Κάποιες φορές χρειάζεται να αναζητήσουμε πληροφορίες από δημοσκόπους για να πάρουμε μια γεύση από τις μετρήσεις που κάνουν οι ίδιοι και δεν δημοσιεύονται, κάποιες άλλες φορές οι ίδιοι οι δημοσκόποι δημοσιοποιούν τις εκτιμήσεις τους. «Αυτήν τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι πρώτη και με καθαρή διαφορά», αποκάλυψε ο Θωμάς Γεράκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc αναφορικά με τις ευρωεκλογές 2024.

Να δούμε όμως τι συμβαίνει πραγματικά στο εκλογικό πεδίο. Αν δει κανείς το ποσοστό το οποίο εξασφαλίζει στις δημοσκοπήσεις είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων που ακολουθούν και σε επίπεδο εκλογικών συσχετισμών, αλλά και σε επίπεδο προσώπων, δηλαδή όσον αφορά το σε ποιον αρχηγό έχετε περισσότερη εμπιστοσύνη, ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό και όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν την τεράστια ποιοτική διαφορά που έχει η Νέα Δημοκρατία. Σε όλες τις συζητήσεις που κάνω με σοβαρούς και έγκυρους δημοσκόπους, άπαντες επισημαίνουν ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι εφικτός και ρεαλιστικός ο στόχος του 33% για τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές.

Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι όσο περνούν οι μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις περισσότερες πιθανότητες για τη δεύτερη  θέση. Ομως αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που όλοι όσοι δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα εκφραστούν και στην κάλπη. Θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εν αντιθέσει με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είναι ένα κόμμα που έχει πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας ψηφοφόρων, κατά συνέπεια είναι ένα ερωτηματικό κατά πόσο θα πάνε να ψηφίσουν στο ίδιο ποσοστό με τους άλλους ψηφοφόρους.

Επίσης, οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα κάνει τους ίδιους υπολογισμούς με τη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, δεν θα συγκρίνει με τις ευρωεκλογές και πιο συγκεκριμένα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δεν θα συγκρίνει με τις ευρωεκλογές, θα συγκρίνει με τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό είναι φυσιολογική εξέλιξη, διότι έχει έναν νέο αρχηγό, ο οποίος πράγματι θα ισχυριστεί ότι ανέλαβε ένα κόμμα με ποσοστό της τάξης του 17% και με αυτό θα μετρηθεί.

Φαίνεται όμως ότι οι δημοσκόποι προσεγγίζουν τη δική μου ανάλυση στο «Μανιφέστο» και τα στοιχεία για την τρίτη θέση και ειδικά για το ΠΑΣΟΚ με το οποίο μπορεί να συμβεί το εξής παράδοξο: να είναι το μόνο κόμμα από αυτά τα τρία που συζητάμε το οποίο θα έχει σχεδόν διπλασιάσει την εκλογική δύναμή του από το ποσοστό που έλαβε στις προηγούμενες ευρωεκλογές, όταν είχε πάρει 7% και κάτι, και το βράδυ της 9ης Ιουνίου να λέμε ότι θα είναι ο μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης διότι προφανώς δεν θα έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση!

Κατά συνέπεια, όλα είναι ανοιχτά όσον αφορά τη δεύτερη θέση. Οσον αφορά την πρώτη θέση, το μόνο που παίζεται είναι το ποσοστό της Νέα Δημοκρατία και το εύρος της διαφοράς από το δεύτερο κόμμα. Αυτά τα δύο στοιχεία θα εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες. Η συμμετοχή θα κρίνει το ποσοστό που θα πάρει η Νέα Δημοκρατία και η διαφορά που θα έχει από το δεύτερο κόμμα.

Το παράδειγμα της έκπληξης που συντελέστηκε στον Δήμο της Αθήνας επειδή η πλειοψηφία των κατοίκων της πρωτεύουσας προτίμησε να πάει στις παραλίες αντί στις κάλπες είναι πρόσφατο. Σε πανελλαδικό επίπεδο δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως η αποχή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα ποσοστά των κομμάτων. Προσοχή λοιπόν. Συμμετοχή και πάλι συμμετοχή στις κάλπες της 9ης Ιουνίου...