίνονται. Δηλαδή τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δημοσκόπησης. Και ένα από τα στοιχεία αυτά είναι το άθροισμα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που ανέρχεται στο 27,1% (15,1%+12%). Το άθροισμα λοιπόν είναι μικρότερο από το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας (33,2%)! Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υπολείπονται κατά 5,1% του ποσοστού που δίνει η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει ένα ισχυρό κόμμα από την αντιπολίτευση που να αποτελεί σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Από το 2019 και μετά, δηλαδή από τότε που ανέβηκε η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, δεν υπάρχει ούτε μια δημοσκόπηση η οποία να δείχνει ότι κάποιο κόμμα από την αντιπολίτευση εισπράττει την αναμενόμενη φθορά της γαλάζιας παράταξης και την κεφαλαιοποιεί εμφανιζόμενο ως αξιόπιστη πρόταση εξουσίας.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι με την κίνηση-ματ του Κυριάκου Μητσοτάκη να αξιοποιήσει στο ευρωψηφοδέλτιο τον Φρέντι Μπελέρη θα επιβεβαιωθεί η ενίσχυση της συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Ολες οι τελευταίες κινήσεις που έγιναν στην πολιτική σκακιέρα του Μεγάρου Μαξίμου αποδίδουν δημοσκοπικούς καρπούς για το κυβερνητικό επιτελείο, που αυτές τις ημέρες είδε να ανακόπτεται η καθοδική τάση την οποία εμφάνιζε η Νέα Δημοκρατία τους προηγούμενους μήνες.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες άρχισε και η επανασυσπείρωση των δυνάμεων της κυβερνητικής παράταξης και ακόμα είμαστε περίπου πενήντα μέρες πριν από τις ευρωκάλπες. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αυτό σημαίνει πως έχει αρχίσει να περνάει το μήνυμα στο κομματικό ακροατήριο ότι οι κάλπες δεν είναι «χαλαρές», ενώ και άλλες επιλογές στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο (όπως ο Γιώργος Αυτιάς) έχουν δώσει μια πρώτης τάξεως επιλογή στους δεξιόστροφους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Πίστευε κανένας σοβαρός αναλυτής ότι με την κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα, οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας θα προτιμούσαν τις παραλίες από τις κάλπες; Μπορεί σήμερα, αρκετές εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, να μην υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, όμως αυτό αλλάζει σιγά σιγά.

Οσο πλησιάζουμε προς την 9η Ιουνίου τόσο θα ανεβαίνει το ενδιαφέρον των στελεχών και των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Οσο πλησιάζουμε στις ευρωκάλπες και ο κόσμος βλέπει ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση από την αντιπολίτευση τόσο θα καταλαβαίνει ότι για τη χώρα, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελούν πρόταση εγγύησης και σταθερότητας. Οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για πειράματα. Καλημέρα σε όλες και σε όλους...