Την ώρα που ο Στέλιος Κούλογλου άνοιγε την πόρτα των αποχωρήσεων –αυτήν των επίσημων, επώνυμων και εκ της θέσεώς του ιδιαίτερου συμβολισμού– ο Νίκος Φίλης άνοιγε αυτήν της αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη θέτοντας θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Η διάσπαση τείνει να μετατραπεί σε διάλυση «εις τα εξ ων συνετέθη».

Το να παρακολουθεί κανείς τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μετατραπεί σε εργασία με βαρέα και ανθυγιεινά, αν στο τέλος της ημέρας, της κάθε ημέρας, δεν προέκυπτε ένα επιθωρησιακού τύπου αφήγημα, κυρίως μέσα από τις παρεμβάσεις –τις βιντεοπαρεμβάσεις– του προέδρου Στέφανου της Ελλάδας.

Η κατάσταση στην… κυβερνώσα Αριστερά, αυτήν που ανέβηκε στο κύμα της οργής και της αγανάκτησης των μνημονίων και έφτασε να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας οδηγώντας τη ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, αναδεικνύει όλα όσα οι πολιτικοί αντίπαλοί της κατέγραφαν την τελευταία δεκαετία. Δηλαδή, ότι δεν υπάρχει το παραμικρό συγκολλητικό στοιχείο, αυτό που επιτρέπει στα μεγάλα κόμματα να διατηρούν τις βασικές τους αξίες σε βάθος χρόνου.

Η στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων και η δολοφονία χαρακτήρων, που αποτέλεσε τη βάση της λειτουργίας του κόμματος –που προς το παρόν παραμένει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης– έχει μετατραπεί στο βασικό όπλο της εμφυλιοπολεμικής σύρραξης από την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας «κούνησε μαντίλι» στους συντρόφους, επιλέγοντας πολυήμερες διακοπές στις ΗΠΑ, τη χώρα από την οποία ήρθε στην Ελλάδα ο Στέφανος Κασσελάκης για να πάρει στα χέρια του το κόμμα και να εκπροσωπήσει την… Αριστερά.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μαλλιοτραβιούνται μέσα από τα σόσιαλ μίντια και τις εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών και των ραδιοφωνικών δεκτών. Για να τους παρακολουθήσει κάποιος θα πρέπει να διαθέτει πληθώρα δημοσιογράφων και συνεργατών. Όλοι βάλλουν εναντίον όλων. Κάνουν δηλώσεις, σηκώνουν αναρτήσεις, γράφουν επιστολές, αναδεικνύοντας όμως μέσα από αυτές τις ενέργειες τη βασική τους φιλοσοφία. Αυτή που διέπει ένα κόμμα που αίφνης βρέθηκε στο προσκήνιο με ένα δίλημμα όπως το μνημόνιο αντιμνημόνιο και τώρα οδηγείται στην αφάνεια με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο.

Δευτέρα πρωί με το καλημέρα χτύπησαν ο Στέλιος Κούλογλου και ο Νίκος Φίλης. Πριν καν η μέρα ξεκινήσει. Αν μη τι άλλο, ας οργανωθούν για να μπορέσει κάποιος να τους… καταγράφει και να μη χάνεται η μπάλα. Ένας ένας, σύντροφοι, έτσι και αλλιώς η πόρτα άνοιξε…