Σε αυτήν τη δήλωση-βόμβα προχώρησε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου. Είναι σαφές ότι μετά από την αποκάλυψη των γραφομένων του Στέφανου Κασσελάκη στον Εθνικό Κήρυκα, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες απόψεις του περί του κεφαλαίου, τα στελέχη των συνιστωσών «έβραζαν» από το Σάββατο και σήμερα βγήκαν με το τουφέκι τους: πρώτα ο Στέλιος Κούλουγλου, που δήλωσε ότι αποχωρεί από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην χειρότερη στιγμή του από την στιγμή που ιδρύθηκε, καθώς και ότι η διάσπαση είναι θέμα ημερών, έρχεται να προστεθεί και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος λέει ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Είναι βέβαιο ότι μέσα στην ημέρα θα ακολουθήσουν και άλλοι, καθώς η παραπομπή Τζουμάκα και το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ, έμελλαν να είναι ο καταλύτης που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πλήρη αποσύνθεσή του. Οι αποχωρήσεις έχουν ήδη αρχίσει και τελικά το μοναδικό ερώτημα είναι εάν η διάσπαση θα γίνει προτού καν τελειώσει ο μήνας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρουν να πάνε συντεταγμένοι ως κόμμα, μέχρι το συνέδριο, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το τέλος Φεβρουαρίου.

Η δήλωση Φίλη

Νίκος Φίλης: «Τίθεται ζήτημα, τι εκπροσωπεί ο κύριος Κασσελάκης σήμερα. Με όσα λέει -και τα υποστηρίζει και σήμερα, όχι μόνο προ δέκα ετών- δεν μπορεί να εκπροσωπήσει ένα κόμμα της Αριστεράς, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Μαρία Αναστασοπούλου: «Άρα τίθεται θέμα ηγεσίας».

Νίκος Φίλης: «Αν θέλει να φτιάξει άλλο κόμμα, μεταλλάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι δικό του θέμα».

Γιώργος Παπαδάκης: «Εμμέσως πλην σαφώς, αυτό λέει: αν δεν σας αρέσει να φύγετε. Αμέσως μάλιστα, όχι εμμέσως».

Νίκος Φίλης: «Εγώ δεν είμαι εδώ για να μοιράσω διαγραφές. Αυτό το κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινώντας από τον Στέφανο Τζουμάκα. Και πιθανόν να συνεχίσει».

Γιώργος Παπαδάκης: «Άρα, κύριε Φίλη, πολιτικά, στην κεντρική επιτροπή, θα θέσετε θέμα ηγεσίας;»

Νίκος Φίλης: «Σε ό,τι με αφορά, θα θέσω θέμα των όσων λέει, βεβαίως. Είναι έξω από τον φυσικό πυρήνα και τη λειτουργία του κόμματος».