Κατατέθηκε σήμερα, 20 Απριλίου 2024, στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου το Υπόμνημα της Νέας Δημοκρατίας με το οποίο παρέχονται, σύμφωνα με τον νόμο, στοιχεία που τεκμηριώνουν τη μη συνδρομή των απαιτούμενων προϋποθέσεων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανακήρυξη του συνδυασμού του πολιτικού κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, καθώς και οποιουδήποτε άλλου κόμματος αποσκοπεί στην καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων.

Σύμφωνα με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας:

- Ανταποκρίνεται στην ιστορική παρακαταθήκη της Νέας Δημοκρατίας για την προστασία της δημοκρατίας απέναντι στους εχθρούς της ως του πολιτικού κόμματος που οικοδόμησε τη Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, συνέβαλε αποφασιστικά στη δικαστική δίωξη φαινομένων που έμπρακτα αντιστρατεύονται τη δημοκρατία και διαμόρφωσε το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης εγκληματικής οργάνωσης που συγκροτεί «κόμμα-κέλυφος» υπονομεύοντας τα θεμέλια της δημοκρατίας. 

- Παρουσιάζει το εφαρμοστέο νομοθετικό πλαίσιο ως προς την ανακήρυξη συνδυασμών και την εφαρμογή του από τη νομολογία, η οποία επιβεβαιώνει τη συμβατότητά του με το ισχύον Σύνταγμα.

- Αναπτύσσει ενδελεχώς την αλληλουχία των γεγονότων κατά την προεκλογική περίοδο του 2023, κατά το διάστημα μετά από τις βουλευτικές εκλογές και ενόψει των δημοτικών εκλογών της ίδιας χρονιάς, καθώς και μέχρι σήμερα. Αναδεικνύει έτσι τον ρόλο του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού ηγέτη του κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» από την ημέρα της παροχής στήριξης σε αυτό έως και σήμερα. 

- Συνοδεύεται από υποστηρικτικό υλικό τεκμηρίωσης έκτασης 200 σελίδων.

Υπενθυμίζεται ότι την κατάθεση του υπομνήματος είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του. Η ανακήρυξη των κομμάτων που θα πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές αναμένεται στις 24 Απριλίου. Παράλληλα σημειώνεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε στις 4 Απριλίου την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 11 βουλευτών των Σπαρτιατών, πλην του προέδρου Βασίλη Στίγκα, για το αδίκημα της εξαπάτησης των εκλογέων, αλλά και σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη, τον οποίο θεωρεί ηθικό αυτουργό.

Μεταξύ άλλων το υπόμνημα της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:

«Αρνητική προϋπόθεση για το δικαίωμα συμμετοχής πολιτικού σχηματισμού στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί μεταξύ άλλων και η μη ύπαρξη ποινικής καταδίκης, σε οποιονδήποτε βαθμό δικαιοδοσίας, του νόμιμου εκπροσώπου ή του ασκούντα την πραγματική ηγεσία. Κι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται στο υπόμνημα, ο de facto ηγέτης του πολιτικού κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», Ηλίας Κασιδιάρης έχει καταδικασθεί, δυνάμει της απόφασης υπ. αρ. 2425/2020 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, για το αδίκημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Η άσκηση της πραγματικής ηγεσίας στοιχειοθετείται από τις συγκεκριμένες πράξεις που παρατίθενται στο παρόν Υπόμνημα και αποδεικνύουν την κατ' ενιαίο τρόπο εκφρασμένη βούληση του Ηλία Κασιδιάρη να ασκεί διοίκηση στο εν λόγω κόμμα, να τοποθετεί εικονική ηγεσία, αλλά και να διαθέτει τον ηγετικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα στο κόμμα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ». ΕΠΕΙΔΗ, λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω σκέψεων, βούληση καταστρατήγησης των προϋποθέσεων του νόμου μπορεί να εκδηλωθεί και μέσω του συνδυασμού άλλου πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το υπόμνημα.