Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία καταθέτει υπόμνημα για τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την προσήλωσή της στην προστασία της δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πράττει κάτι αντίστοιχο. Φαίνεται πως ο πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης, λόγω του φορτωμένου προγράμματος της κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά που πραγματοποιεί, δεν βρήκε καθόλου χρόνο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, για τα οποία συνεχώς διατυμπανίζουν τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του ότι κόπτονται.

Στον αντίποδα, η ΝΔ το Σάββατο κατέθεσε υπόμνημα στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο συνοδεύεται από υποστηρικτικό υλικό τεκμηρίωσης έκτασης 200 σελίδων όπου αναπτύσσεται ενδελεχώς η αλληλουχία των γεγονότων κατά την προεκλογική περίοδο του 2023, κατά το διάστημα μετά από τις βουλευτικές εκλογές και ενόψει των δημοτικών εκλογών της ίδιας χρονιάς, καθώς και μέχρι σήμερα. Αναδεικνύει έτσι τον ρόλο του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού ηγέτη του κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» από την ημέρα της παροχής στήριξης σε αυτό έως και σήμερα.

Επομένως με το υπόμνημα παρέχονται, σύμφωνα με τον νόμο, στοιχεία που τεκμηριώνουν τη μη συνδρομή των απαιτούμενων προϋποθέσεων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανακήρυξη του συνδυασμού του πολιτικού κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, καθώς και οποιουδήποτε άλλου κόμματος αποσκοπεί στην καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων.