Μπροστά τους κομματικούς κινητήρες βάζει εν όψει των ευρωεκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα επιχειρήσει να βρεθεί όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στους πολίτες, ώστε να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, αλλά και την αίσθηση κρισιμότητας που αυτές έχουν για τα επόμενα τρία χρόνια της κυβέρνησης.

Παρά τη δραστηριοποίηση μιας σειράς υπουργών και της Εκλογικής Επιτροπής, πρωταγωνιστής θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί σε κατάσταση διαρκούς περιοδείας μετά το Πάσχα, αλλά και από τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη πλάνο στοχευμένων επισκέψεών του, όπως θα γίνει εμφανές και αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ άλλων και με τη σημερινή επίσκεψή του στη Φθιώτιδα για την παράδοση του Ε65.

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός θα είναι η ίδια επιτυχημένη τακτική τα τελευταία χρόνια σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελάχιστα θα ασχολείται στις ομιλίες του σε καφέ, πλατείες, αγορές και εγκαίνια έργων με την αντιπολίτευση, αντιθέτως θα ρίχνει το βάρος του στην ακρίβεια και στην οικονομία. Μην ξεχνάμε ότι πλησιάζει το Πάσχα και η τιμή των τροφίμων θα βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής από την αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός δεν θα κρύβει την αλήθεια. Θα μιλήσει για τον πληθωρισμό που ροκανίζει μεγάλο μέρος των εισοδημάτων των πολιτών, με αποτέλεσμα η καλή πορεία της οικονομίας να μη γίνεται αισθητή σε όλους. Θα ξεκαθαρίζει όμως πως μόνο μία ισχυρή ψήφος στη Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεχίσει με ορμή το έργο της και να διεκδικήσει ακόμη περισσότερους πόρους την επομένη των ευρωεκλογών.

Από τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα λείπει και ο ρυθμός απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ενωση το τέταρτο αίτημα πληρωμής, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εως το τέλος Μαρτίου είχαν συμβασιοποιηθεί 287 δάνεια επιχειρήσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ και από αυτά περίπου τα μισά αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο πρωθυπουργός θα επισημαίνει συνεχώς ότι χάρη στο νέο αίτημα εκταμίευσης η Ελλάδα πλέον βρίσκεται κοντά στην απορρόφηση σχεδόν του 50% των πόρων του.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν τι θα γίνει τελικά με τους Σπαρτιάτες. Αύριο Τετάρτη καλούνται οι δικαστές του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου να ανακοινώσουν την απόφασή τους σχετικά με το ποια κόμματα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές και όλα τα βλέμματα πέφτουν στην απόφασή τους για το κόμμα του Βασίλη Στίγκα.

Η Νέα Δημοκρατία έκανε χρήση του νόμου της περί «αχυρανθρώπων» και κατέθεσε το Σάββατο υπόμνημα με το οποίο παρέχονται, όπως σημειώνει, σύμφωνα με το νόμο, στοιχεία που τεκμηριώνουν τη μη συνδρομή των απαιτούμενων προϋποθέσεων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανακήρυξη του συνδυασμού των Σπαρτιατών εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, καθώς και οποιουδήποτε άλλου κόμματος αποσκοπεί στην καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων.

Στο χθεσινό άρθρο μου στην εφημερίδα μας, «Το Μανιφέστο», είχα επισημάνει όλα τα σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να συμβούν και τη ρευστότητα που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό ωσότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οι Σπαρτιάτες είναι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο στις εθνικές εκλογές του 2023 έλαβε ένα ποσοστό που πλησίασε το 5%, άρα μπορεί να αλλάξουν πολλά στην περίπτωση που δεν κατέβουν στις ευρωεκλογές. Πάντως, μένει να το δούμε αυτό και θα το σχολιάσουμε από την Πέμπτη. Καλημέρα σε όλες και σε όλους...