Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για το αν οι Σπαρτιάτες θα συμμετάσχουν στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Συγκεκριμένα σήμερα το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αναμένεται να ανακοινώσει την τελική λίστα των κομμάτων που θα δώσουν την μάχη των ευρωεκλογών, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη σχετική απόφαση για την κάθοδο ή μη των Σπαρτιατών. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση, πάντως, ανέρχονται σε 46.

Οι Σπαρτιάτες, που έχουν καταθέσει κανονικά ψηφοδέλτιο, ελέγχονται για τους δεσμούς του κόμματος με τον καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη. Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε, στις 20 Απριλίου, υπόμνημα, ζητώντας τον αποκλεισμό του κόμματος από τις ευρωεκλογές, στο οποίο αναδεικνύει τον ρόλο του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού ηγέτη του κόμματος. 

Με το υπόμνημα παρέχονται, σύμφωνα με τον νόμο, στοιχεία που τεκμηριώνουν τη μη συνδρομή των απαιτούμενων προϋποθέσεων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανακήρυξη του συνδυασμού του πολιτικού κόμματος Σπαρτιάτες ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, καθώς και οποιουδήποτε άλλου κόμματος αποσκοπεί στην καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων, όπως σημειώνεται.

Η κρίση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου θα καθορίσει και την τελική απόφαση που αναμένεται από το εκλογοδικείο για τη νομιμότητα της παρουσίας του κόμματος στη Βουλή.