Μπήκαμε στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών και, όπως όλα δείχνουν, χωρίς την απόφαση του Εκλογοδικείου σχετικά με τις ενστάσεις για τη νομιμότητα της συμμετοχής στο Κοινοβούλιο του κόμματος των Σπαρτιατών θα κληθεί να αποφασίσει το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου για την κάθοδο των κομμάτων στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Για να γνωρίζουν οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες μας ακριβώς ποια είναι η διαδικασία, σημειώνω ότι το Εκλογοδικείο συνεδριάζει κάθε Τετάρτη, με την τελευταία συνεδρίαση να μην αφορά στους Σπαρτιάτες και να μην υπάρξει απαγγελία απόφασης.

Ακόμα κι αν την ερχόμενη Τετάρτη 24 Απριλίου το Εκλογοδικείο εκδώσει την απόφασή του, οι δικαστές του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου καλούνται την ίδια ημέρα να ανακοινώσουν τη δική τους απόφαση σχετικά με το ποια κόμματα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές και στην περίπτωση αυτή και πάλι δεν θα έχουν στα χέρια τους το σκεπτικό του ΑΕΔ.

Στα χέρια των ανώτατων δικαστών υπάρχει, βέβαια, και η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί εις βάρος όλων των βουλευτών που εξελέγησαν με τους Σπαρτιάτες, ακόμη κι αν ανεξαρτητοποιήθηκαν στην πορεία, πλην όμως του αρχηγού τους, Βασίλη Στίγκα, από τις καταγγελίες του οποίου άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για το κόμμα.

Επί της πολιτικής ουσίας τώρα, ο Βασίλης Στίγκας, ο οποίος είναι ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, εξελίσσεται σε κεντρικό πρωταγωνιστή της υπόθεσης, αφού, αν και έκανε αρχικά τις καταγγελίες περί πρακτικών μαφίας στο κόμμα του, αφήνοντας αιχμές για συνομιλίες βουλευτών με τον Ηλία Κασιδιάρη, στη συνέχεια επιχείρησε να αναστρέψει όσα είχε δηλώσει, ενώ και ενώπιον του Εκλογοδικείου είχε εμφανιστεί για να αντικρούσει τις ενστάσεις που ανέφεραν ότι το κόμμα του λειτούργησε ως προπομπός του κόμματος Κασιδιάρη παραβιάζοντας την εκλογική νομοθεσία.

Από την πλευρά του, βέβαια, ο Βασίλης Στίγκας αρνήθηκε ότι είχε επαφές με τον Ηλία Κασιδιάρη, στον οποίο απέδωσε σε πικρία τη στήριξή του προς τους Σπαρτιάτες. «Δεν είχα καμία επαφή με τον Ηλία Κασιδιάρη και αποδεικνύεται. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου το κόμμα του κόπηκε. Θεωρώ ότι αυτός ο άνθρωπος από την πικρία του, την εμπάθεια προς την κυβέρνηση ήθελε να διοχετεύσει τους οπαδούς του σε ένα κόμμα. Εμένα σαν προσωπικότητα με στήριξε πάρα πολύς κόσμος», είχε δηλώσει ο Βασίλης Στίγκας, ο οποίος είναι και ο μόνος εκ των Σπαρτιατών που δεν διώκεται ποινικά.

Βρισκόμαστε περίπου πενήντα μέρες πριν τις ευρωεκλογές και όλα είναι ανοιχτά. Ανοιχτά ως προς το ποια κόμματα από τα 46 που κατέθεσαν το φάκελο υποψηφιότητάς τους θα κατέβουν τελικά στις ευρωεκλογές, αλλά και ως προς το μέλλον ενός κόμματος το οποίο είναι ήδη κοινοβουλευτικό, πήρε 4,5% στις προηγούμενες εθνικές κάλπες και κανένας δεν ξέρει εάν κοπεί ή δεν κοπεί, ποιες ισορροπίες θα αλλάξει και ποιο βαθμό θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Και φυσικά μην ξεχνάμε και τον παράγοντα «αποχή». Μην ξεχνάμε, δηλαδή, ότι πολλά από αυτά που υπολογίζουν ορισμένοι ίσως αποδειχθούν λανθασμένα γιατί το υψηλό ποσοστό αποχής θα εκτινάξει τη σχετικότητα των ποσοστών που σήμερα φαίνεται ότι θα πάρουν κυρίως τα μεγάλα κόμματα.

Κατά συνέπεια, είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή οριστικών πολιτικών συμπερασμάτων ή και εκτιμήσεων για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου. Προφανώς και οι ενδείξεις δείχνουν συγκεκριμένα πράγματα, όμως υπάρχει μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες που δεν μπορούν ακόμα να υπολογιστούν. Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους...