Είναι η δεύτερη φορά. Την πρώτη είχε αποφύγει να καταθέσει υπόμνημα προκειμένου να καταστεί αποτρεπτική η συμμετοχή μελών της Χρυσής Αυγής στις εθνικές εκλογές του 2023 μέσω αχυρανθρώπων του Ηλία Κασιδιάρη. Τώρα δεν καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο αναφορικά με το ζήτημα του κόμματος Σπαρτιάτες και των αποκαλύψεων που έχουν προηγηθεί ακόμη και από τον πρόεδρο του κόμματος για τις σχέσεις με τον φυλακισμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Η… πολιτική δήλωση στην οποία επέλεξε να προχωρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα περί ολιγωριών της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα αυτό έρχονται να προστεθούν στα όσα είχαν προηγηθεί. Και κυρίως στην αποκάλυψη που είχε κάνει ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος για άρνηση της Κουμουνδούρου το 2023 για κοινή κατάθεση υπομνήματος των τριών κομμάτων, δηλαδή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Πρωτοβουλία στην οποία είχε προχωρήσει ο ίδιος, αλλά συνάντησε την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι άγνωστο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση δεν έδειξε ιδιαίτερη ζέση για το θέμα της Χρυσής Αυγής. Η δίκη μάλιστα των ηγετικών μελών της με τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης που δέθηκαν επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, πέρασε απο σαράντα κύματα ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως δεν έβρισκαν… αίθουσα προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Δεν είναι επίσης άγνωστο ότι μέχρι και τη Βασιλική Θάνου ψήφισαν οι τότε βουλευτές της Χρυσής Αυγής για να αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ούτε και η συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις από κοινού με τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Και κυρίως δεν είναι άγνωστο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυε και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση στα κόμματα δεξιά της ΝΔ εκτιμώντας πως θα κόψουν ψήφους. Ο πολιτικός καιροσκοπισμός της Κουμουνδούρου δείχνει να μην επηρεάζεται ούτε απο τις αλλαγές στην ηγεσία του. Συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Οι δικαιολογίες που επικαλείται για το γεγονός ότι δεν κατέθεσε και αυτήν τη φορά υπόμνημα στον Άρειο Πάγο είναι τουλάχιστον αστείες, προκαλώντας και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υπότροπο».

Αυτό ακριβώς είναι άλλωστε. Το γεγονός ότι δεν μπήκε στη διαδικασία να συμμετάσχει ώστε να εμφανιστεί και ένα μέτωπο απέναντι στα ακροδεξιά μορφώματα δείχνει τις προθέσεις και τους στόχους. Μόνο που την προηγούμενη φορά αυτή η στάση δεν πέτυχε. Το αντίθετο: ανέδειξε τον καιροσκοπισμό ενός κόμματος που ούτως ή άλλως έχει δείξει… προδιάθεση είτε με τις πλατείες –τις πάνω και τις κάτω των αγανακτισμένων–  είτε με τις κυβερνητικές συνεργασίες (βλ. ΑΝΕΛ).