Οι ευρωεκλογές του 2024 είναι προ των πυλών. Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ανακοινώθηκε, δίνοντας μια ιδιαίτερη αίσθηση για το επίπεδο των υποψηφίων το οποίο είναι πράγματι πολύ υψηλό στο σύνολό του. Το «Μ» συνομίλησε με έναν από τους πλέον δραστήριους ευρωβουλευτές και μάλιστα έναν άνθρωπο που έχει δεχθεί ανοίκειες και χυδαίες επιθέσεις, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, από τα πιο λαμπρά μυαλά της χώρας, τόσο για τη θητεία που ολοκληρώθηκε όσο για το τι ακολουθεί των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Εκλεγήκατε το 2019 και μάλιστα με μια μεγάλη στήριξη από τον κόσμο. Ποιοι στόχοι της πρώτης σας θητείας επετεύχθησαν και τι επιδιώκετε ακόμη να προσφέρετε;

Από τη στιγμή της εκλογής μου δεν σταμάτησα ούτε λεπτό να διεκδικώ και να δουλεύω για να σταθώ αντάξιος των προσδοκιών του κόσμου που με εμπιστεύτηκε. Σε αριθμούς έχω συγκεκριμένα κάνει 1.063 τροπολογίες, γύρω στις 100 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και πάνω από 70 παρεμβάσεις-ομιλίες στην Ολομέλεια, αλλά και σειρά βραβείων για τη δράση μου. Και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί είχα την ευκαιρία να συνδιαμορφώσω στρατηγικές για την υγεία, την εργασία και το περιβάλλον, όπως η φαρμακευτική στρατηγική, η στρατηγική για τη φροντίδα, για τα δικαιώματα των ανάπηρων ατόμων, για την απασχόληση και τις κοινωνικές πολιτικές κι οι οποίες έχουν, εντέλει, αντίκτυπο στη ζωή όλων μας. Ειδικά στους τομείς ενδιαφέροντός μου, όπως η Υγεία, την περασμένη πενταετία έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα ώστε για να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και να προστατεύσει την υγεία και την ευημερία των πολιτών της. Απομένει πλέον να χτίσουμε πάνω σ’ αυτά τα βήματα για να διασφαλίσουμε μια πιο αυτόνομη Ενωση, με εργαλεία για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα, αλλά κι ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση των ανισοτήτων ανάμεσα στις διαφορετικές χώρες και περιοχές της ΕΕ.

Πολλοί χαρακτηρίζουν αυτές τις ευρωεκλογές ως τις πιο σημαντικές εκλογές της ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως για τη ζωτικότητα και τη διατήρηση της συμμαχίας. Συμφωνείτε; Ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

H Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και σ’ αυτό το πλαίσιο οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αναδεικνύονται ως ένα κομβικό γεγονός. Οι προκλήσεις είναι πολλαπλές, από την πράσινη μετάβαση με τρόπο που να μην πλήττει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους αγρότες και τη διαχείριση της μετανάστευσης μέχρι την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάκαμψη. Αλλά είναι σημαντικές και γι’ ακόμη έναν λόγο. Κατά την ερχόμενη πενταετία, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι αντίστοιχος αυτών των προκλήσεων! Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αυξημένων αμυντικών δαπανών για να θωρακιστεί αμυντικά αλλά και να προβλέψει σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και του μεταναστευτικού. Κι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συμβάλλει εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση πείθοντας τους εταίρους της για τη σημασία αυτών των πρόσθετων πόρων.
Ταυτόχρονα, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη διαφαινόμενη άνοδο ακραίων φωνών σε διάφορα κράτη-μέλη της ΕΕ. Απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις, είναι χρέος μας να πάμε στην κάλπη συνειδητοποιημένα. Να πάμε στην κάλπη να ψηφίσουμε τη Νέα Δημοκρατία και να εκλέξουμε ευρωβουλευτές που ως μέλη της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα δυναμώνουν την εθνική μας φωνή στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων προς όφελος της χώρας μας.

Η ακρίβεια και η ασφάλεια, αποτελούν τους μεγαλύτερους προβληματισμούς στους Ελληνες ενόψει αυτών των ευρωεκλογών. Πιστεύετε ότι η ΕΕ πήρε αρκετές πρωτοβουλίες μέχρι στιγμής σε αυτούς τους δύο τομείς ή θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις και τομές που θα περιορίσουν αυτά τα προβλήματα;


Είναι ζητήματα που μας απασχολούν ιδιαίτερα εδώ στο Κοινοβούλιο και τα οποία έχουμε αναδείξει σε σειρά εκθέσεων και ψηφισμάτων. Στον τομέα της ασφάλειας, ένα ζήτημα που θέτει μετ’ επιτάσεως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα, από την πρόσφατη υιοθέτηση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο μέχρι τη θέσπιση νέων κανόνων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, αλλά και την ασφάλεια των παιδιών και των νέων στο διαδίκτυο. Απομένει τώρα, να υλοποιήσουμε στην πράξη αυτές τις πολύ σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά ζητήματα και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, προσωπικά, έχω ήδη μιλήσει για την ανάγκη οικοδόμησης μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ενωσης. Αλλά και την ανάγκη να συνεχίσουμε πάνω στα βήματα που κάναμε αυτή την πενταετία, όπως η ευρωπαϊκή οδηγία για τον κατώτατο μισθό.
Σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνηση δίνει μια ολομέτωπη μάχη κατά της ακρίβειας. Εχει πάρει πάρα πολλά και στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αξιοποιώντας ολοένα και νέα μέτρα πολιτικής ώστε να αντιμετωπίσει ακόμα πιο αποτελεσματικά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και στρεβλώσεις της αγοράς.
Πιστεύω λοιπόν ότι μ’ αυτό το συνεκτικό πλέγμα μέτρων, σε συνδυασμό με το υπόλοιπο έργο της κυβέρνησης αλλά και τις ευρωπαϊκές πολιτικές, μπορούμε να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της ΕΕ.